2020. november 22. – VASÁRNAPI NAPLÓ

írta | nov 22, 2020 | Vírusnapló, Archívum, Irodalom, Képzőművészet, Zene

COVID és a sex:

A kínai kutatók szerint a karantén és a kijárási korlátozások a fiatal, szexuálisan aktív korosztály számára olyan környezetet teremtettek az utóbbi hónapokban, hogy legalább egyszer penetratív  szexben vettek részt. 

A kutatás egyik fő megállapítása, hogy a kínai fiatalok szexuális vágya és a szexuális aktusok száma csökkent a COVID-19 járvány miatt. Ezzel együtt csökkent a kockázatos és az alkohol által befolyásolt szexuális együttlétek száma, viszont nőtt a maszturbáció és a pornóhasználat gyakorisága. 

A kutatók úgy vélik, hogy ezekhez a változásokhoz hozzájárult, hogy a járvány idején sok fiatal visszaköltözött a szüleihez, illetve a kijárási korlátozások miatt nem tudtak találkozni szerelmükkel, szexuális partnerükkel vagy partnereikkel.

Több korábbi kutatás is beszámolt már arról, hogy a házasságok közel negyedében előfordul, hogy a házastársak megcsalják egymást. A friss kutatás szerint a járvány okozta fokozott stressz miatt a korábbiakhoz képest nagyobb a megcsalások kiderülésének az esélye a megcsalás tapasztalatát követő felépülést is hátráltathatja a pandémia. A világjárvány és a megcsalás együttes hatására ugyanis megnövekedhet a szorongás és ezzel együtt a szexuális vágy is, ami megnehezítheti az emberek számára érzelmeik kordában tartását. 

Zene és a sex:

Zsötem! Fiatal korunkban állandóan ezt kértük a gramofon kezelőtől  a házibulikban.

Je t’aime … moi non plus (Szeretlek is meg nem is – az én fordításomban) ezt az érdekes címet adta  Serge Gainsbourg, híres francia zeneszerző 1967-ben, az akkori szerelmének, Brigitte Bardotnak írt dalának. Itt írom le, hogy akkortájt tátott szájjal figyeltem, hogy a ronda Gainsbourg mível hódíthatta meg BB-ét, az akkori  világ legszebb nőjét.

A legszebb szerelmes dalt akartam megírni neki – nyilatkozta Gainsbourg, de a színésznő akkoriban feleségül ment egy német üzletemberhez, Gunter Sachshoz, akinek ez egyáltalán nem tetszett. Kitört a botrány, és a felháborodott férj jogi eljárással fenyeget. A lemezt nem adták ki, és a két művész közötti romantika is véget ért.

A gyönyörű szerelmes dal egy évig Serge Gainsbourg fiókjaiban marad. De egy új szerelem megváltoztatta a helyzetet, 1968-ban új csajával, Jane Birkinnel felvette a botrányos dalt. Gainsbourg megkérte Birkint, hogy énekeljen egy oktávval magasabban, hogy kisfiúnak hangzzon, mert úgy még szexisebb lesz.

A médiában spekulációk folytak, hogy Birkin és Gainsbourg valójában élő szexet rögzítettek. 1969 februárjában jelent meg a felvétel. A kislemez sima borítóba volt csomagolva, rajta csak egy felirat: Interdit aux moins de 21 ans – vagyis 21 éven aluliak számára tilos hallgatni. A korabeli lapok írták, hogy a dall az Emmanuelle-film pop-megfelelője 

A dal Birkin orgazmushangjaival tetőzik, főleg emiatt, a Vatikán hivatalosan elítélte és Spanyolországban, Svédországban, Brazíliában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban   Portugáliában betiltották. Franciaországban este 23 óra előtt nem lehetett sem élőben , sem rádióban játszani. Birkin szerint Gainsbourg a legnagyobb PR-embernek nevezte a pápát.

Ezek után Bardot megbánta, hogy nem akarta lemezre énekelni a dalt. Jean-Louis Remilleux rávette Bardotot, hogy próbálja meg utólag rábeszélni Gainsbourget a felvételre. Hosszú tárgyalás után 1986-ban adták ki a Bardot által felénekelt lemezt is. A francia sajtó arról számolt be, hogy Bardot előadásában nyögések, sóhajok és apró örömkiáltások azt a benyomást keltik, mintha két ember szeretkezne.

Valójában a dalszöveg szerelmes párbeszéd két ember között, szex közben. A kifejezések a következők: 

– Je vais et je viens, entre tes reins (jövök megyek az ágyékod között)
– Tu es la homályos, moi l’île nue (te vagy a hullám, én a meztelen sziget)
– L’amour physique est sensationnel (a fizikai szeretkezés szenzációs)

A dal egész Európában kereskedelmi sikert aratott. 1986-ig négymillió példányban kelt el a lemez. Az Egyesült Királyságban Fontana kiadó jelentette meg, de miután elérte a toplista második helyét, betiltották  és kivonták az értékesítésből. Ezek után Gainsbourg megállapodást kötött a Major Minor Records-szal, és az újbóli kiadás után elérte az első helyet. Ez volt az első betiltott lemez Angliában. 

Az Egyesült Államokban Mercury Records adta ki a lemezt, de az első 150 000 példány eladása után be kellett vonni a lemezt, mert a kritika obszcén jellege miatt támadta.

A dalt több tucatszor feldolgozták, hatással volt több előadóra és producerre is. Ma már elmondhatjuk, hogy keletkezését azok a csodálatos 1968-as évek tették lehetővé. Sok minden más mellett, egy igazi pop forradalom is zajlott akkor.

Egyesek azt állítják, hogy ezt a dalt hallod amikor áthaladsz a fekete lyukon.

Javaslatom poszthumusz irodalmi Kossuth-díj odaítélésére határon túli magyar költőnek:

Gulyás József a vajdasági magyar költészet magányos alakja (1937. február 14. – 2014. október 31.)

Gulyás 55 év munkássága alatt vagy 1500 verssel gyarapította az összmagyar irodalmat. Annak ellenére, hogy már életében is kiemelkedő költőnek számított, a politikai hangulat sohasem tette lehetővé, hogy az anyaország ezt elismerje.

Gulyás hat évvel ezelőtt hunyt el, Halála után vajdaságban megjelent összegyűjtött verseinek négy, valamint naplójának egy kötete. Ezek után bennem, és a vajdasági irodalmat figyelemmel kísérő társaimban felmerült a kérdés, hogy egy határon túli magyar költő részesülhet-e poszthumusz kitüntetésbe?

Gulyás sokáig abban a hitben írt, hogy a költészet önmagában elegendő az élet megváltoztatásához. Később eljutott ahhoz a felismeréshez, hogy ott, ahol él, a “végeken”, az élet azért olyan, amilyen, mert még az “órák is lekésik önmagukat”, a létezés levegő után kapkod, a költő pedig egy sajátos “pokol”-látvánnyal a szemében él és ír. “Nincs több szín, szó, kifogytam, mint tűből a cérna, végetértem, az út hurokba rándul, ó fejetlen nap …” – írja Az öngyilkos című versében, mintegy költői “szituációját” fogalmazva meg.

Őstehetségnek tartották, aki Bori Imre A vajdasági ég alatt (1960) című antológiájában mutatkozott be, versekkel és indulatosan megírt vallomással arról, hogy mit tart ő a költészetről, milyen szerepet szán a versnek,vagyis hogy mit vár el önmagától, mit tart saját versírása tétjének.

“Mondom, Gulyás József akkoriban már kész költő volt, ezenkívül keveset tudtam róla, azt azonban igen, hogy nehéz körülmények között élt Palics környékén. Meglepő, hogy most, két újabb könyvét forgatva, Gulyás régebbi verseire emlékszem, nem is konkrét versekre vagy verssorokra,hanem arra a benyomásra, amit akkoriban a versei tettek rám, arra voltaképpen, hogy már akkor a magányos, a magányába menekülő és onnan keményen ki-kiszóló költőt láttam, azt, aki mindent, ami körülveszi, részint az alanyiság, részint pedig a képviselet felől fejez ki, miközben nem tartják fogva sem az elvárások, sem a már, talán József Attila kivételével, befejezett életművek”, írta róla a költő 75. születésnapja alkalmából a Hídban Bányai János. “Gulyás nem követte az irodalomban és a költészetben éppen időszerűt, valamennyire kívül állt, kívül mindenképpen az irodalmi élet történésein, s ezt ő maga ‘mellékútnak’ veszi, kívülállását határozza meg, ám ennek a ‘mellékútnak’ és ‘mellékutasságnak’ viszonylag szigorú szabályai vannak. Nemcsak azt jelenti, hogy valaki kívül áll, sok mindenen kívül lehet állni, hanem azt is jelenti, hogy ott, ahol áll, stabilan áll, megáll a maga lábán, mert hisz az igazában, hisz abban, hogy lehetséges a ‘gödrös földúton’ is közlekedni, holott kétséges, hogy célba lehet-e érni. De hol van arra bizonyíték, hogy a „főút” célba visz? Gulyás sohasem lépett le a mellékútról, soha sem tért rá a főútra, mindvégig megmaradt annál a korai világélménynél, ami alapvetően alanyi lírájának forrásvidéke, de amely ugyanakkor nem fosztja meg a költőt a beleszólás, az odaszólás, még a káromlás jogától sem”, írta Bányai.

eletjel 03
kollár ferenc
gyógyíthatatlan költészet

gulyás jóska  megunt már pöcegödörben állni
mert megismerte
a visszafelé pörgetett álmok édesanyját
és ezt a kávézaccba süllyedt világot
versei a halál fókuszai
verseiben pokolra ereszkedhetünk
fényre bukkanhatunk
örök ünnepre lelhetünk
versei vérző sebek
melyek további sebekre utalnak
versei akasztófák nyűtt kötéllel
verseiből századok fájdalma ömlik
versei a halál tekintetei
tömérdek gyökértől súlyosak
vértől bűzösek
égtől-földtől hazugságtól-igazságtól fáradtak
versei rohannak sírnak nevetnek őrjöngnek
iszapban-napsugárban
tetvekkel és selymek közt fürödnek
versei szakadékaiban százfejű szörnyetegek
bújnak
verseiben szelíd nyugalommal vad dühvel
méregvirágok szirmait tépdesi
gyógynövényeket hint vérző sebekre
versei ópium szívás
s o s jelek
versei lángok melyek felhasadt ajkakról csapnak ki
verseiben megkeményedett embercsonkok
s anyaföld fekete rögei vannak
versei elégtételért való kiáltás
gulyás jóska  már megunta a romantikát
füst milánt és a barackpálinkát szereti
arcán végigsüvöltött a sirokkó
haja homlokára alácsorgó festmény
versei fürtökben a lelkemen csüngenek

szabadka -1964
Gulyás József
GULYÁS JÓZSEF: 

