2020. DECEMBER 28. – HÉTFŐ

Szerző: | dec 28, 2020 | Vírusnapló, Archívum

345

ELIXIRIUM HUNGARICUM – étrend-kiegészítő termékcsalád

Egy jó Barátom nagyon kedves Édesanyja, telefonon kért tegnap információt, hogy most, a vírus-járvány ideje alatti mozgásszegény időszakban, milyen táplálékkiegészítőt szedjen, amely biztosítja a szervezete működésének megőrzését, valamint késlelteti. a öregedés folyamatait. Vagy húsz évvel ezelőtti kutatásaimat teszem most közzé – neki is küldve a mai VÍRUSNAPLÓ bejegyzésemet:

IMG 20201105 220251
A mai bejegyzés ihletője

Est Vitae Essentia (EVE) – nagy dózisú multivitamin-kapszaicin kapszula

Gyorsan fejlődő fiatalok, nagy terhelésnek kitett sportolók, valamint idős-legyengült szervezetű egyének részére ajánlott, nagy dózisú, folyamatos felszívódású multivitamin-kapszaicin készítmény. Ideális arányban és összetételben biztosítja a napi vitamin-ásványi anyag valamint a kapszaicin által kifejtett pozitív hatást.

Az ITSZ vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek szervezetünk kifogástalan működéséhez, de szervezetünk nem vagy nem elegendő mennyiségben képes őket előállítani.

Vitaminszükségletünk bizonyos élethelyzetekben is változhat, és étrendünket nem mindig tudjuk ennek megfelelően alakítani. Ilyenkor a legjobb, ha a hiányzó mennyiséget megbízható, minőségi termékekkel biztosítjuk. Mindennapjainkban egyre nagyobb mértékben vannak jelen olyan környezeti ártalmak (vízszennyezés, szmog, zaj stb.), amelyek növelik mindannyiunk napi vitaminszükségletét, különösen a nagyvárosokban élőkét.

A gyorsuló élet okozta stressz, az alkohol, a nikotin, a koffein, a különböző tartósítószerek, bizonyos gyógyszerek (például a fogamzásgátló tabletták) mind-mind fokozzák szervezetünk vitaminigényét.

Vannak olyan élethelyzetek is, amelyekben relatív hiány alakulhat ki, megnő a szükséglet például sportolás, fokozott szellemi-fizikai igénybevétel esetén, illetve akkor, ha a felszívódás valamilyen okból huzamosabb ideig csökken.

A vitaminok persze nem csodaszerek, de nélkülözhetetlenek az emberi test működéséhez.

Közülük egyesek vegyi folyamatokat szabályoznak, mások a sejtek anyagcseréjéhez szükséges enzimek alkotórészeit képezik, megint mások közvetlenül támogatják a szervezet normál, harmonikus, egészséges életfolyamatait.

Az EVE hatásmechanizmusa

A vitaminra a szervezetnek elsősorban egy pigment, a rodoszpin előállításához van szüksége, amely a sötétben való látást teszi lehetővé. Fontos szerepe van az ajkak és a tüdő nedvesen tartásában, a testszövetek megfelelő növekedésében, az egészséges bőr megőrzésében. Szerepe van szervezet immunválaszában is elősegítve a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését. Természetes forrásai: belsőségek (máj, vese, szív, stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája.

A tiaminnak is nevezett B-1 vitamin a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős, ill. A szénhidrátokból energiát termelő enzimek működéséhez is elengedhetetlen. A B1-vitamin legnagyobb koncentrációban a szívben, a vesében, a májban, az agyban és a vörösvértestekben fordul elő. Serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, csökkenti a cukoréhséget. Természetes forrásai: élesztő kivonat, borsó, narancs, gabonapehely, teljes kiőrlésű tészták. Szerepe van az idegi ingerületek gyors átvitelét biztosító velőhüvely előállításában, az étvágy kiegyensúlyozásában, és az egészséges vörösvérsejtek termelésében. Megelőzi a vérszegénységet, serkenti a testnövekedést, védi az idegrendszert. Természetes forrásai: máj, sertéshús, tőkehal, kacsahús, tojás, gabonapehely.

B-2 vitamin más néven Riboflavin A riboflavin segítségével állítja elő a szervezet azt a két vegyületet melyek a fehérjékből, szénhidrátokból nyert kalóriát a sejtek által hasznosítható formává alakítják át.

