2020. november 10. – kedd

írta | nov 10, 2020 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Partnerek, Zene

Tegnap jelentették be, hogy az amerikai Pfizer és a német Biontech cégek által kifejlesztett oltóanyag 90 százalékban hatásos. A gyártók megkérték az amerikai hatóságoktól (FDA) a forgalomba hozatali engedélyt. Az engedélyező hatóságok korábban azt közölték, hogy már egy 50 százalékban hatásos vakcinára is megadnák az engedélyeket. A gyártó bejelentése szerint 2020 decemberében 15-30 millió adagot tudnának gyártani. Nem tudom találgathatok-e, hogy ezeket az adagokat kik kaphatják meg?

Ez a két gyógyszergyártó cég kétkomponensű vakcinát fejlesztett, amelynek egységeit három hét különbséggel kell beadni a pácienseknek. A BNT162b2 nevű vakcinával kapcsolatos klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július végén kezdődött. Az oltás mindkét dózisát  40 000 ember kapta meg, akik közül csak 100-an betegedtek meg covid fertőzésben. Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegségtől (Covid-19).

A védőoltás a vírus genetikai alkotóelemét, a hírvivő RNS-t használja az immunrendszer felkészítéséhez, és kétszer kell beadatni.

A szállítással és tárolással kapcsolatban viszont a legfontosabb kérdés, hogy miként lehet a logisztikát megvalósítani. A vakcinát ugyanis jelenleg -80 Celsius-fokon kell tárolni. Emellett azt sem tudni, meddig tart az immunitás.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy szerződést készülnek kötni akár 300 millió adag beszerzéséről az új oltóanyagból.

Más:

Ma eldőlt, hogy hamarosan jön a kritikus időszak és ezzel együtt a bezártság, a feszültség és rettegés a vérustól. 

A patikában kivettem 24 doboz gyógyszert – ez három havi adagom. 

Végig gondoltam, mi minden kell egy ilyen háborús helyzet a túléléséhez. Azután irány a bolt és bespájzoltam: vettem konzerveket, ásványvizet, lisztet, élesztőt, száraztésztát, rizst, olajat, sót, hagymakrémet, őrölt paprikát, ételízesítőket, kekszet, csokit, savanyúságot, krumplit, almát, mindenfajta fűszert, olajos halat, csirke, disznó és marhahúst, téliszalámit, szalonnát, olajbogyót, kompótokat, zacskós leveseket, különböző elemeket és pálinkát. Aztán vettem mosóport, takarítószereket, fertőtlenítőket és különböző higiéniai kellékeket. Az üzletben bepakoltam a kocsiba, a pénztárnál kipakoltam az árut, utána visszapakoltam a kocsiba, a parkolóban becuccoltam az autóba, otthon kiszedtem a csomagokat, beraktam a lépcsőházba, behordtam a konyhába és most be kellene raknom a kamrába. 

Az életemben, egy másik országban már megértem, hogy évekig nem volt üzemanyag, az autóval csak a páros napokon mehettem, a havi 15 liter benzint is utalványra adták, aztán évekig nem volt villany, azaz volt, de csak 4 órát, utána 4 óra szünet, rettegtünk, hogy kiolvad a hűtő. A rádiót is csak elemre hallgathattuk, mert mikor nem volt villany – hát este, hogy lássuk, hogy nincs.

Nem gondoltam, hogy ebben a kurva nagy demokráciában – amikor már minden köcsögnek van világútlevele – jön a vérus, meg jönnek a muszlimok, akik esetleg megerőszakolják a gyerekemet  vagy át akarják vágni a torkomat. Ezért kérem vissza a diktatúrámat, kérem vissza a Szerelmemet, kérem vissza az elpocsékolt éveket!

Homonnay Gergely Facebook-oldalán olvasom: „Ahogy az Ózban a gonosz boszorkány halálát várták, úgy várom Orbánét is, és pezsgőt fogok bontani, ha megdöglik” 

Én meg azt vallom: Kétfajta kommunista van, olyan, aki ölt az eszme nevében és olyan, aki eltűrte, hogy öljenek az eszme nevében. Illetve mostanában van két újabb fajta kommunista is, az olyan, aki majd ölni fog az eszme nevében és az olyan, aki majd eltűri, hogy öljenek az eszme nevében. 

Nem tudom, hogy a Jó Istennek van-e még egy Fia a Földön, mert ha azt, mi emberek újból megfeszíthetnénk, akkor talán észhez térne a világ egy időre.

kollár ferenc
a macska és a csók 

nincs most nincs múlt nincs jövő
az idő múlása nem egy folyamat
csak a hétköznapokat magyarázzuk így

a téridő hurkok finom szövedékéből áll
és ha kellően mélyre merülünk 
ebben a pókhálószerű szerkezetben
egyre kisebb szerepük lesz 
az olyan szubjektív dolgoknak
mint az idő
ami végül teljesen el is tűnik

a dolgok nem vannak
hanem történnek
sőt történésekből állnak
a valóság inkább hasonlít egy csókhoz
mint egy macskához
de ebből a szempontból a macska 
vagy egy kő is ugyanolyan esemény
mint bármi más
nem egy önmagában előkerülő létező

ahonnan a dolgok a keletkezésüket veszik
oda is kell hogy elmúljanak
a szükségszerűség szerint
jóvátételt kell ugyanis fizetniük
és meg kell ítéltetniük 
az igazságtalanságuk miatt 
az idő rendje szerint

Dr. Rock zenereceptje

Találtam az emlékezetemben egy zenét, ami az időt és a viselt dolgokat relativizálni képes, ugyanakkor a klausztrofób szorongást is eloldhatja; megemel valahová, ahonnan ez az egész lebegő tovatűnésnek látszik… és ha megtanulsz a Zenével levitálni – átmenetileg tetszhető is lehet, hogy ez az egész így alakult és alakul…

Az egész lemezt ajánlom az idő megállítására és nyugodt gondolkodásra, léleklebegtetésre...

A The Dark Side of the Moon a Pink Floyd 1973-as konceptalbuma, ami a brit zenekar legmesteribb, technikai és művészi szempontból, még a Fal-nál is magasabbra értékelt remekműve. Ugyanazokat a lét kérdéseket faggatja: a mindennapi életben ránk nehezedő nyomás, az idő, a pénz, a háború, az őrület és a halál… Csakúgy, mint a fenti, mai Kollár kontempláció – a bevásárlási lista körüli, lét-elméleti túlélési számvetés, majd a csók és a macska korrelációját feszegető filóvers gondolat-hurkai… Nevezzük a problémakört a továbbiakban kollárelációs dilemmának… 🙂

Mindenképpen javallt a zenei feloldozás! Étkezés után, lehetőleg háromszor… szeretkezés helyett is ajánlható…! Végül is, sose, tudhatjuk, hogyan juthatunk el biztosabban a Hold Túlsó Oldalára…?!

Tegyünk ide egy nézegetnivaló Live felvételt is, elalvás előtt…

Kategóriák