2020. november 17. – Kedd

írta | nov 17, 2020 | Vírusnapló, Archívum

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma:

Belgiumban több ezer nyugdíjas halt meg koronavírusban, mert a kórházak megtagadták az ellátásukat. Több európai országban bezártak az iskolák, kijárási tilalom van, csak az élelmiszer üzletek, a gyógyszertárak és a posta dolgozik. Az emelkedő fertőzési tendencia miatt nálunk is további szigorításokra lehet számítani.

Nálunk tegnap 5203 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 115 193 fő. Meghalt 91 koronavírusos beteg, így az áldozatok száma 3281. A fertőzöttel és a halottak 25% budapesti. Kórházban 7477 koronavírusos beteget ápolnak.

Pontosítás az orosz vakcináról:

Az Orosz Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kutatói – amely kifejlesztette többek között az ebola elleni vakcinát is, úgy nyilatkoztak, hogy a SzputnyikV-vakcina esetében egy hordozóvírusba teszik a tüskefehérje-termelésért felelős gént, majd ezt juttatják a szervezetbe. A folyamat következtében egy speciális fehérje termelődik, és végső soron ez váltja ki az immunreakciót és ad védettséget. Ez egyébként egy régóta használt és sokszor alkalmazott, hatásos, biztonságos módszer. Az orosz vakcina egyik nagy előnye, hogy az amerikai Pfizer oltóanyagával szemben a tárolása nem igényel rendkívüli hűtést, elegendő mínusz 12-18 fok között tartani, míg az amerikai  fejlesztést mínusz 70-80 fokon kell tartani. Ennek oka, hogy a Pfizer vakcinájában található mRNS rendkívül sérülékeny, éppen ezért nem a háziorvosi rendelőkben adják majd be, hanem külön erre a célra kiépített oltóközpontokban. Az orosz vakcina egy másik előnye, hogy a gyártását akár itthon is meg lehet oldani.

Nem megnyugtató:

Az amerikai kutatók állítják, hogy  a koronavírus-járvány után már a közeljövőben az eddiginél pusztítóbb influenza- és RSV-járványok várhatók. Az elsősorban légutakra veszélyes RSV (respiratory syncytial) vírusok jönnek és az ezekre való fogékonyság az ami nagy járványokat eredményezhet. Ezek szerint lehet, hogy maszkban kell élnünk?

Viseljünk maszkot mert megvéd a Covidtól?

Kicsit finomítanék a témán – a covid vírusok nem cseppfertőzés útján, hanem a levegőben terjednek.

A vírusok nem csak szájon és orron át jutnak az emberi szervezetbe, hanem a szem nyálkahártyáján keresztül is. Továbbá, a vírusok több óra hosszán keresztül fennmaradnak a levegőben és fertőznek – még akkor is ha a fertőzést terjesztő már el is hagyta a helységet.

Az orvosi maszk a pácienseket védi – vagyis gátolja a kiáramló vírusokat, de befelé nem igazán véd. Ezért az orvosi maszk, főleg azért hasznos mert meggátolja a fertőzés továbbterjedését – azaz a fertőzött viselők nem juttatnak vírust a környezetükbe. Persze jobb hatásfokon tenné, ha hermetikusan zárná az arcot és az orrot, mert így a réseken kiszabadul egy bizonyos  mennyiségű vírus. Tehát, ha én egészséges vagyok és orvosi maszkot viselek, akkor még megfertőződhetek a levegőben lévő vírusoktól. Továbbá ha igazán eredményesen szeretnénk védekezni, akkor csak a maszk használata nem elegendő – védőszemüveget és orvosi gumikesztyűt is viselnünk kellene.

Itt említeném meg, hogy az orvosi maszk és kesztyű egyszer használatos eszköz – használat után eldobandó, nem úgy kell használni mint ahogy a magyarok többsége, hogy heteken keresztül hord egy maszkot. Ilyen esetben minimum, legalább annyit kellene megtenni, hogy használat után fertőtlenítsük a maszk külsejét és belsejét is.