B-12 növeli az energiaszintet, megőrzi a köröm és a haj egészségét, enyhítheti a terhességi görcsöket. Természetes forrásai:sörélesztő, vese, kukoricapehely, cheddar sajt, tojás, joghurt, csirkehús.

B-6 vitamin más néven Piridoxin. Az izom és más szövetek felépítéséhez szükséges fehérjék képzésében és lebontásában, valamint enzimek előállításában nélkülözhetetlen. Szerepe van az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges működése és a fertőzések leküzdéséhez szükséges antitestek termelésében. A B6 vitamin a vér vörös festékanyaga a hemoglobin előállításában is részt vesz. Enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit, hatékony a CPS esetén. Természetes forrásai: búzakorpa-csíra, tőkehal, pulykahús, banán, kelbimbó, mangó.

A flavonoidokat a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert professzor fedezte fel 1936-ban. A karotinoidokhoz hasonlóan a flavonoidok is a növények pigmentjeként vannak jelen: kiszűrik a napfény káros hullámait. A bioflavonoid, illetve flavonoid kifejezés olyan antioxidánsok ezreit takarja, amelyek felépítésükben megegyeznek. Nagyjából mindegyik megtalálható a zöldségekben és gyümölcsökben. A flavonoid vegyületek felépítése lehetővé teszi, hogy könnyedén átadjanak egy elektront más molekuláknak, ezért a legtöbb esetben kiváló antioxidánsok. Bár a flavonoidok nagyon sokban hasonlítanak, van, amiben különböznek, ami lehetővé teszi változatos biokémiai működésüket. A bioflavonoidok sok gyógynövényben megtalálhatóak.

H-vitamin a zsírsavak előállításában, a szénhidrát felhasználásban, aminosavanyagcserében lényeges. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel.

C-vitamin a jó egészség legfontosabb forrása, szedése a legjobb módszer az olyan betegségek megelőzésére, mint például a rák vagy a szívproblémák. A C-vitamin ellenállóvá teszi szervezetünket a fertőzésekkel szemben – és emellett még a fájdalmat is csillapítja bizonyos gyulladásos betegségeknél, például az ízületi gyulladás esetében. Mivel az emberi szervezet már több millió évvel ezelőtt elveszítette azon képességét, hogy e nélkülözhetetlen tápanyagot elő tudja állítani, nekünk kell bevinnünk, táplálkozás útján.

Cink: Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza. Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez és az egészséges spermiumok termeléséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában, és létfontosságú az inzulin felszabadításához. Részt vesz ártalmas fémek (kadmium, ólom) semlegesítésében. Egyes kutatások szerint a férfiakat érintő potenciazavar krónikus cinkhiánnyal magyarázható. Gyógyítja a pattanásos bőrt, csökkenti a megnagyobbodott prosztata okozta tüneteket. Természetes forrásai: osztriga, tenger gyümölcsei, búzacsíra, tökmag, olajos szardínia, rákkonzerv, sertésbélszín.

A D-vitamin hormonszerű természetes anyag vagyis nem ugyanott hasznosul a szervezetben, mint ahol termelődik. A szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból alakítja át. A D –vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból napsugárzás hatására alakul át. Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D-vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből. A kalcium és a foszfor felszívódását segíti, meggyorsítja a csontképződés folyamatát. Természetes forrásai: tőkehalmájolaj, hering, makréla, lazac, máj, tojás, tej és tejtermékek, cheddar sajt.

Az E-vitamin antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat. különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében erősítik az immunrendszert, amely a fertőzésektől védi a szervezetünket.

A folsav B vitamincsoportba tartozó vitamin. Létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges kifejlődéséhez a fogantatás utáni első három hónap során. Felelős a vörövértestek ép formájáért és bizonyos fehérjéket bont a szervezet számára hasznosítható méretűre. Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát mivel egy aminosav, a homocisztein szintjét csökkenti. Segíti a vérszegénység gyógyítását. Természetes forrásai: máj, vitaminnal dúsított gabonapehely, kelbimbó, földimogyoró, brokkoli, saláta, fekete szemű bab.

A Heszperidin komplex a citrus-bioflavonoidokhoz tartozik. A C-vitamin megfelelő felszívódásához és működéséhez szükséges. Segít megőrizni a kapilláris erek falának rugalmasságát.