VERS KOLLÁR FERI BARÁTOMNAK
 
 
1
auto- de matematikus
romok ezek
e vers nem felborult
tintásüveg
nem bakugrás sebtibe
a semmiből a semmibe

2
vaj Solea rádió vekker televízió
a hiánycikk
de virágzanak a csuklós buszok
október virágzik
október november
élesre fordul a szél
Októberi díj cél
Október szelleme
Október Október - renoválni kellene
s fejéhez kap a banda
igyekszünk igyekszünk
földön s égen
hátas libán szárnyas egéren
üllőn széken képen keréken
a réteken
a képeken
a lelki mészárszékeken
szívélyes mély fogadtatás
a lelki mészárosok
(nem piszkosak nem sárosok)
a bőr- és bárszékeken
fotogenikusan a tapsra várva
és szomjasan
legyen szervezettség
legyen szervezett
jó víz- és árszint
a fabatkaiak mikor kerülnek már sorra?
holnap holnap
változékony idő helyenként
legyen szervezettség
a szervezet
a szar vezet
ma este együtt idők és emberek
idegen rendszerek
indulók megállók csonka családok
Sárrétiek figyelem!
a nedvesség megóvja hát erről van szó
mert másról nem lehet
júliustól mostanáig és örökké
és ki érkezik haza vendégként?
az elnök?
az ülnök?
az álnok?
a báró?
a bíró?
az író?
mondtam: ezek találták ki a telet
a tyúkszarban
a politikai főütőeret
feltalálta
feltálalta
a hűtőszekrénnyel fűtött lakást
feltalálta
feltálalta
híradó először másodszor harmadszor
és örökkön örökké
ez csapja el az ember hasát
nem a zsír a kamat
nem a világosság
s a kimondhatatlan
nem a tízesre ász
a kapával szaggatott felhők alatt
oá oá
mily kimondhatatlan
mint sötét katlan
vak süket és sötét
mint a katlan
a lakatlan ég
az ég a lakatlan
a lakhatatlan huzatos ég
oá oá
megnyílt a gyermekbank Fabatkán
barátom Mangesz úr
te minden-vesztes
vitéz de vörös-keresztes
a semmiért mindent odadtál
lassan hűlsz
és kihűlsz lassan a hűlő padkán
vakoskodva lámpátlanul
Homokon Ludason tán nem Szabadkán
a forró nyárban
rongyos télikabátban
mikor kint nyár van
az államon e bíborpalást
mit takar? sok pattanást!
íme a káposzta százféle receptje
s mindig ugyanúgy
vörös tök vörös káposzta
fejek hullnak a porba
ímhol a neuraszténiás Rózsa
és a csapzott
moslékból-kibújt-szakállú szavaló
a havazó ernyőn
a beázó esernyőn
hát tessék: maguk kérték
a WD eltünteti a szeplőket
WD a megértő mosolyt
Andrásné vezetésével
a fiatalok is elkezdhetik a vénülést
(teljes nevén: M. Cs. A.)
ó ki zuhanyozott legtovább
ki állított fel új csúcsokat
almahámozásban Bemus?
a belgrádi televízió a tökölőgép?
értesülhetünk
a hátrafelé való lépegetésről is
szerves vegytan az egész
rajzfilm és intelligencia
Oszkár és Radmila
s a rendkívül fejlett televízió
a Trench a Parkőr
ezúttal Kojak - Lili hip
Fernandel elmúlt kalapban
szájában a nagy szemű kukoricával
elaludt 71-ben
a lófejű francia bankpénztáros
címünk Magyar Szósz Európa
elhunyt véres operettekben
az egyik legnagyobb
ezenkívül de azonban
ki érkezik haza vendégként
e kúszált rendbe
megtiltva magának
és mellőzve a flancot a drága örömöket?
a báró?
a bíró?
az író?
a jogász?
a fogász?
a kohász?
ki kapja az idei vérdíjat s miért
akadály nélkül
öregségi nyugdíjként
még fiatalon?
(nehogy megkoronázzanak!)
ki kapja az idei vérdíjat
szép kritikusom!
a szocializmus? a Csorba Győző?
a vizezett százszázalék?
művészek a tyúkszaros padláslétrán
sűrűn borongva de világosan
ápolt üde haj
a bajúsz nem korom
mint volt egykoron
ápolt üde háj
téma: a tévéreklám műfajában
kinek jut főszerep
kellemes meglepetés
hazai íróval sütött jó barna kenyér
íme az egér-család
s a barna kenyérrel sütött
jó hazai író
(papucsban csillagokkal)
okuljon a történteken
minden hétfőn és pénteken
Katival az élen
(avantgardista ladikként felüti fejét)
avanti avanti
gárdista Anti
avantgardista
Pista
Katival az élen táncolva
(ó nagy valaki ő
föl sem állhat mellette
egy apróbb szálkájú
vagy feketeföldi nő)
Katival az élen táncolva
találkozzunk 20.40-kor
nem spórolva és takargatva a lángelmét
minden hétfőn és pénteken
praktikus vélemények közt
bármelyik piacon
bármily szabadon de öltönyben
Katival az élen
csonka eszében
azaz: kezében a csonka
lámpású éjszaka holdja
lábkő és vak éj
találkozzunk 20.40-kor például
nem dugdosva a lángelmét
minden héten és pénteken
felrugva a világot
mely a végtelen kerek tér sarkában
mint virágcserép
cserépben cserépben áll
az egyik tér végtelen sarkában
a tér egyik végtelen
a tér egyik sarkában végtelen
védtelen
véletlen
véletlenül épp ott áll
mint egy füstös polgári intézmény
Katival a tövén
mögötte a kecskecsöcsű lányok
az égi lények
mint a sámlit
felrúgva a régi világot
a polgári intézményeket
a kis polgárit
Katival az élen
(kinek barna-bőrkabát-gomb szemében
az otthoni lámpa-világ
a pokoli éden
a kihunyt sok szép drága szégyen)
Katival az élen
oldalán a kecskecsöcsű lányok
fellökve a régi világot
mely a végtelen kerek tér egyik sarkában
mint virágcserép
cserépben cserépben áll
miért tán ez a divat?
szájában a sarokkal de szép sorban
ültetett
halk-fehér kukoricaszemek
Euridike
Euridike
EuRibike a csorbán szélütött
a csorba késélen táncolva
tánci tánci
csorba késélen táncoló Vénusz
a vén hús
jön tésztásan és elhalad
vastagon mint egy angyal
összefeni a lábát
vele köttesen vagy csontosan
a kecskecsöcsű lányok
mint a sámlit feldöntve a régi világot
Katival az élen
hétvégi házának közelében
nehogy a másik asszony
tudomást szerezzen erről-arról
a nyúlfibajszú
ruhagyuris tetves szép alakról
a báróné és a bíró
a bírónő és a báró
ezzel foglalkozik
a rejtvény a posta a tribün a nótaest
írók és kereskedők
ceruzával a fülük mögött
a tollnok a dalnok
a nagy kishivatalnok
egységes? nem egységes? nevetséges!
ó boldog kritikusom
és nem alakultak át
a csirkekopasztó szagú mosókonyhák!
ó jaj
veretlenül fejezzük be ezt az évet is

3
a múltra épülő jelen
a jelenre épülő jövő egyre aggat
jó-e s ha igen mért nem?
ki választotta itt
sok rossz közül a legrosszabbat?
(sajnos ezekről ma még
korai volna múlt időben beszélni)
tervek! legfontosabb: a forrás
a küszöb az otthon a család
a romlás
az üszög
a fondor
a csalás
műeső sugárút ifjúság
tervek a lakosság szolgálatában
ó a lakosság
ó a lakosság
óh alakosság
egykettő: fogjunk hozzá Rózumber!
legyen tavasz
fogjunk hozzá
jöjjön ha jő
jöjjön ha jó
a mára s a múltra építő - jövő
(e bánatos hajó)
erről és erre szavaz
az elnök
az ülnök
az ölnök
az álnok
keresztülviszik ezek attól félek
néha már attól fázok

