2020. november 16. – hétfő

írta | nov 16, 2020 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Irodalom, Képzőművészet, Politika, Zene

KIJUTOTT A VÉBÉRE  A MAGYAR FOCI VÁLOGATOTT!!!

Távirati jelentés  a frontról: 

7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen, 93 újabb áldozat van. 

A jelentés szerint 13049 szabad ágy van jelenleg a covidos betegek ellátására.

Hétfőtől 93 kórházban lesznek ott a katonák, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását.

Ma már 31 iskolában és 222 óvodában van rendkívüli szünet.

Jövő májusra érhet véget a koronavírus-járvány – mondta Merkely Bélától, a Semmelweis Egyetem rektora. A professzor elárulta, hogy érkezik a vakcina, decemberben már oltani fognak Európában, így az átfertőzöttséggel és az oltással májusra lehetünk túl a koronavíruson. 

A hét mondása:

Dömötör Csaba Szabó Tímeának: Ön Korózs Lajos előtt volt Korózs Lajos.

Friss hír:

Az Európai Bizottság egy újabb, potenciálisan hatékony oltóanyag lehetséges vásárlását biztosító szerződést hagyott jóvá a CureVac német gyógyszervállalattal – jelentette be Ursula von der Leyen a brüsszeli testület elnöke hétfőn. A szerződés négyszázötven millió adag oltóanyagra vonatkozik. A bizottság az Európai Befektetési Bankkal közösen finanszírozta a cég oltóanyag-kutatásait

Más:

Az amerikai  Moderna gyógyszergyár hétfőn bejelentette, hogy az első eredmények szerint az új koronavírus elleni kísérleti védőoltása 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig bejelentette, hogy akkor az EU rendel is a védőoltásból.

A Moderna vakcina mellékhatásaként említették a fáradtságot, az izomfájdalmat, és fájdalmat az oltás körül a második dózis beadása után. Továbbá az is figyelemre méltó, hogy a Moderna vakcináját csak -20 °C-on,  míg a Pfeizerét – 80C°C-on  kell szállítani.

Mi magyarok:

Dr. Lukács Noémi SciCons nevű magyarországi vállalkozása egy olyan érzékeny genetikai szenzort gyárt, amelyből néhány gramm is képes ellátni az egész világipart évekig. 

A Lukács-féle, a világon egyedülálló anyagnak számító, monoklinális antitestek felismerik a kettős szálú RNS-molekulákat (más szóval a dsRNS-eket). A dsRNS a vírusok replikációjának mellékterméke, így képes jelezni az élő vírusok jelenlétét, így a koronavírusét is. 

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszercégek COVID-19-vakcina előállítási folyamatának is a mellékterméke a dsRNS. A dsRNS káros lehet az emberben megtalálható sejtekre, ezért ki kell szűrni őket minden vakcinából. A leghatékonyabb módszer a minőség-ellenőrzésre, hogy kitegyék a vakcinát a Lukács-féle antitesteknek. Az antitestek nemcsak azt mutatják meg, hogy van-e dsRNS a vakcinában, hanem pontos számot is közölnek arról, hogy mennyi van belőlük. (Origo)

Prevenció:

Orbán: A pálinka szerintem alapvető élelmiszernek minősül. 

Szerintem is – de legfőképpen belső fertőtlenítő ebben a cudar vírusos világban.

A jogállamisági mechanizmus miatt itt az EU legújabb válsága:

Két napos EU-s nagyköveti és miniszteri tanácskozás kezdődik arról a tervezetről mely szerint, ha az Európai Bizottság a jogállamiság megsértését vagy annak kockázatát érzékeli valamely tagállamban, kezdeményezi a szankciós mechanizmus elindítását. A magyar miniszterelnök bejelentette, hogy kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, ha jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. 

A jogállam, jogállamiság fogalma mára már inflálódott, újabb és újabb jelentéseket vett fel az utóbbi időben. Az Európai Egyesült Államok megteremtésének ez a leghatékonyabb eszköze a nemzetállamok ellen harcoló baloldali-liberálisok kezében. Mind többször emlegetik a sajtószabadságot, a korrupciót és az igazságszolgáltatást – ezeket a területeket szeretnék először is kivonni a nemzetállami hatáskörből és az EU-ba központosítani. Így a nemzetállamok védekező kezéből kivehetnék a pajzsot és akkor könnyebben térdre kényszeríthetővé válnának.