Inozitol: Aktív formája a foszfatidil-inozitol szabályozza a sejtmembránok működését és hozzájárul azok épségéhez, továbbá szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Az inozitol, akárcsak a kolin, egy „nem hivatalos” B-vitamin, mivel a szervezet myo-inozitol formájában képes szintetizálni. Éppúgy a lecitin része ráadásul, de nemcsak ebben, hanem élettani szerepében is rendkívül hasonlít a kolinhoz, így például szintén a sejthártya alkotórésze foszfatidilinozitolként. Innen felszabadulva pedig az inozitol-trifoszfát fontos szerepet játszik az ingerület áttevődésben.

Jód: A szervezet jódkészletének nagyobb része a nyaki pajzsmirigyekben raktározódik, ahol a két jódtartalmú hormon, a trijódtrironin és a tiroxin előállításában vesz részt. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, például a kalóriák elégetésének ütemét. Az inakat és az ínszalagokat felépítő, illetve a magzat növekedéséhez nélkülözhetetlen kötőszövetek épségét biztosítja. Csökkenti a pajzsmirigy-duzzanatot, enyhíti a mell feszítő érzését, csökkentheti a mellrák kockázatát. Természetes forrásai: hering, garnélarák, füstölt makréla, éti kagyló, tőkehal, homár, tej.

Kálcium: Nélkülözhetetlen a véralvadásban, az enzimek működésében, a szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12 vitamin felszívódásában. Tinédzserkorban közreműködik a maximális csontsűrűség kialakításában. A csont és a fogak építőanyaga, elősegíti a vas felszívódását és a véralvadást. Részt vesz az ideg- és az izomműködésben. Enyhítheti a vádligörcsöt, és a PMS tüneteit. A csontritkulás egyik ellenszereként tartják számon.

Kálium: A sejtek fontos alkotóeleme. Részt vesz a fehérjékből és zsírokból való energia felszabadításában, a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, a savak és a lúgok egyensúlyban tartásával. Sok enzim és hormonfolyamatot befolyásol. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. A veséket a vér méregtelenítésére ösztönzi. A foszforral együtt elősegíti az agy oxigénellátását, így a tiszta gondolkodást. Megakadályozza a kalcium gyors kiürülését. Csökkenti a szívroham kockázatát, a vérnyomást és a koleszterin szintet. Segít az allergia kezelésében, oldja az izomgörcsöt. Szinte minden élelmiszerünkben megtalálható, de leginkább a gyümölcsökben és zöldségekben.

A Kolin védi a májat, segíti a zsírégetést, csökkenti a koleszterint. Pozitív hatással van az emlékező képességre és más agyi folyamatokra.

Króm: Az öregedéssel párhuzamosan csökken a króm mennyisége a szervezetben, mely cukorbetegséghez vezethet, hiszen a króm befolyásolja a szervezetben előforduló inzulin nevű hormon működését, amely a vércukorszint szabályozását végzi. Segíti az aminosavak beépülését, meggyorsítja a fehérje-szintézist és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ezzel növelve a szervezet teljesítőképességét.

Magnézium: A szervezet valamennyi szövetében raktározódik. Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék, nukleinsavak, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Részt vesz a táplálék energiatartamának felszabadításában és a sejtfal védelmében. Szükséges az izmok működéséhez, elernyedéséhez valamint az egészséges idegi és szívműködéshez beleértve a szívizmot is. Csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, mivel segíti a szívműködést és normalizálja a keringést. Csökkenti ill. normális értékre állítja be a koleszterinszintet. Kálcimmmal együtt természetes nyugtatószerként hat Természetes forrásai:tökmag, korpa, csonthéjas magvak, kakaópor, búzapehely.

A mangán számos enzim működésének beindításához nélkülözhetetlen, más enzimeknek pedig a létrehozásához szükséges – ilyen a „szuperoxid-diszmutáz”, amely a káros szabad gyökök felbontásával megelőzi a szívinfarktust és bizonyos típusú rákos folyamatokat. Mangánra van szükség a fehérjedús táplálékok hasznosításához, valamint a nemi hormonok termeléséhez is. Szerepet játszik az idegek zavartalan működésének fenntartásában, az ízületek síkosításában, az egészséges csontozat kifejlődésében, valamint az anyagcsere sebességét szabályozó pajzsmirigyhormonok előállításában. Feltehetően a vércukorszint szabályozásában is része van. Segít a vércukorszint szabályozásában. Ritkítja az epilepsziás rohamokat. Erősíti a csontozatot. Gyorsítja a sebgyógyulást.

