2021. JANUÁR 9. – SZOMBAT

írta | jan 9, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Ország - Ünnep - Zene

PANAMÁZÓ PLESI

panama map
Panama térképe

ORSZÁG – ÜNNEP – ZENE

január 9 – Panama: A mártírok napja

Izgalmas új rovatunkban adogatom fel itt a labdát magamnak, mivel hozhatom közelebb az éppen soron következő „nemzeti ünnepes” országot?! Mondhatom, ennél  a keresgélésnél nincs sok kedvesebb kultúrbúvárkodás számomra. Az előtanulmányokat elvégeztem a másfél évtizedes szegedi egyetemi  kurzusomon, aminek az utóbbi évjárataiban már inkább csak fedőneve volt a rocktörténet. Valamikor 2013 őszén, Kanadával kezdve elkezdtem egy zenegeográfiai világjárást, ami szó szerint országról országra berepül és lekémkedi az adott ország zenei lenyomatait, ősi kincseit és mai viszonyait. Egy kis természetrajz és egy kis történelem is belefért az „ált. műv” kategóriába, amit a levetített zenevideók is jól szolgáltak, de egy két jó adalék sztori is mindig adódik. Most egy kis demo-t raktam össze hálás olvasóinknak, a térben igen távoli „banánköztársaság” nemzeti ünnepén, természetesen csak egy kis esszenciát, nem kell félni, nem lesz egyetemi előadás… Vizsgázni viszont bárkinek lehet, önmaga előtt: mennyit tudtunk egy, szófordulatainkban sokat emlegetett országról és kultúrájáról…

Nem ég majd alattunk sok kerozin, ha megtanulunk „helyben utazni”…

Kerestetik és találtatik mindig egy mottózene, ezúttal a jazztörténet pitymallat-korából… A múlt század első évtizedében íródott egy Panama című szám, ami a ragtime időszakába, a Panama Rag műfaji címkét is megkapta. Eredetileg még a nagy parádék hőse, a legendás Buddy Bolden is játszotta, akitől nem maradt felvétel, ám minden későbbi kultikus zenekar őrzi ritmusait és „masírozó bandájának” stílusát. Louis Armstrong is ott, New Oerleansban tanulta meg azt a zenét,amit az ő 70 évnyi élete mért ki a század idővonalára és amit az ő neve is fémjelez egyben…

Egy helyi nyelven a Panama szó jelentése: halban gazdag vidék. A Panamai Köztársaság  Közép-Amerika legdélibb országa.  Természetes hidat képez Észak- és Dél Amerika   között.  Azon szoktam merengeni, hogy a híres Panama-csatorna vízzel kettéfűrészeli azt az irdatlan nagy kontinenst. Rajta összesen három híd jelent átjárást. Magyar szemmel érdekes, hogy pont olyan hosszú, mint a mi Balatonunk: 77 km.  

Jöhet egy kis ősi zene? Naná! Senki nem bánja meg szerintem…

A saloma jellemző énekes stílus, amely a spanyol Sevilla vidékéről származik. Ebből származik a Saloma de Panama: az ország ÉNy-i részének népzenéje.


Alfredo Chavez, az ország egyik jeles művészeti vezetője énekel ; kíséretében: Tony Gomez és Tim Wetmiller

Ez az egyetlen hely a Földön, ahol a nap a Csendes-óceánon kel és az Atlanti-óceánon nyugszik. A 48.000 km hosszú Pánamerikai Autópályát (Alaszka és Chile között) itt kénytelenek voltak megszakítani, mert olyan áthatolhatatlan és veszélyes a trópusi esőerdő, amely Panama nagy részét borítja. Csak 100 km “szünet” után folytatódik a sztráda.


Az ifjú emberkék a szintén hagyományos mejorana előadásában jeleskedtek egy  2013-as tehetségshow színpadán.

A ¾ magyarországnyi és spanyol ajkú, 3,3 milliós Panama lakossága zömmel mesztic, vagyis afrikai, európai és bennszülött őslakosok keveréke. A spanyolok érkezése előtt több tucatnyi indián törzs élt Panamában, mostanra mindössze hét fő csoport maradt fenn…


Még az előbbi fiúkon is túltesz a két kis muchacha, különleges ugató-jódlizó énektechnikájával…

Nemzeti madaruk, a nekünk furcsa nevű hárpia (férfitársaim szinte biztosan téves társításra ragadtatják magukat). Óriási ragadozó madárról van szó, hiszen magassága 1 m és szárnyfesztávolsága eléri a 2,5 métert. Mondanunk sem kell, sok más fajjal együtt a veszélyeztetett állatok között van ez a csodálatos, mesékbe illő madár.