A maszk esetében a valódi védekező maszk FFP3-arcmaszknak nevezett eszköz. Ez a maszk nem fülre akasztható, hanem a tarkón kell két helyen felerősíteni. Az FFP3-as maszkok hermetikusan rátapadnak az arcra és az orra, így mellettük nem jut be vírus. Ezek a maszkok többször is viselhetők, persze használat után ezeket is fertőtleníteni kell kívül-belül. Az FFP3 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok nyújtják a lehető legnagyobb védelmet a légszennyezések ellen. A levegőben lévő részecskék legalább 99%-át szűrik meg 0,6 μm-es méretig védelmet nyújtva a toxikus, karcinogén és radioaktív részecskékkel szemben.

A zene és a tánc hatása a vírusok elleni harcban:

A nálunk is jól  ismert Millió rózsaszál című dal szövegét Andrej Andrejevics Voznyeszenszkij orosz költő, prózaíró, festő írta 1981-ben. Nagy amerikai kortársa, Robert Lowell szavaival: „korunk egyik legjelentősebb költője”, az orosz „hatvanasok” nemzedékének vezéregyénisége.

A zenét Raimonds Pauls lett zeneszerző, zongoraművész szerezte. Pauls zenéit kiadták több országban, többek közt Japánban.

A dal először 1982 decemberében jelent meg Pugacsova orosz esztrádénekesnő  szóló kislemezén. A kislemez 1983-ban két kiadásban 10 millió példányban kelt el. Pugacseva azóta 25 millió példány nagylemezt adott el.

A dalt több nyelvre lefordították és számos országban megjelent. (japán, koreai, finn, héber, vietnami, svéd, magyar, stb.)

A verset – dalszöveget – egy  megtörtént esemény ihlette. A híres grúz festőművész Niko Pirosmani viszonzatlan szerelmet táplált egy francia színésznő, Marguerite iránt. A  szerelmes Pirosmani különböző módokon próbálta megnyerni a szép színésznő szívét (egyszer portrét is festett róla), de a hölgy szíve bevehetetlen maradt. Ezért a mámoros Niko egy nap a szálloda elé ment, ahol a színésznő Marguerite lakott, számtalan szekérnyi virágot vitetett, és virágokkal lepte el a szálloda előtti teret és utcát. A szálloda előtt minden tele virággal. Ezt látva, Marguerite oda ment Niko Pirosmanihez és megcsókolta, először és utoljára. Hamarosan Marguerite turnéja véget ért, elutazott, és soha többé nem találkoztak.

Mai főzőcske:

Ma három barátomat látom vendégül, hogy megkóstoltassam velük az igazi balkáni csevapot.

Hozzávalók 4 személyre:

– 50 dkg üszőhús,

– 50 dkg birkanyak,

– 50 dkg zsíros sertéshús,

– 12 dkg tengeri só,

–  5 dkg őrölt zöldbors,

– ½ dl víz

– ½ tasak szódabikarbóna

Az elkészítés módja:

A húst kockára vágjuk, besózzuk és három órára állni hagyjuk. Kétszer ledaráljuk, meghintjük borssal, hozzáadjuk a vizet és a szódabikarbónát, jól bedagasztjuk, és hűtőszekrényben két órát állni hagyjuk.

Utána még egyszer megdagasztjuk, majd ujjnyi nagyságú, 10 cm hosszú kolbászkákat formálunk belőle. Az ideges embernek megengedett, hogy a darálóra rátegye a kolbásztöltőt és azzal készítse a csevapcsicsát – én csináltattam a bádogossal csevaptöltőt és azzal készítem.

Ha készek a csevapok tálcára rakjuk és egy óra hosszat a hűtőszekrénybe tesszük.

Faszénparázson sütjük. A jó minőségű faszén íze behatol a csevapba és megadja a zamatát.

Az ügyesebbeknek megengedett, hogy a csevapot sütés közben füstölt szalonnával kenegessék – csak vigyázni kell, hogy a lecsöppenő zsír lángra ne kapjon, mert akkor tönkremegy és szakács dühében a földhöz csapja az egészet.

Tálalás módja:

A csevaphoz rengeteg fiatal hagymát vagy ha annak nincs szezonja akkor apróra vágott ezüst hagymát kell tálalni.

A három meghívott haver mérhetetlen mennyiségű Bitburger sört tud meginni hozzá.

És még valami – csak pityókás, vert friss kenyér adható hozzá. Egyesek a kenyérszeletüket a még parázsló tűzön képesek megpirítani.

Kategóriák