Molibdén: Több fontos enzim működésében játszik szerepet, például azokéban, amelyek az ételek zsír- és szénhidráttartalmát energiává alakítják. Segíti a szervezetet a vas hasznosításában, illetve az idegek zavartalan működésének és a jó közérzet megőrzésének is fontos tényezője. A molibdén a férfipotencia és nemzőképesség fenntartásához is nélkülözhetetlen – az idősebb férfiak impotenciájának egyik oka lehet a molibdén hiánya az étrendben. Molibdén hiányában nagyobb a fogszuvasodás kockázata, és szájüregi, illetve ínyproblémák is összefügghetnek vele. Csökkenti az allergiás tüneteket.

A niacinamid azoknak az enzimeknek a szintéziséhez szükséges, melyek képesek az elektronok átvitelére a különböző oxidációs folyamatok során.A sejteknek ezek a reakciók igen nagy fontossággal bírnak, hiszen az oxigén segítségével történő energiaképzés, a sejtlégzés az az alap, amelyre az élő szervezet egésze épül. A niacinamid ezen keresztül részt vesz a zsírok, a szénhidrátok lebontásában, átalakításában. A felnőtt szervezet napi niacinszükséglete 13-19 mg.

Paba: Nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

A Patoténsav szükséges a koleszterinszintézishez, az ingerületátvivő anyagok képzéséhez, a hemoglobin szintéziséhez, és a gyógyszerek kiürüléséhez.

Réz: Számos folyamat lezajlásához szükséges a jelenléte a szervezetben. A vasat a szervezet réz jelenlétében alakítja át hemoglobinná, szükség van rá a tirozin nevű aminosav előállításához is, amelynek közreműködésével alakult ki a haj- és a bőrszín. Szerepet játszik az energiafelszabadítás folyamatát szabályozó proteinek működésében, a gyulladások leküzdésében is közreműködik. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, csökkenti a csontritkulás kockázatát, enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. Szükséges az antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként, öregedési folyamatok gátlásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét.

A szelén létfontosságú nyomelem, antioxidáns. Bizonyos mennyiséghez hozzájut a szervezet az elfogyasztott táplálékból, azonban a legújabb kutatások azt mutatják, a szelénfelvétel az intenzív kemizálás és a savas esők miatt átlagosan 50%-kal csökkent Európában. A szelén megakadályozza vagy legalábbis lassítja a szövetek öregedését. Közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását, és védelmet nyújt bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben. Fontos a hasnyálmirigy működéséhez és a testszövetek rugalmasságához, csökkenti a haj korpásodását is. Fontos tudni a szelén és az E-vitamin szinergikus hatásáról, ami azt jelenti, hogy együttesen erősebben hatnak az egészséges szívműködés biztosítására és az antitestképzésre, mint külön-külön. A kínai Keshan tartományban előforduló tömeges szívizom-rendellenességet is a szelénhiány okozta, innen ered a Keshan-betegség elnevezés.

Vas: Az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, így az oxigénnek az egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. Az izmok vörös festékanyagának és bizonyos enzimeknek a keletkezéséhez is szükséges. A vaskészlet jelentős része a hemoglobinban, míg kisebb része a májban, a lépben, a csontvelőben és az izmokban van. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. A nők havonta kétszer annyi vasat veszítenek, mint a férfiak. Csökkenti a fáradságot, enyhíti a premenstruációs időszak fájdalmait, javítja az összpontosítást.

A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása van, ami alapján a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében játszhat preventív szerepet.

Kapszaicin: Gyorsítja a metabolizmust. Az örökítő anyagot ( DNS-t) védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától.

A tudósok számára ismert tény, hogy Mexikóban és Indiában, ahol hagyományosan a csípős ételeket kedvelik, többféle daganatos betegség jóval ritkábban fordul elő, mint a nyugati országokban.

A kapszaicin emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Kutatások bizonyítják, hogy véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. A kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír szintet szervezetünkben.

A kapszaicin fontosságát kísérleti eredmények bizonyítják, melyek szerint antioxidáns, antikarcinogén, gyulladáscsökkentő hatással bír.

