2020. november 11. – szerda

írta | nov 11, 2020 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Honvédelem, Orvoslás

Mától 90 napra rendkívüli állapotot vezetett be a parlament. A  rendeletből kiderült például, hogy a kötelező köztéri maszkviselés. Megszűnik a középiskolai, főiskolai és egyetemi oktatás – áttérnek a digitális tanrendre. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak.  Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, csak étel-elvitelre dolgozhatnak. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A szállodák turistákat nem, csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat. Magán és családi rendezvények 10 főig megtarthatóak. Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat hetente tesztelni kell.

A miniszterelnök elmondta, jelenleg 50 százalék esély van rá, hogy ha így mennek tovább a dolgok, és nem intézkednek, akkor a kórházakban el tudják látni a betegeket. Ez nagyon kevés, ezért az intézkedéseket meg kellett hozni.  Továbbá a tesztekkel kapcsolatban óriási szakmai viták vannak, mivel a negatív eredmény pontossága 50-60 százalék csupán, ezért óvatosan kell bánni vele. Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik – mondta a miniszterelnök, és hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina. Orbán Viktor elmondta, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is. A felszabadulás talán áprilisban jöhet el – összegzett a kormányfő.

Közben a színművészetis egyetemisták is feladták a sztrájkot. Ezt előre meg lehetett jósolni – tudta ezt Orbán is, hogy ezt a problémát a  covid fogja megoldani.

Áttekintve a helyzetet – nem volt nehéz, mert már 15 éve megírtam a klímaváltozás és a migráció előrevetítése kapcsán – beszereztem megfelelő védelmi eszközöket is. 

Ha már kötelező a maszk, akkor legyen Trianon térképes

Az idén 100 éve, hogy Dienes István nyíregyházi borbélymester levelet irt Pátffy Józsefhez, szegedi polgármesterhez, mint törhetetlen, elszánt magyar emberhez, levelében pedig egy kurucmagyar eszmei elgondolása egyben pedig legmodernebbül higiénikus pedálos köpőcsésze tervezetét tárta elébe, kérve a szegedi polgármestert, hogy ezt az eszmét, mármint a köpőcsésze tervezetét fölkarolni és nagybani gyártáshoz segíteni szíveskedjék.

Ezeknek a köpőcsészéknek Trianon legyen a fölirata, ezt látván a magyar ember, el nem mulaszthatja, hogy őszintén oda ne sercintsen, amivel a közegészségügynek érdekeit is megóvja, egyben önmaga nem csupán egészségügyileg, hanem kedélyileg is megkönnyebbedik, amellett érzülete is rendeződik olyasmiket gondolván Trianonra, mint amilyesmik Trianonhoz méltók.

Az eszme iránya helyes volt, Pálffy polgármester megfontolás tárgyává tette a köpőcsésze gyártatását. De addig míg a boltokba nem került a Trianoni Köpőcsésze – az eszmét minden Dienes Istvánhoz hasonlóan elkeseredett érzületü magyar – házi, ideiglenes megoldásban is megvalósította.

Az idei év a Trianoni megemlékezés éve is, de mivel a vírus köti le gondolatainkat ls nem tudunk elég időt szentelni az emlékezésre, úgy javaslom, hogy ha már a közegészségügynek érdekében kötelező a maszkviselet, akkor a magyar maszkokon legyen egy trianoni térkép. A maszk egyben egészségügyileg véd bennünket, de amellett érzületünkre is hat. Mert ha jól végiggondoljuk, akkor az igaz kurucmagyar ember úgy gondol a vírusra mint a Trianonra – köpésre irritálja.

Újabb információk:

A Pfizer és a BioNTech covid-vakcinájával kapcsolatban már lehet tudni, hogy a hatásos. Azonban csak most tudtuk meg, hogy Amerikában a vakcinát Karikó Katalin fejlesztette ki. Katalin Kisújszállásról származik és 1978-ban végzett a JATE biológus szakán. 

A kutató tegnap elmondta, hogy az általa fejlesztett vakcina hírvivő RNS alapú oltóanyag, ami egy új típusú, hatékony és biztonságos módszert jelent. A módszert egy kutatótársával közösen fejlesztették ki, Karikó-Weissman néven szabadalmaztatták. Karikó Katalin szerint az RNS-en alapuló vakcina előnye, hogy gyorsan előállítható, nem okoz fertőzést, mert nincs benne a vírus teljes génállománya, és éppen ezért biztonságos. Érdekesség, ugyancsak egy egykori szegedi kutató, Pardi Norbert volt az, aki a Pennsylvania Egyetemen bizonyította a módosított RNS immunhatásait a vírusellenes vakcinák területén.

Az RNS-alapú vakcina először terápiás céllal készült, a kifejlesztett oltás működésének lényege, hogy a kutatók állítanak elő egy, a koronavírusban megtalálható fehérjét és annak ellenanyagát is, így a vírus nem tud bejutni a szervezetbe. A vakcina beadásakor lokálisan képződhet egy kis gyulladás, a második oltást követően pedig – amelyet három héttel az első után kell beadni – egy kis láz vagy rosszullét jelentkezhet, azonban ezek a ritka mellékhatások 24 órán belül elmúlnak, és nem kívánnak kórházi kezelést – ismertette a vakcina lehetséges mellékhatásait a biokémikus.

Karikó Katalin arról is beszélt, hogy a vakcina által létrejövő, úgynevezett emlékezősejtek védelmet nyújtanak még akkor is, ha eltűnik az ellenanyag a szervezetből, vagyis, ha egy évvel a vakcina beadása után megfertőződünk, az emlékező sejtek automatikusan termelni kezdik az ellenanyagot. A két vakcinás tesztelésen már több mint harmincezer ember túl van.