4
jó éjszakát tipegő tarka világ
főút hétvégi asszonyok
kalandozások ókori magazinműsor
autókereskedők jó éjszakát
az útirány nem ismer határokat
jó éjszakát 1980. október 31. repülés
képzőművészet (ódon
felhívjuk a figyelmet módon)
tárca a belgrádi kutyák életéről
hangos turizmus kihallgatás
divat bűnügy kornyika romantika
a könyv gatyamadzagján lengő szívek
szívek és elmék
slágermúzeumok jó éjszakát
útszél miatyánk ponyva
hímet alakítottam ebben az életben
kis hím szerepek
Puskin Krúdy kedvelt 8 dinár módra
hím szerepeim
melódiák vidám est agyő
figurák ebben az időben
felhívjuk a figyelmet
Blendax: rozsdásodás elleni permet
vagy harmat
ebfog gyanú remek összeállítás
viszlát WD-40 rozsdásodás
elleni született maribori fogkrém
valahol a Sierra Nevada felett
hol ingben-gatyában szárnyasok
(égi legénység)
és nem cserélik el járatukat tévedésből
vegyen repülőjegyet éjszakára
vonaljegyet és okmánybélyeget
hívjon bennünket
telefonhívásra házhoz megyünk
lakására visszük a kirándulást
a tanulmányutat
a vagdalt gyümölcslét
a felejtést
a megfejtést
a megoldást (mert nincs
megfejthetetlen dolog)
a javaslatokat az okmánybélyeget
a gépkocsit
a gépkocsikölcsönzést
a bölcs önzést
a gépkocsikölcsönző vállalatot
ó 55 éves hagyomány
mégis az az érzésünk
hogy valaki más itt a bűnös Stone
és nem kapunk kulcsot
amely nyitja a titkokat
a lakást a konzerveket
az égi kisasszonyok mosolyát
semmihez se kapunk ma kulcsot
hírek csak hírek
és gyanús fennmaradás
majd valahol a Sierra Nevada felett
ingben-gatyában
letojva az 55 éves hagyományt
a telefonhívásokat
a vonaljegyet az okmánybélyeget
a kirándulást
a kocsikölcsönzést
a kölcsönös önzést
s a gépkocsikölcsönző tanulmányutat
az önzést
az Északi
netán az Eszéki műsorzárást
a tilos bemenetet a híreket
az ápolónőt éteri mosolyával
a lakáskulcsot
s a 20 millióra szűkült gyanúsítottat
közülük is leginkább
egy apró-szálkájú kislányt
Lyn Chase kisasszonyt
aki Szilvia kolléganője
az Air Franciscónál
valamikor együtt laktak
de az még messze jóval
a telefonhívásra házhoz megyünkelőtt volt
még a legelején
a rozsdásodás
és a műdrágakő-ügynökségek előtt
a kulcs előtt
amely nem nyitja a lakást
a konzervdobozokat Szilviát
az ápolónővéreket
a kicsalni mindent magunkból előtt
(de főleg másból)
az ember a föld bármelyik pontján
meg tud élni
a növények azonban
az ostoba növények
az erdőket alacsony még alacsonyabb
erdők váltják fel
magasabban már nincsenek fák
csak a mostoha körülményekhez
alkalmazkodó növények
a kő hátán is előfordulnak
és túlélik ezt a telet
nehéz elképzelni a végzetes
a végzetes körülményeket
a törpéknek fogalmuk sincs róla
ó Manriko áriája
s a színes tinták Dezső
csak fúj közben a szél
s az öregzöld Tomsits Rudolf
csúcsforgalom útjelző
s délben a költővel v. délután
győzzük
legyőzzük ezeket a nehéz dolgokat Dezső
igyekszünk mert igyekszünk

5
minden együtt ára most épp száz dinár
minden együtt
juj! a színek rémesen fölizzanak
ezt kell szolgálni
ezt kell szeretni és szagolni
krédó az őszhöz
a jövő elnézést
tán még jobban fog sikerülni
(a múlt: sok papír)
velő rongy minden belekerül
a gyermekszobának szentelt istálló
velő csont Ibolya
minden s mindenki belekerül
az ibolya a plutokraták
akik hagyják olajban megsülni
tengerészeiket
a délibáb-gyártó vállalat
a lelki mészárosok
aztán meg csodálkozunk
ne csodálkozzunk
nem kell semmin se csodálkozni
ki mutatott itt példát
a hátrafelé való lépegetésben?
le a kalappal!
ki lett öngyilkos egy ellopott ócska
rohadt bicikli miatt?
ki itta szegre magát?
cseszhetjük Pista de Braun
mit ért a vasárnapi
írás
vagy
sírás
kik és kinek nem segítettünk
türelmetlenül várni
ezen a kis állomáson
várni várakozni
várni és varrni a jövőt?
azt mondja
jé mit mond: gondoljon a jövőre
mint a 6-os befut
minden percben befuthat
le a kalappal
mind több olvasó a készárugyárakban
hát csakis
egészséges személyek jöhetnek számításba
útján felvesz
a törekvések ellenére
11 dolgozó kapott
mondta a gyászruhás menyasszony
új lemezklubot
marxista patkót aszfaltutat
le-föl a kalappal
egy iskola szobrot keres
ez nagyon is járható út
mit látunk!
iskoláskorú gyerek telefon eladó
ó nagyon is járható út
a vereség ellenére
itthon vannak a külföldi vendégek
ínyes mosoly
és egytálétel a hazatérőnek
Kossuth-épületanyag
szépület-anyag-gyár!
megtámasztva jobbról-balról telefon 00
hát hol keressük?
(bővebb tájékoztatót)
a legrövidebb úton!
az túl hosszú
ki mutatott példát a jobbra-balra
lépegetésben?
tingli-tangli
orrszőrbajúsz
horgolt páva
ínyes mosoly
és egytálétel a hazatérőnek
a hazatérő távozónak
akit elkap a kocsmabejáró
ingyen mosoly
szalonna és virág
ó nagyon is járható út
köpköd mint a halevő
nagyon is járható út
a vereség ellenére
köpköd mint az elpusztult lángszóró
vereség
vereség
veres ég
vereség
ebben már megegyeztünk
itthon vannak a vendégek
ezek a vérellátó hírei
gondoskodás a kivándorlókról
gondoskodás a bevándorlókról
a múlt héten
mi volt a múlt héten?
egy járhatóbb út
Kompasz Jugoszlávia
használja ki-be
gondoskodás a bevándorlókról
a kivándorlókról
a vérellátó központ hírei ezek
legyen világosság
s lőn vagyon- és személybiztosítás
legyen vagyon
ez a legfontosabb
vagyon legyen
lopják a malacot biztosítsa
házát otthonát
gondoskodás a kivándorlókról
a bevándorlókról
Kompasz használja ki-be
ha ősszel megy szabadságra
pihenhet mint odahaza
gondoskodik a Kompasz Jugoszlávia
tömegesen kedvezmény
zs osztályú szombat és vasárnap
10 órakor kezdődött az akasztás
minden kifogás elutasítva
láz gripa migrén terhesség
így jártok ti is
kiáltott Borbála
és föllépett a Mindenség teraszára
ahol a három szív dobog
nem lesz folytatás
nem lesz folytatás a gyógyfürdőben
sehol sem lesz
mert nem lesz Sehol
a gyászfürdőben
se Párizs se Szeged se fabatkai
nullás Rezeda Kázmér
a meg nem alkotott mű abszolút
szóltak a Bógáncsok
egy színész torkából jött
7 nap vidámság
szép üres tál levelesláda fejtvények
ajándéklemezek vállalkozás
még egyszer íme a Forrásnál
vidám űzetés
kókuszos kekszből jogi tanácsadó
melegen ajánljuk
otthon visszafordított kürt
díszes terítő szalvéták
már most gondoljon a jövőre
tán nincs más kiút
mint a 6-os a jövő befut
nincs több hitel
nincs más hátra
nincs más kiút
minden percben befuthat
még most
elkéshet
gyöngéd kaszárnyahangokat ütögetve
jön a jövő
nincs több halasztás
fehér ingben
mint a postás becsenget
vagy zörgetni fog
élén a Lóbél-díj-esélyes igazgató
(új figurát visz bele)
keze a kerékgyár kormányán
a kormánygyár kerekén pihen
mert jön a jövő
(ez már az ő szele)
János megpistulunk!
ne tegezz jelen
virágzás bankrendszer gravitáció
én hiszek
a szerzés
a szerzők korában milyen szomorú ha-ha
én hiszek
mert nincs más kiút
a vonat befut
nincs vonateltérítés
ők: ki kell találni
mint egér a padló alatt: lámpa nélkül
egyenest valamerre
a vágytól a láztól
mindenki ég
minden kiég
ez a divat
jöjjön szerezzen fehér szakállt
van recept
darwinizmus vagy ököljog
lehet választani
én szeretnék bevonulni az aggok házába
szebb elmúlást
ne üssétek el az öregeket
vörös és fehér foltok
egy nagyon is járható út
ebben már megegyeztünk
tegnap tegnapelőtt a jövőben
az emlékműnél a fogadásokon
a hangos vetélkedőkön
s érmeket hoztunk haza mint ismeretes
sikerrel szerepeltünk
egy rangos vetélkedőn
s éremmel értünk haza
megkoszorúztuk egymást magunkat
napsugaras ősz volt
az irgalmas matinékon
a közös születésnapon
sikeres bemutatkozás volt
elismerések az aszfalton
a vérellátó központokban
ennek dacára mi
apró de nagyon fontos kérdések megoldását
javasolnánk
egy nagyon is járható úton
a mozikban a vetélkedőkön
fele már hazajött
a vereség ellenére: győzelem
ma nem lesz akasztás
ma vagyonbiztosítás lesz
személy és vagyon
csupán beh nagyon
igazsága vagyon
igazság a vagyon
legyen vagyon
vagyon legyen
legyen vagyon- és személybiztosítás
a Kompasz befogja lovait
holnap derült idő lesz Borbála
mindennek ellenére
ezek a vérellátó hírei
nyugdíjasok bankja nyugdíjasok!
nem kell a postára várni
itt a KB nincs viteldíj borravaló
nincs fogatlan mosoly
kanok kocsisok kocsmárosok
jó utat költő és kora
vidám vénülést az ifjúságnak
használja a betétkönyv előnyeit
nem kell a Pistára várni
nyugdíjasok nyugdíjasok
minden oldalon nyugalom nyugdíj
nyugdíjas parasztok álmomban
a Szociális kikopott márványlépcsőin
húscséplőin
gúnydíj gúnydal gúnydél
KB KB marxista nevelés
napsugaras ősz
lesz sör és perec nyugdíjasok!
füstölt gyümölcslé!
működik az együttes mint a diótörő
sonka tojás borok?
író- és olvasótáborok
(sózva jó tábornokok)
a műveltség nem árt
a nedvesség megóvja köszvényét
részvényét
erről van szó
ki merne itt mást állítani?
(reméljük mert lehet:
ezek fedezték fel a tyúkszarban
az ütőeret)
ó jaj veretlenül fejeztük be
ezt az idényt is!
sikerülni fog ezeknek
attól fázom: nincs más kiút
ki állított fel új csúcsokat?
mit mondanak a csillagok
a költészet és a rekordok?
ki érkezik haza vendégként?
honnan merítsük a jövőt
a gyermekek kedvenc édességét?
ki érkezik haza vendégként?
tíz teli zacskó üresen
kerékpár fényképezőgép - nyakékül
van recept
tanuljunk bábokat csinálni
költészet csillagok rekordok
alacsonyra sikerültek a dombok
nem kelt meg a tészta
rossz volt a kovász
rossz volt a tavasz a kovász
a kovács a kohász a lovász
valutacsempe s a többi törmelék
jó reggelt jó éjszakát
s az éjszaka hamvából
a világosság magas létrafokára hágva
jó reggelt Borbála
jó fogást a világűr teraszán
a méhzümmögéses csillag-kaptárban
ez a sava az óra jár

