2021. MÁRCIUS 20.- HÉTVÉGI COVID JELENTÉS

írta | márc 20, 2021 | Egészségügy, Archívum, Orvoslás, Videó, Világjárvány, Vírusnapló

A BEOLTOTTAK ENGEDMÉNYEKET KAPNAK

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. (Szerintem, valahol április 10. körül lehet enyhíteni a korlátozásokon.) Eddig több mint 18 000 életet követelt a kovid vírus Magyarországon. Tegnap meghalt 227 beteg, 1 237 ember van lélegeztetőgépen, több mint 10 000 fertőzött van kórházban. A kórházak bírják a kapacitást, van szabad ágy a kórházakban, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll. Ezen a héten Magyarország eléri az 1 600 000 beoltottat, de Magyarországon körülbelül már több mint félmillióan átestek a fertőzésen, ezért közel kétmillió ember már védett. Ők valószínűleg hamarosan engedményeket kapnak – mondta a miniszterelnök.

dXLktkpTURBXy82MDdjOGMwYjQ2ZjU4NGI1ODBmMzgzNWQ1YTUxZDBhZC5qcGeRlQLNA1IAwsM

COVID-19 tünetei:

  • Láz
  • Köhögés
  • Fejfájás
  • Fáradtság
  • Izom- vagy testfájdalmak
  • Íz- vagy szagvesztés
  • Torokfájás
  • Hányinger
  • Hasmenés

A Covid19 betegséget okozó koronavírus vírusfertőzés inkubációs ideje 3-5 nap. A betegség klinikai lefolyásának három fő mintája létezik, miután a SARS-CoV-2 koronavírus egyszálú RNS-örökítőanyaga beépül az orr és a felső légutak nyálkahártyájának hámsejtjeibe és elkezd szaporodni:

  • felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség
  • nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás
  • súlyos tüdőgyulladás akut légzőszervi distressz szindrómával: Az ARDS egy életet veszélyeztető állapot: a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés és egyéb szervek is károsodnak, amely enyhe tünetekkel kezdődik 7–8 napon át, majd bekövetkezik egy gyors állapotromlás és a beteg állapota komoly életmentő eljárást igényel.

A vírusfertőzés közvetlenül a tüdőhólyagocskákba (alveolus) jut és kétoldali szövetközi tüdőgyulladást okoz (NCIP – novel coronavirus-infected pneumonia) így a tüdő nem képes ellátni funkcióját, a légzést. Az ebből adódó légzési elégtelenség gyakran olyan súlyos, hogy néhány napos kórházi ápolás után a lélegeztető gép oxigénje nem elég az életfunkciókhoz. A fertőzöttek 5-10 százaléka kerül kritikus állapotba. A tüdőgyulladás általában nagyon súlyos, esetenként halálos kimenetelű betegség, sokan kórházi kezelésre is szorulnak miatta .A szisztémás gyulladásos válaszreakció és a következményes kórfolyamatok okozzák a legtöbb halálesetet az általános intenzív betegellátás során. A koronavírus a tüdőhólyagocskák sejtjeiben szaporodik. Amikor a vírusból már nagyon sok lesz, a sejt szétesik, és azon a helyen gyulladásos reakció alakul ki. A sejtelhalás és a gyulladás megszünteti azt a felületet, ahol a tüdőben az oxigén és a szén-dioxid cseréje megtörténik. A légzőfelület beszűkülésével ráadásul a véráram is nehézkesebbé válik, a gyulladt területek kapillárisai nem tudnak megfelelően működni. Emiatt a jobb vérköri nyomás elkezd nőni, ami annyira terhelheti a szívet, hogy összeomlik a keringés

covid teljes uj

Kutatók bizonyítékokat mutattak be arról, miként károsítja a szívet a Covid–19. Egyeseknél a troponin megemelkedett koncentrációját mutatták ki a vérben, ez a molekula a szívizomsejtek károsodásakor kerül a vérkeringésbe. Mások a szívet körülvevő burok gyulladásában és magának a szívnek a gyulladásában szenvedtek. A fertőzött szívsejtek többsége immunsejt volt, amelyeket a SARS-CoV-2 képes megszállni máshol a szervezetben még azelőtt, hogy azok elindulnának a szív felé. A dexametazon szteroid alkalmazása segítséget jelenthet egyes Covid–19-ben szenvedőknek. Ez volt az egyik első gyógyszer, amelyről felfedezték, hogy megelőzheti a halálozást a súlyos Covid–19-ben szenvedőknél. Csökkenti a gyulladást, azaz mérsékli a koronavírust rejtő immunsejtek jelenlétét a szívben.

Kategóriák