2020. DECEMBER 30. – SZERDA, EGY DINAMIKUS NAP

írta | dec 29, 2020 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Videó, Zene

200130165125 corona virus cdc image exlarge tease

A VÍRUS- ÉS MÁS POPULÁCIÓK DINAMIKÁJA

Egy kedves, egyetemista olvasóm hívta fel a figyelmemet, a karácsonyi időszakban keringő üzenetre:

Sziasztok, semmiképpen ne oltassátok be magatokat, mert a vakcinának sok rejtélyes mellékhatása van. Azzal segíthetsz, ha a környezetedben ezt terjeszted. Ha az emberek nem oltatják be magukat, akkor Orbán megbukik és mi jövünk.

Válaszolva neki, és a többi kedves olvasónak:

A humán patogén koronavírusok hét faja közül négy már évszázadok óta közöttünk él: náthaszerű tüneteket okoz, kevésbé virulens, többnyire a hideg évszakban jelentkezik, majd tavasztól elcsendesedik. A három újabb humán koronavírus az ezredforduló után került át állatról emberre. Például a SARS-CoV-1 eredeti gazdája egy cibetmacska faj volt, s riadalmat keltett, hiszen – súlyos, akut légzőszervi problémát okozva – közel 10 százalék volt a mortalitása. Ezt a járványt aránylag rövid időn belül sikerült megállítani. Valószínűleg a tevéről került emberre 2012-ben egy viszonylag távolabbi rokon, a MERS-CoV, amelyről tudni kell, hogy a fertőzött páciensek közül minden harmadik meghalt. Ez a vírus már kétszer visszatért, de a járvány a Közel-Keletre korlátozódik. A jelenlegi COVID-19 pandémiát a SARS-CoV-2 koronavírus okozza. Ez rokona a SARS-CoV-1 vírusnak. Mindkét SARS vírust jellemzi, hogy a köpenyükben található tüskefehérje (S-protein) receptorkötő doménjével kapcsolódik az emberi sejtek felszínén elhelyezkedő ACE2 receptorhoz, s így kerül be a vírus a sejtbe

Már sokszor leírtam, hogy a vírusok minden másoláskor változnak-mutálódnak. Az RNS-örökítő anyagukban bekövetkező változást nevezzük mutációnak. Ez csak annyit jelent, hogy a SARS-CoV-2 nagyjából 30000 genetikai információja valahol megváltozik. Az a tapasztalat, hogy a mutációk zöme vagy káros az adott vírus számára, vagy semleges. A káros nagyon sok mindent jelenthet: nem lesz képes bejutni a sejtbe vagy kevésbé hatékonyan jut be, vagy ott nem másolódik. A semleges mutáció azt jelenti, hogy a változás ellenére ugyanúgy működik, mint az eredeti. A vírus szempontjából a javulás ritka esemény.

A mutációk, amelyeket észlelünk, kitűnően alkalmasak arra, hogy figyeljük a kórokozó útját. A virológusok különösen a tüskefehérje változásaira figyelnek, mert az specifikus a vírusra. A terjedés azonban nemcsak a kórokozótól, hanem magától a társadalomtól is függ. Ha ez nem lenne így, nem lenne értelme semmilyen korlátozó intézkedésnek, és idén tavasszal nem lehetett volna megállítani a járvány kiteljesedését.

Az új koronavírus D614G mutációjáról (angliai vírusnak nevezik a sajtóban, de szerintem a spanyol tengerparton mutálódott a nyáron) már elég sokat tudunk. A Vuhanban eredetileg izolált vírus szekvenciáját tekinthetjük alaptípusnak – ehhez képest az új vírus tüskefehérjének 614-es pozíciójában aszparaginsav helyett glicin lett – ezért D614G a neve. Az új változat gyorsabban szaporodik a felső légúti sejtekben. A betegségből felépült személyek vérplazmája, amiben van a vírust semlegesítő antitest, ugyanolyan mértékben hatásos mindkét vírusvariáns ellen. Ez az oltás szempontjából fontos jellemző: ha az egyik ellen védettek vagyunk, akkor a másik ellen is.

Mit mondhatok el az olvasóknak:

  1. A Pfeizer vakcina RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet az emberi szervezet saját maga készít a saját sejtjeiben.
  2. Az oltóanyag teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül. Nincs benne semmi ismeretlen anyag és egyetlen állatból sem használ fel sejteket, sem baktériumokat.
  3. A vakcina már az első oltás beadása után 10 nappal 88,9 százalékos védelmet nyújt, a második dózis beadása után 7 nappal pedig a védelem 95 százalékosra nő.
  4. Az oltással hosszabb ideig tartó védettséget lehet elérni, mint az átfertőzöttséggel.
  5. Nagy valószínűséggel a koronavírus erősebben fertőző (angol) mutációjával szemben is védettséget ad a Pfeizer vakcina.
  6. Ha pedig, egy nagyobb mutáció miatt oltóanyag változtatásra volna szükség az oltóanyagban, arra elég hat hét.

Hallgatom-olvasom a vakcina által biztosított immunitás időszakáról szóló prognózisokat: van aki 100 napról szól, aztán emlegetnek 200 napot is, de legtöbben arról beszélnek, hogy az influenza vakcinához hasonlóan évente kell oltani a népességet. Én hónapok óta tanulmányozom a Pfeizer vakcina kifejlesztésének módszerét és állítom, hogy több mint valószínű, hogy örök életre szóló védettséget ad. Nagyon hosszú fejtegetésre lenne szükség, hogy az állításomat itt bizonyítsam, de azt hiszem bizonyságul szolgálhat az a tény, hogy nagyon régen foglalkozom kutatással, valamint nagyon jól ismerem a populációk dinamikáját is.

Dr. Rock zenereceptje

A keservesen leköszönő évünk súlyos témaköreit és nagy dilemmáit feloldandó, itt egy halhatatlan klasszikus téma, mai öltözetben, karanténban újjászületve – olyan fiatal zenészekkel, akik méltók az elődökhöz!

Higgyünk az orvosoknak és a zene gyógyító erejében!!! Legyen ez Dr. Rock év-(nagyon el)búcsúztató javallata…!

Kedves Barátaim!

A holnapi, szilveszteri VÍRUSNAPLÓ számában ajándék-kabaré válogatással kedveskedik szerkesztőségünk!

Kategóriák