6
a fejszárító húsz garasba kerül
főszezonban minden olcsóbb
és megtalálható
a kávéscsészétől a holdtöltéig
minden megtalálható
a tavasz az épület a vasaló
tavasz a központokban
hát mi a titka Dezső?
vannak-e idejétmúlt fejszorítók?
egy szón múlik
és indul a fűrész átütő erővel
mi történt a Sárga Házban?
következő számunkban közöljük
már ezzel nyerhetünk
sorozatos csonkítás fönt és alant
azt mondja
ilyesmiért minden pillanatban
vagy végezze saját kezűleg
WD - a WD megvédé
a korpásodástól a vasat
a vasat védi
a szívet tépi
pontosan terv szerint
megjelent a pályázat füst és tolongás
mit kellett volna tenni
mit kellett volna tenni
mit kellett volna nem tenni Herceg?
nem kis szó
100 éve a humánum szolgálatában
ministrál administrál
magas árvizek és víz árak idején
éjülő kulturális kapcsolatok
zöld terv zöld terv
a nemzetiség: a vidám albérlő
mennyivel drágul
a rizs
a zsír?
hótakaró alatt pihen a háború
és udvarban a jelentős devizabevétel
gyér élelmiszerekből
gyér gyár a fejlődés
a járható utak valóban hiánycikk
beáll a jég olvad a hideg
kiáll a beolvadt jéghideg tömeg
ki kapta az első díjat
a jelentős devizát élelmiszerekből?
két szóval de kifulladásig
megelégedésben nincs hiány
gyermekbank Fabatkán
a gyermekbankokba már
korán reggel besüt a nap
kellemes és szórakoztató
a gyermekbankokban reggel 7-től
este 7-ig süt a nap
de kint vár a rébusz a kockatalány
a múlt heti kakukktojás
majd: szellem pénz műfogsor
vár a nagy kiárusítás a Társadalmi sugárúton
20%-kal csökken a felár
pompás elmúlás
az autóúti mészárszékeken
autós mészárosok
sitty-sutty: Darwin kaszál
Készruha sugárút
ismert termelők és kozmetikusok
mi vár?
ötven kilométeres kereskedelmi ár
25 lepedő hirdetés
ki ír ki be és ki hirdet
női és férfi gépkocsikat
gépkocsiülés-huzatot
és kötvényre vásárolt lépcsőházakat
gyermekírha-bundákat?
minden típusban fekete-fehér
belföld kötvényre
külföld belföldre
belföld külföldre
felföld alföldre
csatorálunk ki-be
kétkezi munkások eladók
elsősorban minálunk
kikövezett vándorút
és gyermekfilm világkupa
múzeum minden este minden múzeum
trófea cinkvajsz szarvasbőr
szar
vas
bőr
óvodások műfogsora
műsorfog bőrszarvas mulzeum
dicsérdista és lámpavirág
kis köszörűsök tojásai a kártyalapokban
kis köszörűsök jönnek
(nem izzadnak éjszaka)
csőstől kis köszörűsök jönnek
özönlenek a Síkra
(megpakolva: kutyaszög és mirha)
kezükben orrpiszkavas
orrukban kezük kezükben orruk
kis köszörűsök hullnak az égből
új vidéki csodák
Lea Lea kalappal
új vidéki csodák jönnek
és új vidékek
gógusképzés resetek az ultban
Lea le a kalappal
le-föl a kalappal
mi folyik itt tisztességharácsolás?
Sibel kilépni az álmokból
te győzelmek elveszett üldözöttje
a hámból a felhámból
a borító a kötés elrongyolódik
ki szereti az öngyilkos költőket?
az mosolyogjon féllábon
íme a fekete harmonikás
ki szereti a költőket
kötélen a mennybe elszállni
lógva integetni valakinek
aki nincs sehol
mert nem is volt ó minek?
nem látni a disznókat
ki ébreszti fel nem világos
a dohos szépség?
az elveszett ember győzelmei
s miféle alkonyatban?
most már tudom hol vannak a disznók
mikor a költő
kócmadzagon száll le az alvilágba
egyik szónokol nagy tekintély
a másik világít komoly szakember
ki engedte meg teneked
Vékony Sirató az elveszett győzelmeket?
hogy lelépj
itthagyva a viselt borítót
hogy megfejtsd a rejtvényt
a törvényt
ezt a kötvényt
a vízszintes följegyzéseket
a szivárványt?
legyen miként akartad
a sebe nagyon szép Geodéta úr
szebb sebet sose láttam
nem lehet de minek is lenne
ennél szebb seb a világon
a tyúkszemű földön Geodéta úr!
fölemeled a kezed
hát így múlik el minden
láz és fájdalom
csillapító nélkül kopogva
a hajszín és társai
nem érdekli a szocialista tálköltészet
a kínai hagyomány
a nyugdíjas Hajó
semmi sem érdekli
hogy kevesebb a bor
a bor
ó bor
ó és új bor
ó és új borzalom
ó és új borzalmak
semmi sem érdekli
a nemzetiség: a vidám albérlő
a téli nyaralás
a fafőiskola
a községi bíróság új elnöke
a fafő
hogy kapod-e a segélyt
a világítás falun
semmi sem érdekli
hogy elfelejtettük megünnepelni
(ez nagy ünnep volt!)
kapod-e a tisztességgyűjtők névsorát
biztosítsa házát otthonát!
egy biztos:
nem könnyű selejtet gyártani
más tollával kaszálni
kiszállni
beszállni
és kijózanodni berúgás előtt
gyalog
és nehéz elveszteni a lakásbejelentőt
a kulcsot
zsebből kiejteni meztelen
az ajánlatok a döntés
mert nincs fontosabb feladatunk
hinni kell hinni lehet
30 éves az Agyar Szósz
a lapítás nálunk családtag
a Meteor becsap
így érdemes mert másképp nem lehet
tipegő tarka világ
nehéz de dicső eszem-iszom
így gazdagodunk
és minden meg lesz magyarázva
a hiányzó fürdőszoba
a nő a Corelli-hangverseny
az árvizek a víz árak
a délibáb-gyártó vállalat
a nemzetiség: a vidám sajtbérlő
a vérellátó központ hírei ezek
késnek a külföldi vendégek
késik a szüret
az elképzelés nem sújtott le
se föl se le
a látóközpont hírei ezek
nem tudni: a világosság
hányadik létrafogán állva
jogi ácsok ítélőszékelés
vagyis hájápolás cipőárverés
rosszul fizetett kárhozat
egy takaros lángelme milyen veszélyes
nem tűri a motorosokat
sok a kanyar
az általánosítást
az új s a még régebbi játékokat
spóroljunk
tartsuk takarékon a lángot
az elmét a lángelmét
ezt az egyre lobogó drága kelmét
kevés a víz?  tévedés!
csinos korunk betegségei
a boldogság a megvetés
hát melyiket öntözzük vesztett nagyság?

7
kivételes költői élmény a merészség
az új híd Gombosnál
új híd új hold söpör
Waldheim összehívta a díszósági tanácsot
főpap ő
az új híd az újhold fölött
és jól söpör
jól söpörnek a főpapok
mint az új híd az újhold Gombosnál
és nem beteg
(a sah is ép)
ha nem érkezik a segély
csak mattja van
de nincs matt mattháló Gomboson
se híd fölött
se hold alatt
sem részleges megoldás
hova szállítják a világbékét?
itt kell letenni
nem példátlan ez
semmi sem az
csak az újhold Gombos felett
az új miniszter
a hídon ezüstben
a hídon mely átvezet a többségbe visz
(vagy a semmibe)
mint a málé a bundás kenyér
a díszgyűlés a hajnal az ár
a gyümölcs por alakban
a nemzetiség: a vidám albérlő
tovább a sinbusz
egyetlen utassal a fedélzetén
természetesen természetes
a sínbusz a hajnal egyetlen utassal
ki lépett át elsőnek
a kukoricás liszt meg a
bundás kenyér határán?
a díszgyűlés
vagy ez a hájas kifli
akit az ég hozott reánk?
a felleggyártó vállalat?
nem nem nem
sem hogy jól megemlékeztünk
sem hogy a tej
sokkal kisebb helyet igényel ma már
mint a bibliai
vagy a borús időkben
gratulálok
hallom rehabilitálták Galileit
a dinnyehaj-sapkás szólt:
bocsánat tévedtem
végre bevallhatom
és nyugodtan alhatom
(én nem!)
és rehabilitálta az újholdat
Palics és Gombos felett
zarándokok a Vörös-tenger kapujában
vagy elfelé közeledve
így aligha lesz meglepő
a karikatúra
a dinnyehajsapkás Palival az előtérben
híveinek bús örömére
pápaszem nélkül bajos megmondani
pohárban bort langyosít
vagy imádkozik
az egyház tévedett? honnan! Galilei
347 évnek kellett elmúlni
hogy belássuk
most megbocsáthatunk neki
vagy magunknak hogy
nem a Nap a mag ebben a gyümölcsben
csak a tengely egy sörétje
egy piros dinnyemag Papa
(ezen is elrágódhatnánk
egy kisebb örökkévalóságig
de sietni kell
sarkunkban az újabb özönvíz)
Papa
csak melengesd a pohár hideg borocskát
imára kulcsolt kezedben
a gyémánt évfordulón
magtalan dinnyehaj födőd alatt
a széles derékszíjjal
Galilei keskeny hátából
aki feltalálta a Napot
bármily hihetetlenül hangzik
az akadozó szemételhordást
mert nincs mellékes dolog
a kék fedő alatt
e nagy és kúszált zarándokforgalomban
mindent meg kell mozgatni
megfogni megszagolni
hátha eltávolíthatjuk a dugót
e néhány kőembert
a plusz-mínuszt a nevelés útjából
a bölcs mondások madáretetőit
a madáretetőkből a bölcsesség magvait
a falak kalocsai penészmintáit
igaz vagy nem tisztelt vásárló?
(netán versenyló)
jó reggelt szerdai alkonyat
a nyúlházak és ketrecek körül
lyukas fáskamrák
szép delet nektek délelőttöket
havas de járható utat
nem lesz hiány mérges arany ár
a havazás egyszer eláll
nem lesz hiány
és nem lesznek sötétben bujkáló alakok

