2021. AuGUsztus 5. A VAJDASÁGI MAGYAR EMBEREK VÉDELMÉBEN

írta | aug 5, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Gazdaság, Honvédelem, Irodalom, Politika, Történelem, Vallás

A vajdasági falusi ember még hisz a természeti- és az isteni törvényekben – most ennek megtörése a cél, azzal ha lebunkózzuk, levizeljük, lehányjuk őket

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő 2021. július 25-én arra kérte a Tanyaszínházat, mondja le idei turnéjának további állomásait, mert szerinte az idei előadás, a Lénárd Róbert által rendezett Kazimír és Karolina freak show elfogadhatatlan.

imagesmnt 2
Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács

A Tanyaszínház 1978-as alapításánál, Soltis Lajos mellet (akinek a budapesti színművészetire jutását nagyban segítettem) én is jelen voltam, de szerintem az idei show közönséges és ízléstelen, a vajdasági falusi publikum alpári provokálása.

Augusztus 1-én a vajdasági írók indítottak útnak egy petíciót, melyben a Tanyaszínház turnéjának leállítása ellen tiltakoznak. Az aláírók közt olyan neves alkotók szerepelnek, mint Tolnai Ottó és Ladik Katalin. Szerintük a Vajdasági Magyar Szövetség utasításait vakon követő Magyar Nemzeti Tanács huzamos ideje olyan – anyagi forrásokat elosztó és ideológiai kormányzó – tevékenységet folytat, amely voltaképpen egyenlő a vajdasági intézmények (iskolák, színházak, médiaházak, kiadók, egyetemi karok, alkotóházak, művelődési központok) dirigálásával és kisajátításával.

kavilló
A vajdasági Tanyaszínház kavillói közponptja

Vegyük sorba:

  • A Tanyaszínház alakulásánál az a cél lebegett, hogy szórakoztassák a nem színházba járó tanyasi-falusi vajdasági magyar közönséget, és ezt a célt hosszú ideig sikeresen is teljesítette a Tanyaszínház.
  • A mostani show beillik az amerikai és nyugat-európai érzékenyítő tendenciákba, miszerint a fehér, keresztény, családcentrikus embert kívántatos provokálni, meg szabad alázni. A vajdasági falusi ember még hisz a természeti- és az isteni törvényekben, most ennek megtörése a cél, azzal ha lebunkózzuk, levizeljük, lehányjuk őket.
  • Ezt a módszert Allen Ginsberg, Bob Dylan, Jack Keruac, Jean Genet, William Burroughs indították el Amerikában a hatvanas évek elején. Később, 1967-ben beszervezte őket a CIA, így született meg az 1968-as, De Gaulle megbuktatására készített forgatókönyv, melynek európai megvalósítását Jean-Paul Sartreé-ra bízták, aki segédének Daniel Cohn-Bendit-et tette meg. Ez a fajta forgatókönyv mai napig él és Srgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz magyarul megjelent könyve alapján készül fel a magyar ellenzék a decemberi kormányváltó tüntetéssorozatára.
  • A provokáció eszközét a mi generációnk is használta: Ladik Kati Újvidéken, én Szabadkán. Ladik provokációja a művészet határait feszegette, az én provokációm célja a kommunizmus ellen irányult, késélen táncolva próbáltam elmenni a falig – természetesen nem az állam finanszírozta megnyilvánulásaimat.
  • Tolnai Ottó a vajdasági irodalom egyik legemblematikusabb alakja, annak ellenére, hogy útját Sinkó Ervin (a Tanácsköztársaság véreskezű embere volt, neki köszönhetve került be Lukács György elmélete a szerb kommunista doktrínába) segítette. Tolnai 2007-ben a magyar baloldaltól megkapta a Kossuth díjat, az ebből fakadó különböző jutattásokból él ma is, melyeket az utóbbi tíz évben az Orbán-kormánytól kap, de társaságban mindig pocskondiázza ezt a magyar kormányt. Tolnai Ottó most is az ellenzék nemzetellenes, családellenes politikájának támogatójaként írta alá a Tanyaszínház-petíciót.
  • Szerintem is lehet kritizálni, támadni és provokálni a mindenkori kormányt, csak akkor időközben nem illendő annak utálatos kezéből elvenni a támogatást.
  • A vajdasági Nemzeti Tanács anyaországi forrásokat elosztó és ellenőrző rendszerében én is sok kifogásolni valót találok (pl. a vajdasági magyar kulturális értékek digitalizálása stb), de jelen pillanatban jobb módszert én sem tudok. A külhoni magyar politikai-kulturális szervezetek hatékonyságát csak egyesítve lehet fokozni – egy maroknyi magyar nem jelent erőt, csak összefogással lehet eredményeket elérni. A vajdasági magyar módszernél jelen pillanatban nincs jobb. Így ha a Nemzeti Tanács vajdasági magyar kultúrát finanszíroz, akkor a magyar választók nevében joga van ajánlásokat is megfogalmazni a támogatott intézmények felé.
  • Végezetül, a magyaországi társadalmi-poltikai megosztottságot nem kellene a hátárontúli magyarok felé exportálni – inkább marajunk az iskolák, kultúrális intézmények támogatásánál és a határon túli templomaink felújjításánál.

Kategóriák