A nottinghami egyetemen végzett kutatás vezetői szerint a rák elleni harc “rendkívül jelentős” állomását jelenti a felfedezés, amelyről a Biochemical and Biophysical Research Communications című szaklapban számoltak be.

A kísérletben kimutatták, hogy a kapszaicin nevű vegyület képes elpusztítani a rákos sejtekben az energiatermelésért felelős mitokondriumot, amitől a beteg sejt gyorsan elpusztul. “Ez a vegyület úgyszólván leállítja a rákos sejt szívverését, és úgy gondoljuk, hogy ezzel gyakorlatilag megtaláltuk a rák Achilles-sarkát” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Timothy Bates az új fejleményt.

A kapszaicin élettani hatásait kísérleti módszerekkel a világon először magyar tudósok vizsgálták.

Hőgyes Endre már 1878-ban rávilágított arra, hogy az anyag csak az érzőideg-végződéseket izgatja, a mozgató rostokra nem hat. Jancsó Miklós szegedi orvosprofesszor a múlt század negyvenes éveiben felismerte: ha a kapszaicint nagy dózisban adja kísérleti állatoknak, akkor azok érzéketlenné válnak a csípős hatásra, ugyanakkor fizikai ingerekre továbbra is reagálnak. Szolcsányi János és Gábor Aranka nevéhez fűződő felismerés, hogy a kapszaicin izgató és a fájdalom receptorát, azaz ingerfelfogó és -továbbító molekuláját blokkoló hatása arra vezethető vissza, hogy ezen idegvégződéseken specifikus kapszaicinreceptor található.

Nemcsak hogy egészséges, de egyenesen fogyhatunk is az erős paprika rendszeres fogyasztásával. Ezt tajvani táplálkozáskutatók bizonyították be, akik laborkísérleteik során megállapították, hogy a csípős piros paprika képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését is.

A korábbi kutatások már engedtek arra következtetni, hogy az elhízást csökkenteni lehet, ha az éretlen zsírsejteket megakadályozzák abban, hogy érett sejtekké fejlődjenek. Azt is kimutatták, hogy a paprika hatóanyaga, a kapszaicin csökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsírszintet szervezetünkben. Ilyen kutatási előzmények után a tajvani kutatók megnézték, milyen hatással van a kapszaicin az éretlen zsírsejtekre és az érett zsírsejtekre – szövettenyészetben.

Azt tapasztalták, hogy a kapszaicin meggátolta, hogy az éretlen zsírsejtek megteljenek zsírral. És ennek a hatásnak a kiváltásához alig kell valamivel nagyobb koncentrációban jelen lennie a kapszaicinnek, mint amilyen egy tipikus indiai vagy thai étel elfogyasztása során keletkezik a gyomorban.

Ismert enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatású, mely a purin anyagcserezavar következtében kialakuló köszvény diétás kezelésében jól alkalmazható.

A paprikában található szaponinok révén stimulálja a szívműködést és csökkenti a koleszterin szintet, ehhez hozzájárul rosttartalma is. A kapszaicin elpusztítja, kihajtja a bélparazitákat!

Ugyan ma is engedélyezett a felhasználása a kapszaicinnek olyan gyógyszerekben, amelyeket a pikkelysömörre vagy az izomhúzódásra rendelnek, de most nagyágyúnak szánják a rák ellen. A kapszaicinról nemrég kiderült, hogy képes megtámadni a ráksejt mitokondriumát (energiaközpontját), aminek következtében a ráksejtek öngyilkosságot követnek el. A tudósok számára ismert tény, hogy Mexikóban és Indiában, ahol hagyományosan a csípős ételeket kedvelik, többféle daganatos betegség jóval ritkábban fordul elő, mint a nyugati országokban.

Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek, s ugyanennyi pusztul el. A sejteknek ezen genetikailag programozott öngyilkossága – az apoptózis -, biztosítja a szövetek folyamatos megújulását.

A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptózisért felelős géneket, lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat. A kutatások bebizonyították, hogy a kapszaicin serkenti az apoptózis folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el öngyilkosságot. A kísérlet során olyan genetikailag módosított egereket használtak, amelyek szervezete befogadta az emberi daganatos sejteket, vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki náluk.

Minden esetre a vitaminkúra mellett a mozgást se hanyagoljuk el – erre a legjobb módszer a tánc:

RSS Hírstart hírei