De mi is a nemzetállam fogalma? 

Nemzetállam az egy nyelvű és kultúrájú nemzetből szervezett állam. A modern nemzetek kialakulása az 1789-es francia forradalomhoz és az azt követő évtizedekhez, évszázadokhoz köthető Európában. Minden modern nemzet (a francia, az olasz, a német, a magyar, a lengyel, a román, a zsidó nemzet) sajátos történelmi, társadalmi folyamatok eredményeként és hatására jött létre.  Minden nemzet államot szeretne magának. A nemzet politikai aspirációinak elsődleges tárgya és alapja: a saját terület. Az állam és a nemzet fogalmának azonosítása, vagy legalábbis a közöttük levő történeti különbség eltűnése elsősorban a politikai gondolkodás újkori fordulataihoz, mindenekelőtt a népszuverenitás doktrínájának megjelenéséhez kapcsolható. (Gángó Gábor)

Már megint a kínaiak:

Kína, Japán, Korea és a környező gazdaságilag felfutó, fiatal munkaerővel ellátott országok – azaz 15 ázsiai–csendes-óceáni ország írta alá a világ eddigi legnagyobb kereskedelmi egyezményét. A megállapodás tovább növeli Kína politikai és gazdasági befolyását a térségben. A megegyezés aláírásával 2,2 milliárd ember piacát és a világkereskedelem 26 billió dollárnyi kibocsátását, azaz a világ populációjának és a világgazdaságnak is a 30 százalékát fedik le az aláíró országok.

Orbán tíz éve emlegeti, hogy a gazdasági világhatalom Amerikából és Európából átkerült Ázsiába – Kínához és a kínai befolyás alatt álló földrészhez. 

Aki nem lép egyszerre nem kap rétest estére!

Körmőczy Dénes karikatúrája
Körmőczy Dénes karikatúrája

Már pedig a horizont alján már látni az amerikai és az európai birodalom bukását. Anno, a Római Birodalom bukását a Gótok beözönlése indította el – az európai birodalom végét a muzulmánok beözönlése indíthatja el és az  amerikaik sem tudnak megküzdeni a beáromló latinokkal. Mindkettő a helyzete könnyen belháborúba torkolhat.   

Legújabb:

Lackner Csaba, MSZP-es képviselő ingatlanbotrányokban, kábítószerügyekben valamint piszkos pénzek és a prostik botrányában fuldoklik. Mivel védői a demokráciára és a jogállamra hivatkoznak, így semmilyen bántódása nem eshet. Ha jól lavírozik még a vírust is megúszhatja. 

Invitáció:

Gyertek el hozzám, hogy bemutathassam hogyan készítem a szegedi hallét két személyre.

A hozzávalók:

2 kg. szegedi tükrös ponty

1 fej nagyobb ezüsthagyma

2 evőkanál igazi szegedi őrölt paprika

1 evőkanál durva tengeri só

4 db. piros színű, hegyes erős paprika

1 db. paradicsom

15 dg.  csavart száraztészta

A nyersanyag minősége adja meg az étel ízét:

Az elő pontyot jó helyen szerzed be – lényeges, hogy halízű hal legyen. Jó a tavi, dunai vagy tiszai hal, de egy nem jó disznótrágyával etetett szikes vízben nevelt íztelen hal.

Továbbá szerezz be ezüst (fehér) hagymát, jó minőségű őrölt paprikát, melynek illatát és ízét előtte leellenőrzöd. Ehhez az ételhez csakis durva, nem jódozott tengeri só a megfelelő, mert ez adja meg a savát a lének. Tudjuk azt is, hogy csak a már megpirosodott hegyes erős paprika ad valódi zamatot.

Az elkészítés módja:

A szegedi hallé főzéséhez csak jókedvűen szabad hozzálátni és csak kedves vendég – jó barát számára szabad készíteni – ettől  függ a végeredmény.

Ha reggel beszerzed az alapanyagokat és azt tíz órára előkészíted (a megtisztított halat besózod),  akkor utána már  jöhet is a Haver, akinek illik hoznia pár üveg jó minőségű kövidinkát, ezerjót és kadarkát – a szódát a vendéglátó biztosítja.