8
mi lesz Zentán? ugyan mi lenne?
nagy meccs lesz
a sült gesztenyefák alatt
az emberélet telének felén
éremmel szeretnék búcsúzni
aktív 25 év után éremmel szeretnék távozni
napszámos labdaszedő
amikor befejeződik a mérkőzés
felejts el mindent
mindent hagyj ott az öltözőben
hol utoljára vetkőzöl
éremmel akarok búcsúzni
mint a batinai véres csatából
mely ablakot nyitott
éremmel a nyakamban ebből az ablakból
nem nyugdíjas karórával
mely rágcsál a fülemben
ha kinyúlok a pürés ligetben
éremmel akarok távozni
és becsukom ezt az ablakot
levetem ezt a csípőt
vagy már be sem csukhatom egészen?
ó becsukhatatlan cipők
levethetetlen ablakok a pályán
a pálya szélén
a nyugdíjjogosult labdaszedők közt
a pályázat szélein és útjain
valamint szakképzett kérvényeket
a viszony időre szól
sokévi gyakorlattal
gyakorlat alatt (nos?)
pénzügyekben való jártasság értendő
és levelezésben
ha jön a tavasz
levelezni tudni kell
és minden időre szól
a hirdetések is ki vannak téve
az idő viszontagságainak
január Újvidék a sörgyár a magánszemélyek
a polgári egyesületek
a nemzetiség a vidám albérlő
a pályázati bizottság
az oda- és visszaítélő bizottságok
és minden 15 napig tart
vagyis három és fél percig sem
érvényes
mint az időjóslat
s a tudományos végkövetkeztetések
"világképet kell csatolni"
mert figyelmen kívül hagyjuk
mert figyelmen kívül hagyjuk
csak hagyják kívül
mondta a szoptatós fiatalasszony
lába közt
a padlón tócsába gyűlt a tej
nyár volt az esti buszon
kőács szöges vasbeton-heverő
villamossági mérnökök
mérmossági villnökök
okleveles érdeklődőknek feltálalási ár
négy és fél dinár
de: ina a régi a megbízható
ina a nagyobb terméshozamért
ne tépje el
ina a nagy és nagyobb semmiért
ina a vásári kóc
maholnap már üzemen kívül áll
úgy kevesebb a hamu
kevés ésszel elsőnek a világon
minekünk sikerült
INA és kenyér-gőz
ó három kontinensen ismernek bennünket
világos látható hogy
megvalósul a célkitűzés
tárcsákkal és tárcákkal
szocialista biciklista
a mennykővel kirakott gödrös utakon
kövezd ki
kövezd ki
székházak orgánumok tojodák
jön a jobb kor
tán soha jobbkor
szólt a bíró
s a jó hazai fekete kenyérrel készült író
jönnek az ászok
az ököljogászok
kövezd meg
kanok kocsisok kocsmárosok
kövezd meg
kövezd meg
vizezett százszázalék
javul az áremelkedés
az éremellátás
ki választotta itt
sok rossz közül a legrosszabbat?
kövezd meg
kövezd meg
ó jól fésült lakosság
s a csapzott
moslékból-kibújt-szakállú az ernyőn kiált:
jön a jobb kor
már majdnem jókor
kövezd meg
terven felüli havazás
kövezd meg
javul az éremellátás
kövezd meg
az áremelkedés
kövezd meg
kövezd meg
ó irgalmas választófal!
kötés oldás kötés
keveredés de külön-külön
ülés állás
minden elveszett érvénytelenítem
részvét megemlékezés
külön köszönöm mindenkinek
feleségem május elsején elveszett
egy kisméretű ezüst aranyóra
rongyszőnyeg szövésére állítható
ortopéd cipő
az oldott csípőre
ortopéd csípő jaj
nem vállalom
semmit sem vállalok én értesítem
nincs nyitvatartás
minden érvénytelen
és nem keresek olyan becsületes megtalálót
vagy családot
aki eltartana
és fájdalmam enyhíteni igyekezne
68 kiló rongy
feleségem elhagyott érvénytelenítem
javítást nem vállalok
Fáth József
jöhetnek méretre készült sérvkötőjükkel
68 kiló rongy virággal
isten szövőszékére várva
se zongora se bejárónő
Fáth József Fát és Szenet
igaz
szénből és fából nem lesz zongora
se bejárónő soha
se május elsején
elhagyott vagy elveszett menyasszony
se középkorú bejárónő
aki felgöngyölíti a rongyszőnyeget
68 kiló rongy
a pokoli szövőszék előtt állva
eladó föld hold szülő gyümölcsös
villa (szalvétával)
halálos orgona virág eladó
ugyanott szalonna kisgyerek
hitelre is kapható
eladó két hold s négy kapa
(egyik a nap maga)
ház beköltözhető üres nagykabát
mindentől távol
szilárd anyagból készült szép rongyhalom
lefelé négy emelet
fölfelé csillagtalan mennyezet

9
január szertefoszlott fölvásárlók
valami tehát beindult
de tegyünk különbséget
a rémhírek
és a hiteles valótlanságok között
ki szemetel itt?
fülelj csak magasan szántó olvasó:
mindig több kell
sokan sokszor megénekelték
mint amennyi van
erről szól írásunk
s hogy megöregedtek az öregek
azt mondja nincsenek örökösök
de van szemét
van bevétel és kivétel
vagy ellenkezőleg
kivétel és bevétel
celluloid-szalma viszonteladó
mi a legfontosabb?
a forrás a küszöb az otthon a család
(a romlás
az üszög
a fondor
a csalás)
az egyéni megváltó
az egyéni megváltás
ez a legfontosabb
és megtiltani magunknak a további hitelt
a drága örömöket
délelőttönként még hiszek
mi a legfontosabb?
a partner terméketlensége
egy hű olvasó a küszöbön
köszönöm
szomorú vagyok megoperálhatnak-e?
elpirul-e az öleb?
Pisztrángh úr Schubert ötösét hallgatva
a nyitott kandallónál
szeretném tudni mi a rakott tojás
én hű olvasójuk vagyok
árthat-e a várakozás
gyógyítható-e az érdeklődés
az árvaházak előtt
a kis csecse üzletek bejáratánál?
én hű olvasójuk vagyok
ínyenc talán függő ékesség
könnyű szeszesital
keksz halálos mellékízzel
mondtam már?
én hű olvasójuk vagyok
mindennapi liget
tanácstalan vagyok a nyitott kandallónál
házi ruhámban
a hámban
kérem segítsenek
a mellékelt szabásminta szerint is
bocsánat
(elnézést a bocsánatért)
én hű olvasójuk vagyok
36 éves látványos tűzálló mimóza
7 lap ára 8 immár
benne az imitált és valódi tojás
megszakítás nélkül
a munkaviszonyról
a tartásdíj összegéről
s hogy a drog-krém bővül változik
feldobott árak
leesett színvonal
jó termékeink
és más ékeink
tormás kábító ez ad újra erőt
ezekben a napokban
az oktatás
vagyis a szoptatás
jóval idősebb mint kérdéseink
csupa nagy lehetőség
néha gáncsot kap elbukik
elvágja figyelmen kívűl hagyja
csak hagyja kívűl
hogy tüzelő abrak takarmány
csecsemők hulladékból
csak nyíltan mert másképp is lehet
ugye fogod hústermelő?
ugye nagyon fogod ipartelep?
te érted legjobban
kis hülye tavasz iparosbál
aprópénzelés
te esztergált lábú pacsirta
a csődpiramis tolóablakában
a cél: eladni!
(de szép beteg dolog!)
a cél: beadni!
a világ bor vagy ecet? igen
ó van még tudnivaló
itt hívjuk fel a figyelmet
versben
mit szól kigyelmed?
e sanda réseken
nem a régen ajánlott választógyűléseken
nem hiányzik sok
nem hiányzik sok
nem hiányzik sokan
nem hiányzik sokan
nem hiányzik sokan panaszkodnak
(nincs hozzá közöm)
aggódó olvasójuk köszönöm
minden bizonnyal köszönöm
a küszöbön
a hámban
báli ruhámban

10
kérem: írják meg mit tegyek
a csörgőt kinőttem s nem véletlen
e tájat a tejet a tévét
nem örököltem semmit senkitől
magamat is én csináltam
és reggel a tej-világnap
reggelén az ágyban
(ahol majd meghalok)
mint az ívfény
belém hasít a fájó nagy gondolat:
már nem vagyok
jégcukrot szopogató kisgyerek
tavasz van s őszülök
mondják meg mit tegyek
ismerem a világ mély pontjait
tudom vannak intézetlen
és elintézhetetlen ügyek
láttam hóesést égzengéssel
sokat elérni kis ésszel
ismerem a Gondolkodó pózában
spekuláló Silányt
tudok közlekedni
fogom a kötelező haladás-irányt
itt stopp mert kopp
az egyirányú keskeny
forgalmi úton
nem cselleng kezemben a kormány
mindezt jól fogom
(de elvásta fogam)
Takács József - leánykori nevén
bocsánat ó bocsánat
nyugdíjas bilifoltozó öreg
vén öleb
kérem: írják meg mit tegyek
a forrástól messze
és egyre közelebb a hamutartóhoz