kep 3

Bármilyen grandiózus volt is a Lesseps Ferdinánd bátyó vállalása 1879-ben, a Szuezi-csatorna első kapavágása után húsz évvel, mégis igen szomorú történelem az itteni csatornaépítés. A két óceánt összekötő Panama-csatorna megépítéséért 30.000 munkásnak kellett az életét adnia, sárgaláz, malária és földcsuszamlások következtében. A finanszírozás gondjain államilag próbáltak segíteni, ami sok-sok bonyodalommal járt… A csatorna létrejöttéhez köthető a panamázás kifejezés születése is, amivel azóta is, a csak látszólag tisztességes üzleti mesterkedéseket illetik. Megépítése ugyanakkor, végül is az emberiség történetének legnagyobb vállalkozásai közé tartozik. A hajózási útvonalak jelentősen lerövidültek: vegyük példának egy hajó, az USA keleti partjától Japánig tartó útvonalát. Ebben az esetben körülbelül 5000 km-t tudnak megspórolni, viszont, ha egy ecuadori  trópusi gyümölcsszállító hajó mondjuk Európába indul akkor, több mint 8000 km-rel tudja lerövidíteni útját. Minden évben közel 13 000 hajó kel át a Panama-csatornán az év 365 napján, 24 órában. A világkereskedelemben megjelenő áruk 10%-a a csatornán megy keresztül…

Ezen a ponton ránk fér egy kis felhőtlen gyönyörködés a gyönyörű népviseletben páváskodó panamai táncos hölgyekben és panamakalapban illegő-dürgő párjaikban.


A 2015-ben, Svájcban vendégszereplő nemzeti folklóregyüttes táncprodukcióját látjuk.

Tudtuk, hogy a panamakalap nem is Panamából származik? Valójában ecuadori kereskedők árulták szülőföldjükről hozott fejfedőket a Panama-csatorna építőmunkásainak, és a név már adta is magát.

kep 4

Panamaváros felhőkarcolókkal tarkított központja a nemzetközi bankvilág közép-amerikai centruma, nagyvállalatok székhelye. Amilyen kicsi az ország, olyan nagy befolyással van a nemzetközi áruforgalomra

A panamai zenei múlt nagy ikonjai között a legelső Luis Russell  jazz zongorista, zenekarvezető lehet, aki miatt, most a korai jazzhistória mélyrétegeibe kell visszaásnunk, de nem esik ez nekünk nehezünkre, ugye kedves olvasóm?!  A jóöreg panamai jazzman, szinte egyidős Satchmo-val, vagyis a fent idézett Louis Armstronggal, ráadásul még druszák is voltak (egy betű híján), ráadásul, a huszas években még játszottak kis együtt. Ő azonban 1902-63-ig, mindössze 61 évet élt.

Szemelvényünk címe nem idegen e sorok írójától, aki a Dr. Rock névre is hallgat…

Luis Russell – Dr. Blues (1929). Ez a felvétel már a korai swing stílus jegyeit is hordozza.

Nem baj, ha válogatós válogatásomban mostmár nyíltan megpanamázom a panamai jazz világát?! Köszönöm! Vigyázat, ez is olyan betegség, ami nem vírusokkal terjed, de nagyon el lehet kapni!!!  Nevezzük jazzragálynak. Sajnos, ez nem okoz világjárványt, bár mindenütt elterjedt, de nem mindenki kapja el. Vakcina nincs ellene – de nem is kell…!

Ha valaki a fuvolát, mint hangszert szereti, máris ajánlhatom  a latin jazz kiváló szaxofon és fuvola szólistájának felvételeit:   Mauricio Smith 2002-ig élt, 71 évet. Olyan hírességek társaságában játszott, mint a twistkirály Chubby Checker, a modern jazzbőgős mester Charles Mingus,  a bebop és a latin jazz legmókásabb figurája, Dizzy Gillespie és a kubai  kongás zenekarvezető, Mongo Santamaría. A 60-as évek közepétől szólókarrierje a csúcsára ért, többek között a népszerű Joe Cuba Sextet-tel is szerepelt. Klasszikus képzettségű zenészként a Panamai Szimfonikusok zenésze, de Közép- és Dél-Amerika night clubjaiban, Puerto Rico, Miami és New York televíziós műsoraiban is állandó sztár lett. Az „Acid Jazz” c. albumán már korát megelőzve létrehozza a 60-as évek közepén a latin jazz és a rock fúzióját („crossing-over”).  

Két panamai zenész ikon egy csárdában:

Victor “Vitin” Paz  – a latin jazz trombitások egyik ikonja; a Fania All Stars egyik szupersztárja hosszú időn keresztül.  Ricardo “Richie” Ray (1945-) jazz zongora-virtuóz, énekes, szerző és arranger; 1965-től a latin zene titokzatos miniszterének is tartják a Richie Ray & Bibby Cruz kettős egyik tagjaként, ám leginkább úgy híresült el, mint El Embajador del Piano (A zongora nagykövete).