Miután a vendég megérkezik, a bort a hűtőbe kell helyezni, a vendéggel pedig bevezetőként meg kell inni egy-egy pohárka behűtött kajszibarack pálinkát.

A vendéget a konyhába kell leültetni, a pálinkásüveget és a poharakat az asztalon kell tartani és csak ezután  indulhat a főzés.

Hat literes zeppter edényben felforralsz három liter vizet. A hagymát apróra összevágod és beleteszed, továbbá a fazékba kerül a négybe vágott paradicsom, az erős paprikák, a só, a hal feje-farka valamint hat, emberes halszelet.

A levet tíz percig forralod, utána az erős paprikákat külön tányérra kiszeded mielőtt azok felrobbannának. Ezután hozzáadod az őrölt paprikát és további tizenöt percig főzöd most már lassú tűznél.

Pár perccel dél előtt fél liter forrásba lévő vízbe belerakod a tésztát – egy percig főzöd utána félrehúzod, öt percig fedő alatt érleled csak utána szűröd le és külön fedeles tálba tálalod.

A tálalás módja:

A főzés ideje alatt még egy pohárka pálinka engedélyezett és ilyenkor fel lehet idézni az elmúlt hét kalandjait.

A hallé délre kész. Forrón tálalod, külön tányéron a főtt halat. Mellé tészta kerül nem  kenyér. Az ilyen hallét nem tányérból hanem tálkából kell fogyasztatni. A lehűtött borokat talpas pohárból illik iszogatni.

A jó minőségű erős paprika kapszaicin tartalma  még a koronás vírust is semlegesíti.

Körmőczy Dénes karikatúrája
Körmőczy Dénes karikatúrája
kollár ferenc
az angyalok lázadása

a kimondhatatlan Isten egyszülött fiának
kezdettől fogva és a századok előtt anyát választott és rendelt
hogy a Fiú testet öltve az idők boldog teljességében 
tőle megszülessék
és őt az összes teremtményekhez képest 
annyira megajándékozta szeretetével
hogy egyedül benne lelte a saját akaratához 
legközelebb álló tetszését
jobban szerette Fiát mint az összes Angyali Szellemet
csodálatosan elhalmozta őt mindenféle 
égi kegyelmi ajándék bőségével

Fia a bűn minden szennyétől mindig teljesen mentesen 
teljes valójában szépen és tökéletesen
az ártatlanság és a szentség teljességének olyan példáját nyújtotta
amelynél nagyobb az Isten alatti világban elképzelhetetlen
és amelyet Istenen kívül senki gondolataiban felfogni nem tud

ez időtől minden síkon állandó harc folyik
az első sík a mennyben az angyalok és angyalok között
a második sík a földön az emberek és az angyalok között
a harmadik ismét az égi szférában a démonok és az angyalok között
a negyedik pedig a földön az emberek és a démonok, a gonosz közt

Lucifer és seregei azért küzdenek hogy megdöntsék Isten hatalmát
és új világot teremtsenek káoszból és szenvedésből
küzdenek azért hogy minket embereket 
pontosabban a lelkünket megkaparinthassák

a jó angyalok harcának fő oka az irigység
mert Isten jobban szereti az embereket
mint első és tökéletes teremtményeit az angyalokat
mondják hogy kezdetben csak mi voltunk és ő
aztán megteremtette az embert
a mi életünket szolgálásra szánta
imádásra hajlongásra hátvakarásra az ő csodálatára

többet adott az embereknek mint nekünk valaha
az embereknek adta a választás szabadságát
az egyik elfogadja az Istent ha akarja a másik meg tagadja
panaszolják az angyalok hogy amióta itt lenn vannak
egyfolytában érezik a mindenható hiányát
ha nekünk is lett volna szabad akaratunk
legyőzzük a fájdalmat mint az emberek
de nem mi szolgák vagyunk

az ember pedig bemocskolt mindent amivel ő megáldotta
megkapta a paradicsomot nem kellett neki
megkapta ezt a bolygót tönkretette
öt kedveli minden teremtménye közül a legjobban
és valaki még csak el se hiszi hogy ő létezik
és mindezek ellenére ő mégis végtelenül türelmes az emberhez

moderato cantabile
Orgovány Erika – A Költő Szenvedése
Orgovány Erika – A Költő Szenvedése

Kategóriák