11
mi van a virág hamujában?
bűn jaj tél alkony és siralmak
mélyen lecsavart rádiók
régen elcsitult dáridók
borongós illat
és arany a kialudt rózsa hamujában
elkésett jutalmak
munka tudás kivégzés
ezer fakult belépő
térdig hamuban és koromban
és a korom feletti fényben
vacogva égve
a fény és sötét határán halad
egy tolongó csapat
hamu alatt hamu felett: ének
suttogó árnyak
fogatlan vének
(a kenyérhajra gondolni se mernek)
fogatlan rémek
itt vagytok-e még
s ti ifjabb vének
kárálós papok
szidtok vagy dicsértek?
bárak
várak
elnézést bocsánat jaj bocsánat:
gyárak!
felettük történelmi felhők -
csak mosolyogjon megértőn
a világot járt kiskorú felnőtt
a mókás Rezeda
mi választ el bennünket kapitány?
egy hajszál
mint a hajókötél

12
mi van a rendhagyó tükörben?
titkolt
de jól ismert devizatulajdonosok
szülőföld rémhírek támadás
roston sült töltött tükörtojás
testápolás
és testápolásra paration
színház muzsika élet
régi idők új melléklet
és finom fehér kinyér
mit szól hozzá? csak azt ne mondja
ó boldog szerkesztőség
mit szól hozzá? ez tetszett
de én nem értek a dolgokhoz
tisztelt Sajtó
én csak egy fáradt olvasó vagyok
kedvelem a bemutatókat
az epigonokat az éneklő fűrészt
együttesem a néma közönség
a menetjegy nélküli osztály
a libák a Hadak útján
ha fúj a sertésorbánc
egész évben friss zöldségfélék
nyúlszív nyúlszív
nyúlirodalom mindenkinek
(a regényíró ma házinyúl)
nyúlszáj Kánaán
hűtő mely fűt is
ó mi fűti a hűtőszekrényt
a költőt
a világkedvelő tört főt?
a jövő
sikerülni fog ezeknek attól félek
ne féljen
csak éljen
szabad az út a sarokig és tovább
egyenesen körbe-körbe
nyújtogatva a tű fokát
vegyen vegyen
feszültségenyhítő becsei cipőt
nem szorít mint a sáros
kisváros
kitapostam az első helyet
megszerezni nem lehet
ó hol vétettük el a lépést Braille?
hány pohárköszöntő naponta?
szabályozni kellene
az üres pohárköszöntő termelést
ó hol vétettük el Braille?

13
reklámozást vállalok
reklám hirdetés G. J. verseiben
(aki soha nem pihen)
megjelent a Jugo 45
eladó egy kapa szalonna
jó avas
(új birtokosok figyelem!)
nutriák diplomával
a lapátgyár háta mögött
a nutria
a nutri hejh a nutri
nem lutri
olcsó napszámos emberek
már ezzel nyerhetünk
megjelent a Jugo 45
keresek józan tiszta asszonyt
vagy leányt
megjelent a Jugo 45
megjelent a Jugo 45
pincérnőt faiskolával
megjelent a Jugo 45
ki az első a világon
aki Jugo 45-ös kocsiban szült
és újjászületett?
egy szűz lány az első
megjelent a Jugo 45
pincérnőt fél faiskolával
félfa
a félfának dőlve
jó étvágyat az adáslöttyhöz
megjelent a Jugo 45
nincs többé hajhúzás
megnyúzott kisgyerek
viseljen fehér szakállt
van recept
íme a vellapályázat eredményei
főzzünk hajolajjal
főzzünk halojallal
főzzünk halolajjal!
eladó pálinka dohány
nagyon ritka
dohánypálinka
kurta kisgazda nagykabát
60 literes megőrzött
jó karban tartott alig használt
asszony vagy leány
ára óra per hatszáz
vénasszonyt ifjabbra cserél
vagy újra
feladás egy fejős-tehén
eladó szülőföld
a jövő anya lány kalitka
s egy kis remek
kisgyerek
Kővágón ház
csapkodó villámokkal rémek
lengnek ott
szép kísérteties éjek
hirdessen hirdessen
reklámozást vállalok
míg élek ha meghalok
ó hogy rendel fehér szakállt
hogy talál
józan és tiszta asszonyt
vagy leányt
s péksegédet
aki fehér-sütésben is járatos
főzzön hajolajjal
főzzön halolajjal
elad vagy cserél
babért
babért
s ha mindent elcserélt
kérjen segélyt
vagy bújjon be az aggok házába
mi ebben segitünk
bár se pénzünk se hitünk
Új Symposion
rendelésre készítek tojást
Új Szimpla Simony
Tolnai Világlapja
ki az anyja? hol az anyja?
Tolnai Világlapja
késik a Tolnai Világlapja
késik a Tolnai világ
késik az egész fél világ
fizessen
fizessen elő Tolnai Világlapjára
ne bízza papjára
se a tütty öregapjára
hirdessen hirdessen
reklám hirdetés G. J. verseiben
reklámozást vállalok
hogyha bele is halok

14
egyen vegyen Darwil karórát
a svájci gyár
ismertté tette az egész világon
vegyen hadd legyen
és tegyen mindent a helyére
mikor gyártunk
Marx ébresztőórákat végre!
íme a múltra épülő jelen
Darwin jegyében
a csikorgó fog a habzó száj
a Darwil karóra
a sziklánál is keményebb
(kössünk rá kezet)
a Darwin-szerkezet
a kősziklánál is biztosabb elv

15
Jézustól Darwinig és vissza
ugyanazon a másik úton
jobbra-balra és vissza
tán ilyen idő van? még lehet

16
szokott-e fára mászni? hátha
meglelné így az utat hátra

17
Krisztina ne járj a pokolba
ne csinálj felhajtást
a nadrágszáron a pincében vízipipák
megfulladt mindenki
mondtam ne csinálj felhajtást
semelyik este
kinek a kedvéért húztad fel
gyermekírha-bundádat
s mért jártál kinek a kedvéért
sörösüveg-kupak-cipőben?
mondtam ne járj a pokolba cumizni
olvastad volna inkább
a Kosztolányihoz írt leveleket
itt vannak balról
már nem tudod meg soha
ki adja közre őket
s téged ki közöl a műsorújságban
Krisztina és miért
agyonbagóztad magad a titkos
dohányzóórákon
mint sok előhasi szépség
tudtad-e hol van Kuba
a cukornád-szivarjáról híres?
összesen tudtál-e annyit
mint egy háromnapos piros csecsemő
egy választási malac?

18
olcsón: életerő tavaszok vén zöldje
művészek szántóföldje
hány tea közül választhatunk
ó Peggy
míg osztja díjait a forradalom?
a béke erői a földön
a földszinten és lejjebb egyre alább
mellén
krumplihaj-mellény
krumplihaj krumplihaj hejhaj
krumpliháj
bodag-mell
deszka-hát
újra a régi idők és nyakravalók
a hiba nem szemét
divatsikoly a folyosón végig
az egész világon
drágul az egészség
olcsóbb az igazság
új divat jön: a régi szobalánykötény
itt az új szobalány
az új szobalánykötény
ez igen ez tetszik
nagy divat a kiskabát
kiskabát a nagy divat
de: az életben
nem jut tökéletes bűntény mindenkinek
nagyon sajnálom
ki a legolcsóbb energia a piacon?
nagy sűrű hangversenyek
nyulak sztrájkja a csipkegyárban
megrázza a poros
piros világot
meglebbenti a vörös lángot
feladni egy hivatást még sportosan
belül tán fiatalon
teljes gőzzel készül a Métely
milliók fogják élvezni
a jövő zenei próbái ezek
mert jön a jövő Kati
a nagy nemzetközi vásár
tekintse meg
tekintse meg a nyolcadik napon
a nyolcadik nap egyikén
ó honnan is kezdjem el
kezemben a vándorzászlóval?
a villanymotor
forró üdvözletét küldi mindenkinek
e pogány tivornyán
barátait ellenfeleit köszönti
a hideg tagok
s a rideg szív nem betegség?
van-e rá mentség?
újra üres oldalak lapozni kellene
lapozni
napozni
a templom előtt alapozni kellene
adakozni
hadakozni
falatozni
kalapozni
a sarkon alapozni alapozni kellene

19
és nem lesz több
ingyenes beszélgetés a költővel
ez vagyok én
nem kiskanálgyűjtő
nem kaptafavőlegény
és nem lesz több olcsó találkozás
a költővel
felolvasás
beszélgetés dedikálás régi áron
ez vagyok én
csak így tovább haladó dekadencia
kihagyásos költészet
forradalmi antológiák
vellapályázat
25 év a lakosság szolgálatában
ó a lakosság
ó a lakosság
óh alakosság
az alakosság szolgálatában
csak így tovább
mert jön a jobb kor
de jobbkor jön a
Jani
előbb érkezik mint a Kati
csak így tovább
Irma-féle irodalmi tankönyvek
haragosan
új birodalmi ízlés szerint
megállítja és elindítja a kereket
a saját kedve szerint
és megint újra megint
harmadszor utoljára és megint
éljen!
ezzel az előnnyel biztosíthatja
és részt vehet
kimehet bemehet éljen!
enélkül nincs zöldterv ifjúság
hajhullás elmúlás
egészség búcsú kitüntetés
nincs vendégszereplés
határrendezés kóstoló a Fontanában
ingyenes napközi
sem címre küldött aszfaltút
becsomagolt nőszervezet
javuló fogyasztó évfordulók
csak girhes puszta
hát zengjen a kacaj
az emésztőgödörből
éljen a botlábú Regatta
s a tavasz hol őszülünk
a botélű késsel faragott emberfia
a furkó a botész
a remek éremellátás
hát éljen
a gyászos ünneplőbe öltözött tavasz
a fejünk fölött
a felettünk elfutó virágzás
az átsuhanó
még lágyabb gyerekkort
legyen mi legyen még?
fel- és megfogható adminisztráció
megfésült lakosság
s jó hazai szorító
ahogy meg vagyon írva a rébuszokban
világosan
mellébeszélés nélkül
ahogy utaznak a gyerkőcök
tárca nélkül
hónuk alatt a csomagolt búcsúvacsora
ó mért nincs gyermek
a kitüntetett fogyasztó-tanácsban!
lakosság-fogyasztás
jó a lakosság-fogyasztás
30 éve a lakosság szolgálatában
ó a lakosság
ó alakosság alakosság
ezt hiányolom továbbá
a díszfák és növények érzelmeiről
a fényképes írásokat
a fejlődés nagy zajjal jár
a fejlődés
a fejlövés
a fejtörés
milyen kevés ma a fejtörés minálunk