Richie Ray & Vitín Paz a “Cómo fue” című, bűvölő rumbát álmodja hengszerébe, 2004-ben.

A panamai jazz legendák között meg kell említeni a jazz zongorista, hangszerelőt: Victor Boa (1925-) nevét is.

Victor Boa y Sus Estrellas (=és az ő csillagai) …  a szám címe:  Ruffles  (=fodrok):

Ez pedig már a latin funk jazz egészséges fúziója miatt ilyen kellemesen hallgatható

A jazz öröksége újra felerősödött, amikor az Egyesült Államokból hazatért a világhíres Danilo Perez és megszervezte az első jazz fesztivált 2004-ben.

Danilo Pérez (1965-)   panamai zongorista, zenekarvezető. Apukája is zenész, énekes, zenekarvezető volt; 3 éves korában kezdte gyermekét zenére tanítani. 10 éves korában már a Panamai Nemzeti Konzervatóriumban tanul zongorát. Innen közvetlen csatlakozása volt Berklee College Of Music-ba, Bostonban, ahol a jazz fakultásra került. 1994-ben vette fel első lemezét: The Journey címmel. Ez egy zenei összefoglalása az afrikai rabszolgák átkelésének az óceánon… Amit itt látunk-hallunk, az viszont már kérem, a legmagasabb kortárs kamara-jazz magasiskola és talán élvezhető is egy kis figyelemmel és önmagunk átadásával…

Mai világ(!)hírességek:

Ruben Blades – Panama legelső, nemzetközi hírnevű salsa muzsikusa (1948-). Latin amerikai ikon; 1994-ben indult a panamai elnökválasztáson is… 2004-ben idegenforgalmi miniszternek választották 4 évre.

Parodisztikus akcióhőst alakító bizarr kult-figura az egyik legnépszerűbb klipjében.

Billy Cobham !!! Igen, minden idők legelső fusion jazz dobosa is panamai származású!

Született: William EmanuelBillyCobham (1944-)

Panamai-amerikai jazz zenész, szerző és zenekarvezető, aki a 70-es években többnyire Svájcban élt. A 60/70-es években szerzett nevet magának Miles Davis mellett és a Mahavishnu Orchestra tagjaként…

Panama-ban született, de szüleivel már kisgyermekkorában New Yorkba költözött. Diplomázása (1962) után, 1965 és 1968 között a US Army Band tagja lesz.   Néhány évig Horace Silver zongoristával, majd többek között George Benson gitárossal is készít lemezeket.

1970-től a skót származású korszakos jazz gitárossal, John McLaughlin-nal kezd lemezt készíteni. Együtt alapítják meg a Mahavishnu Orchestra formációt, ami a jazz fusion stílus és korszak meghatározó együttese lett.

Találd ki, melyik ő?! (Segítség: a cseh származású Miroslav Vitous mögött áll… 😀 )

1973-ban veszi fel első szóló nagylemezét, Spectrum címmel: többek között, a Mahavishnu-ból, a cseh származású billentyűs, Jan Hammer és az a fiatal gitáros talentum, Tommy Bolin társaságában, aki később  a Deep Purple zenésze lett (majd 25 évesen, herointúladagolásban meghalt).  

Legyen a végén még egy magyar rocktörténeti ritkaság is Panama címszó alatt…?!

A Panama zenekar a 90-es évek első felében sokak figyelmét felkeltette melodikus hard rock zenéjével. Ebben nagy szerepe volt az alapító/gitáros Szeghalmi Lászlónak, aki karakteres riffjeivel és kísérletezős, leginkább a Mr.Big együttes Paul Gilbertjének rendhagyó trükkjeire hasonlító szólózásával az akkori színtér ismert alakja lett. A Van Halen, Dokken, Extreme, Mr. Big vonalat követő Panamának két albuma jelent meg:a Panama ’92 és a Radioaktív ’94.    (Érdekesség, hogy a Van Halen zenekarnak  van egy Panama című híres száma; lehet, hogy innen jött a zenekarnév ötlete is…? David Lee Roth egyébként egy autótípusról énekel abban a számban… Na jó, egyekutya, bepakolom ezt is a végére – ha már óceán, érjen nyakig… ahogy mifelénk mondják, ha nem is pontosan így…)

Panama – Ma éjjel fúrunk … Nem mondják ki, de ez a címe…

Ha már az elején úgyis berepüléssel kezdtem…

R. I. P. Eddie Van Halen …

Jó nagyot utaztunk zenében?! Szerintem is. Dr. Rock végül is visszatért a nevéhez…

¿Mekkora panama volt ez… vagyis, de mekkora ez a Panama mán, legalábbis zenében és táncban…!?

Kategóriák