Jönnek az oroszok:

November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban – jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója tegnap egy moszkvai innovációs fórumon. Ma délután, Magyarország covidos külügyminisztere Szíjjártó Péter, jó formán a betegágyából jelentette be, hogy megegyezett az oroszokkal és már holnap megindul az orosz covid-vakcina magyarországi engedélyeztetése. Decembertől indul a magyar klinikai tesztelés. Valamint egy magyar vakcina gyártő  még december folyamán  elkezdheti az orosz vakcina licenc alapú  gyártását.

Még nem utoljára magyarázom a vakcina-mechanizmust:

A hagyományos vakcinák általában legyengített vagy elölt kórokozókat, esetleg kórokozó-töredékeket (fehérjéket) tartalmaznak. Ezek a testünkbe kerülve immunválaszt váltanak ki, felkészítik szervezetünket az adott vírussal vagy baktériummal szembeni védekezésre. A probléma, hogy az ilyen típusú védőoltások előállítása nehézkes: a kórokozót laboratóriumban kell tenyészteni, ami vírusok esetében különösen bonyolult feladat, hiszen szaporodásukhoz sejtes környezetet kell biztosítani. A procedúra nemcsak költséges, de időigényes is.

Az RNS-alapú oltások hasonlóan működnek, mint a tradicionálisak: az immunválasz kiváltásával antitesttermelésre ösztönzik a szervezetet. Van azonban egy nagyon fontos különbség. Az RNS-vakcinák a szervezettel állíttatják elő azokat a vírusfehérjéket, amik aztán beindítják az immunrendszert.

Ehhez az úgynevezett hírvivő RNS-re van szükség. Működése nagyon röviden a következőképpen foglalható össze: az RNS leolvassa a génekről, milyen fehérjéket kell előállítani, majd a kapott „tervrajzot” továbbítja a fehérjegyárhoz (riboszómához), ahol elkészül a kívánt termék.

A Pfizer-BioNTech készítményének hírvivő RNS-e a koronavírus egyik létfontosságú komponensének, a tüskefehérjének az összeszereléséhez szükséges információkat hordozza. A kutatók a hírvivő RNS-t lipidburokba csomagolják, és a vakcinával tulajdonképpen ezt adják be nekünk. Az RNS-t szállító lipidet a sejtjeink felveszik, és megkezdődik bennük a tüskék gyártása.

A vírus fehérjéjét tehát saját sejtjeink fogják termelni. A koronavírus tüskéje önmagában nem ártalmas, viszont alkalmas arra, hogy felkészítse az immunrendszert a kórokozó elleni harcra.

A vírus genetikai tervrajzát – ami 2020 elején vált nyilvánosan hozzáférhetővé – több gyógyszerkutató is megszerezte. Amellett, hogy gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb előállítani, az RNS-vakcinák biztonságosabbak is; mivel nem tartalmazzák a vírus komplett génállományát, elméletileg sem okozhatnak fertőzést, még nagyon gyenge immunrendszer esetén sem.

RNS alapú védőoltások még nagyon újak, és most először fogják kipróbálni őket, a kutatók nagyon bíznak abban, hogy a vírus tüskéje képes tartós immunválaszt kiváltani, és ezt alátámasztják az eddigi kutatási adatok.  A jövő titka, hogy mérsékli-e a tünetek súlyosságát azoknál a személyeknél, akiknél a vakcina beadása ellenére mégis kialakul a betegség. Azután nem kis technikai problémát jelent, hogy  a készítmény biztonságos tárolásához rendkívül alacsony hőmérsékletet, -80 Celsius-fokot kell biztosítani, a védelemhez szükséges két dózis miatt pedig dupla mennyiségű vakcinát kell majd előállítani.

A tudósok szerint, ha a technológia most jól teljesít, akkor néhány éven belül jöhetnek a herpesz, influenza és HIV kórokozói ellen védő RNS-oltások is.

A tudósok is szeretik a humort:

– Nem világos, az óvoda a gyerekek leadása után vagy előtt zár be öt hétre…

– Szobabiciklit keresek, munkába járáshoz kell.

– Ősi karantén közmondás: könnyű annak, aki a saját feleségét szereti!

– Elraktam a “Welcome” feliratú lábtörlőt. Minek hazudjak?

-Tudja-e valaki, hogy mikortól lehet fürdeni vagy még mindig csak kezet lehet mosni?

– Minden este a hírek után beteszek egy horrorfilmet, hogy megnyugodjak.

– Ma a lakás minden helyiségébe tettem egy sört. Este csinálok egy kocsmatúrát.

– Nem vagyok sorozatfüggő, de már nagyon várom az Operatív törzs évadzáró epizódját.

– Ha esetleg jönne a koronavírus újabb hulláma, a karantént ugyanezzel a családdal kell eltöltenem, mint most vagy választhatok másikat is?

Tereya Kesovija
Tereza Kesovija

EGY RÉGI BARÁT

Kesovija Tereza Anna tíz évvel volt idősebb nálam – de isteni nő volt és fiatalabbnak látszott. Dubrovnikba ismerkedtünk meg 1979-ben. Dubrovniki barátunk, Lovró mutatott be bennünket Terezának. Lovrónál laktunk és minden reggel vele mentünk templomba – Tereza is ott ült az első sorban – fekete ruhában, mint a többi dubrovniki nő. Erzsikével és velem járt a Dubrovnik bejárata előtti Greben szigetecskére strandolni. Erzsikét elvitte a fodrászához és ugyan olyan frizurát csináltatott neki mint az övé. Azután koncertet is szerveztem Terezának. Imádtuk, mert igazi művész és tiszta ember volt. Most 81 éves. Hallgassuk meg Tereza Kesovija – Régi barátok hol vagytok? című dalát 1979-ből:

Kategóriák