20
válasszon válasszon
biztos és biztató hétpróbás útitársat
Trayál Trayál
mindegy hol jár
és akárhogy jár
ezt a köpönyeget kipróbálták már
az autópályákon
a szögletes kanyarokban
a hegyi utakon is
igazolta a beléfektetett bizalmat
a városi közlekedésben
a száraz és csúszós utakon
Trayál Trayál
(akit elkap vagy eltrafál
olyan mint a halál)
ez a köpönyeg alkalmazkodik
és teljesíti
jól reagál minden mozdulatára
minden időben
s minden úton Trayál
Trayál Trayál Trayál
biztos mint a halál
válogathat a köpönyegek közt
ennél nincs megbízhatóbb
utána jöhet csak a többi
sőt: az anya a feleség a gyerekek
a folytatásos regény
(a legjobb kikapcsolódás)
6 ember helyett sportolok
mondja a gombosi háziasszony
a hazai ér legtöbbet
válasszon biztos hétpróbás útitársat
sorban állás nélkül
minden utcasarkon kapható
Trayál Trayál Trayál
minden utcasarkon talál
három hét alatt megszépül
valamint a kérges bőr
a kérges bőr miről is árulkodik?
a jövőről mely elmaradt?
így múlnak a földi napok
te nyugdíjas folyami hajóskapitány
ki a nagy magány miatt
az aggok házába vonult
és nem kell az adásajánlat
nyerjen csak Bronz Arénát
vagy Arany Szamárt
iá mondja a Bronz Aréna
és repül a rovarirtó szer
iá iá Arany Szamár
kit elnyertek ezek a múló
földi napok
iá gúnydíjas folyosói hajóskapitány
ki úgy döntött
hogy az aggok házába vonul
elhagyja az arénát
az elmúlt földi napokat
a zablát a szénát
Brahms d-moll zongorakoncertjét
jó napot földi olvasó
Jugobank rovarirtó szer
kanok kurvák kocsisok kocsmárosok
bégvél bégvél
a szélbég extra volta
az ex-Travolták
nem vitás Donát: a magnéziumhiány
a harminc éven felüli
életkorban jelentkezik
te is átléptél a magnézium-
hiányos korba Dulcinea
név utca rang foglalkozás
nem érdekes
sem a szopótészta szavatossági ideje
a sült csirke magnéziumban
a leggazdagabb növény a világon
mit szól hozzá?
én is beléptem
14 éve hogy beléptem a magnézium-
szegényes korba
levelezni szeretnék
de nem tudok
nem lehet tán nincs is miért
172 cm voltam fejlett
mint a gyáripar a sertéstenyésztés
kifizetődtem ó
nyájdús olvasó
a kivilágított sötét esernyő alatt
a hűtőmellényben
mint a papagájtenyésztés
a víz alatti munkahelyek
mint London egy olcsó panziójában
azt a két embert
összehozott minket a véletlen Dulcinea
sok meccs után
és vesztett meccsek után
már a bajnokság végén
ó nem volt talpon a közönség
de hagyjuk ezt az óvodát
mert óvoda ez az egész
de rendnek kell lenni ott
ahol a világ találkozott
egymást kerülgetve lökdelőzve a tarlón
ekkor meg akkor
és járt keresztül-kasul
a világ egésze mély és tartós
mondják az áldozatok
mozog csak de nem halad
tekintse meg a nagy
a legnagyobb ó gazdasági vásárt
a jobbik rosszat
a való pokoli mását
pelengyuha
Ruha Gyuri
a kicsinosított ünnepi égbolt alatt
a lötty fényben
mint a malacok fülig
a moslékos vályúban
a zavaros lében
nagy a tolongás
íme a Korszer és Tökélet!
szimbólum felöntve
féket lehet majd vetni
rút irányzatának
mint a ségért ívott arc pedálja
ó lila zűrzavar!
gyász és diadal a végállomásokon
ember és sírás
(műeső)
vasárnap is nyitva
íme az öntözés
a terven felüli ingyen és remek
új öntözési rendszerek
zuhanyoznak a birkás céklaföldek
a neuraszténiás rózsa-kertek
a nemzetközi ajtó hangjai ezek
mint száraz terek
csikorog a nemzetközi ajtó
(nincs hashajtó)
a világ alapítója térdel a folyamban
hol áll a bál
s hol a búcsú folyik
gondolkozva
mélyen kigombolkozva
mint életműve
a gravírozott elme: a sajátos
múzeum - ó mi ez?
talán utazzak máshova
más úton gyalog más búcsúzóra
fehér ruhában
fekete szívvel
e gyászos hétköznapi esőben
merni a sötét habot?
nem nem ez a cél a pályán
a vásárokon
és a versenyeken
tudjuk mi is
s a világ alapítója térdel a folyásban
te nagy lélek-palackozó
kezedben az üveg szilánkjai
az első század végén
micsoda szörnyűséges
talajjavítási melódia folyik itt!
morzsolás a folyamban
hol a búcsú áll fekete-fehérben
és nincs megfejtés
beküldési határidő
sem nagy vételkor adott engedmény
sem szaud-arábiai vidék
mely névelős temető-halmocska is
csak függőleges
meg vízszintes
nincs jutalom csak alkalmi jelvények
valamilyen
ki tudja milyen alkalomból
de nincs a mély legelőkön
ahol ugrik kettőt-hármat az ember
a közlegény
aki Máriának udvarol
és Borbálával él együtt
és múló földi napok
jó estét világ alapítója
jó éjszakát
ki térden állsz a folyamban
sámáni fehér gubancban
csontig kinyitva elázva mélyen árván
te haltenyésztő
a Nagy Hal ravatalánál

21
hol ered a kert az étifű a pacsirtaszó
zsindelyes kalapjában
a juhász átveszi kitüntetését
büntetését kitüntetésként
kitüntetését büntetésként
a Nagy Búcsú Dumát
jobb lenne egy rossz karóra
feltűzött sült pulyka
erről meggyőződhetünk
s hogy nincs igazi lakásprobléma
hétszer több a fal
azt mondja: jobban elviseli
mindent jobban elvisel
ha rugalmas harisnyát visel
győződjön meg
mért nem büntetjük a gyermekeket
nem köszönnek?
győződjön meg: baj van
baj van
bajban
vajban
egy kicsit elég nagy gabalyban
vajban vagyunk
de közös a vaj
és van kiút a közös vajból
győződjön meg
javul az éremellátás
az áremelkedés
főúton a spekuláció kétseggű lovagjai
a sas megellett
fiatal élők a vágány mellett
tessék vigyázni!
ó nagy a kereslet a fiatalok iránt
növekvő kivitel
hol vagy nagy emberi szív?
a nevek a szemek a rangok
mit tükröznek a szomorú arcok?
a jövő sikerülni fog?
attól félek nincs más kiút
ne féljen
csak éljen
szabad az út a sarokig és tovább
egyenesen körbe-körbe
nyújtogatva a tű fokát

22
ásóval kapával maradandót alkotni
kis Harisnyám!
mondtam ne végy polzelát
elmúltak azok az idők
irtó nagy találmány a gravitáció
meghajlott tebenned is
a szépen faragott tartóoszlop
kikezdte
gyöngy lábaid gerincedet
te idegen útitárs az alkonyi vonatról
kis barisnyám
a süteményes doboz ablakában
szemed körül a ráncok órája
kis Bajmoki Vénusz
kővágó-környéki szatír -
se otthon se család
se azsur-mintás tükrös enteriőr
se díjak se rendjelek
de: könnyek bírók hengerek
ne itassa az egereket
most már: menjen az élet
hadd éljenek
hagyjuk az a dolguk: hadd éljenek
de nélkülünk de nélkülem
menjen minden a maga útján
mi elmegyünk én elmegyek
önnek csak az marad hátra
kis barisnyám
(az almafák rejtélyét hagyja másra)
irtsa a molyt
és lapozgasson a Népnaptárban

23
ó Irma bácsi segíts
a sekély forrásban mélyen gázolva gyere
messzemenően jöjj
ősz van 4 óra elmúlt az élet
megint örökre
leragadtam ó lemaradtam!
hol van olcsó vastaps?
az alsóbb osztályokban
nyaralnak a gyerekek
a lőtér körül új vetésterv születik
látogassa meg
újvidéki nemzetközi ősz jön
új divat régi szokás
látogassa a szellemi menhely garázsait
boldog az
akinek a keze tele van virággal
paradicsom hagyma uborka
otthon tulipántos terítő
idénymaszkok normális bőr
Nivea és disznózsír
télen sem fagy meg a mosoly
boldog az aki tele van
boldog akinek a keze tele van
taps és virág
a falvédőkiállítás megnyitóján
nagy a tolongás
rozs-cipó
rossz cipő
gazos arcok parés szívek és elmék
zöld beszéd ez uraim
nem esünk rögtön hasra előtte urak
hagyjuk csak
mellőzzük a fölösleges örömöket
csúszósak az utak
vigyázat! jég borítja a pályát
szétszórt virág üveg
hát honnan merítik ezek
a mindennapi jövendőt
a gyermekek kedvenc édességét?
van recept:
tanuljunk bábokat csinálni
hát jelentkezzenek
csontig nyitott köpenyben zárt szívek
jól sikerült ifjúság
falverő kezek hajnali alkonya
és nem csak ez
de mindennek a kontrája is
írók és könnyek
(a regényíró nem házinyúl)
ó sikerült ifjúság
figyelem! nincs többé hajhúzás
bottal faragott
s éléből kivert de remek
kisgyerek
eladó szalonna virág
a világ
az egész viruló világ
ül emésztve a vakablak előtt
zöld beszéd ez uraim
a műveltség nem árt
hát mi itt a megoldás királyi fenség?

24
figyelem! ha külföldre megy
devizacsekket vigyen magával
az a legfontosabb
a Földközi-tenger felett
kényelmesen elnyújtózva az ülésen
ne figyeljen a légyre
csak ülj a tenger fölött
mindig elegáns ingedben
mint Branka Dinity karcsún
ne figyelj fel a légyre
a belgrád-athéni légutadon
s ne rázd a lábad
értsd meg: a légy kiszáll
és vannak dolgok melyeket egyszer
úgyis
örökre elveszít az ember

25
víz és épületanyag
milyen csodálatos a legcsodálatosabb
hát legyen víz
és legyen olcsóbb épületanyag
csap és forrás
jusson Mihálynak is
árnyas épület és
esőmentes akácos
ne mindíg csak Ibolya a vendégvárásról
7 lap ára 100 dinár módra
ez mégiscsak sok vagyis kevés
ebben a mit tudom én
hány délutánt kitevő életben
a sikerekről nem is beszélve
mi kapható még
a Kompasz fabatkai kirendeltségében?
kül- és belföldi utazások
de hol a víz az épületanyag!
tán hiánycikk
vagy néhány fokkal följebb?
mit mondanak az ankétlapok?
ne kérdezzenek
én két sukkal följebb lakom
a jelennek nevezett pokolban
alattam üzemel a város
mint egy nyári fürdőmedence
mit mondanak az ankétlapok?
mennyi a megtakarított pénze?
kevés
kevés
az ötvenéves érettségi találkozó
ilyen az élet
bajos kerámia
és kevés az 50 éves érettségi találkozó
mert ilyen az élet
két vég közt bajos
baljós kerámia
minden kerámia és eltörik
a jó idő a dicsőség
a béke az utólagos köszöntők
miért is mondod művelődés
az utólagos köszöntőket
itt a varró- és zord vetőgép alatt?

26
lesz öntözés a problémák közterein
világosan látszik a cél
s a cél: a költő halála
csakhogy tudatom: hiábavaló fáradozás
a költő nyaral
most civil ruhában a Lidón
a saját bőrében
nincs fennakadás
a tenger üzemel mint az örökmécses
nincs fennakadás
és sarokba kerülnek az elmúlt napok
mint a képeslapok
Petőfi-lábbeliben a költő
a Petőfi-lábbeli nem szorít
sem Topolyán sem a tengerparton
hegyen és völgyön
viselje viselje a postaforgalomban
az újévi kampány alatt
tán mondanunk sem kell:
jön az élet
új divatú Sándor-cipőben érkezik
mint az őszi tankönyvek
az aszfaltozott volántól
helyesebben
a volánozott aszfalttól a csillagokig
minden virágzik
üzlet zene volán fakanál
mint a bolond
nyit az üzlet le-föl
összevissza virágzik
még egy okkal több hogy siessünk
nincs hervadás
szomorú borongós illat
nincs hervadás
épül az új árvaház
az elítélt bajmoki nyárfák is virágzanak
a végső forgón
dermedten a fúvó szélben
mert jön a fejsze
és porba hull a koronás allé
ki mindent látott
a kőkorszaktól a mai népvándorlásig

27
népkör bőrgyár istálló kutyaól templom
épül az új szegényház
íme az olvasó világkora
mit mond: fél év kevés a fejlődéshez?
Kovács vett egy kabátot
120 millió beköltözhető
apad a vízhiány
múlik az idő a galamb elrepül
a cirkusz folytatódik
mint a lift románca egy bűnügy hajnalán
vagy a lift hordlánca
egy hajnali bűnügyben
a cérnásdoboz nyílása felé
de másképp is lehetne
te beteg lemezhuszár
akinek tegnaptól minden ünnapot kivéve
valamit tenned illene
tömegesen jelentkezik a tanács
a tanácsatka
a ház körül a vöröspók
s a felső képen alulról
mit mond?
azt mondja: a Hitelbank biztonság
sok mást is mond
például: önműködő pisztoly
de ki mozgatja?
lift indul a bűnügyi hajnalban
vagy a bűnügyi hajnal
bűnügyi hajnalok ó ó ó
itt a tél s nincs telek
tél van s nincs telek magánépítkezésre
tél vagyis telek
de hogyan jön a szerelem?
fényes fekete lakkcipőben
a bútól fényesen
megtükrösödött raglán-kabátban
raglán-kabát
raglán-kabát
rab lányka
gyönyörű rablány-kabátka
így álmodik Mari
és bőszínű száraz selyemköpenyben
firkál verselget
utazás helyett elalvás előtt
és levélbe borul
hajlong és virágzik
ezer bocsánat
ön ugye virágzik és illatozik
a fekete lakkcipőben?
ó Irma bácsi segíts
a sekély forrásban mélyen gázolva gyere
messzemenően jőjj
ősz van 4 óra elmúlt az élet
most is örökre
hol van olcsó vastaps?
a felső osztályokban
nyaralnak a gyerekek
a lőtér körül új vetésterv születik
látogassa meg
újvidéki nemzetközi ősz jön
élesre fordul a szél
nemzeti őszök jönnek
rég divatos új vidéki őszök körbe-körbe
örökkön de nem örökké

28
birkakopasztó traktor
épületanyagnak is felhasználható
háromvasú leopárd
tűzhelynek különösképpen
egy kapa parlagon heverő
gazdag de művelt de még
művelthető
szántható
vethető
bevethető
fekete nő
pézé eladó foghíjas rovarirtó
egy tétlenül heverő
rozsdás de nem vak malterkeverő
üzemképes ara
ára
a helyszínen kipróbálható
olcsó hátborzongató
Opel lebontásra is elcserélhető
motorral ma délután
hétvégi házak sátorhordók
ill. sátrak és hordók
érdeklődni nagyon olcsón
Dió Dénesnél
60 literes középmagas
antialkoholista pálinkafőző
Anti-
levélre nem válaszolok
egy autó nem akadály
megtérül a befektetés
147 dinár halasításra
nézetünk (k)alapja a televízió
mint a szüléket
hagyd bekapcsolva a készüléket
ne hűljön ki
mint az alkalmi leves
az örök alkalmi levés
vagy a vasárnapi
jaj csak legyen mindegy akármi

29
nos hát hogy van az
hogyan is állunk avval hogy ó
dolgozó
a dolgozó (és nem golfozó)
ember érdekében?
a látási viszonyok János
igencsak
nagyon de majdnem számítanak
mint szüle emlékei
a szántóföldi paradicsomról
nagyon számítanak hogyne
borpirosító
és tejfehérítő gyáraink
a bíróságokról most ne
az ábc nehéz és vigasztalan
nagyon-nagyon de
majdnem számítanak az érvek
sokszor mondtuk már
minden községben kihirdettük
sőt kikiabáltuk
tán le is írtuk
bár az ábc nehéz s vigasztalan
golfozó parasztok
és emeletes tanyák
a gondolat kísértő árnya
a gond a gondolat
a lövőálláson korongra várva
mely elszáll a falun át
mint a nikkel holdvilág
ahol kikiáltottuk
és meghirdettük a jövőt
kidoboltattuk
mint most a skeat-versenyeket
golfozó parasztok
és emeletes tanyák
sokszor mondtuk
tán le is írtuk
elénekeltük mi
cinkosan összekacsintó álorcák

30
sertés helyett heréket tenyésztve
itt jön a szakember
állán fésületlen kender
szájában avas kukorica
és megfújja orrfúvós hangszerét
mint a végzet-angyal
az állítólag alkonyuló irodákban
és beleremeg a rendszer
(de nem dől el joggal)
álljon féllábon akivel ő beszél
térdre hát földi égi
sárból gyúrt lány-legény
száz de egyféle okkal
ó mért nem tudunk lépést tartani
és vérezni
az elvérző birtokokkal!

31
kukoricázgatunk János
kukorica málé görhe
mint a madáré görbe
kukoricázgatunk János
a szár talpon van
(ékezet nélkül is)
mi meg rég ülünk
kukoricázgatunk János
kint havazik bent
hajába főtt egérke
kukoricázgassunk János

32
földművesek
rokkantság biztosítva
havi átlagos
nettó indoklás
majd lesz elég de mi
nem élünk
alkohollal a vas
okvetlenül szükséges
egy kis oxigén
palackban erény
telenül talán felér
tékel az igény
telen ül a télen
meztelenül
havas fekete erényem
món dani
jaj mit is akartam?
földművesek
rokkantság biztosítva
lesz elég
csak mi már nem élünk
hát ez a bajunk

33
azt mondja: sóhiány lesz
ugrik az ára minek? a sónak
(nem is a szónak!)
ne menjünk messzire
itt fog becsapni
mint az ázott macska
megrázza magát s feleit
valamennyi vásárlóját
halhatatlan dolgozóit
jöjj hát
ó nagyra becsült mennydörgés
te küszöbönálló

34
a téglától a majolikáig minden cserép
ó Hangya Teréz
mért jársz te a festéspróbákra?
és tudod-e
ki hazánk legöregebb aktiv ügyvédje?
jobbról az első?
nem! balról az első
tőle mindenki jobbra áll vagy bukik
aki látta Pesten
905-ben Blériot fölszállását
ősz volt ügyvéd úr
mint mindig ha emlékezünk
nagy nemzetközi ősz
mint most készül itthon
és mindenütt
a száműzetésben a fiókintézetekben
Singer Béla Ember
előbb készült el mint a zsinagóga
s a két kék palicsi
zsolnai majolikaváza
a tortaszép városháza
ugye mindig közbejött valami?
mi és ki jött közbe?
ma is egy lyuk az összes nyereség
egy lyukas dió
a fáradtabb olvasó figyelmébe
valami változik
valami folyton változik a varrógépen
a minta a szabás
a szellemi menhely garázsaiban
előre is köszönjük
az elmúlt ötven esztendőt
lengetve a zsíros tökfödőt
üdvözöljük
és várjuk megtelve átkozott hittel
az elmúlt 50 esztendőt

35
mélyen bimbókba pólyálva
mint a rózsa
úgy jött a fény s a fénynek kibontása
bontogatása
bontogatója
a háború -
legújabb időszámításunk után
az élen a földönfutó
a fűtő
a hűtő
és százféle rokona az igazgató
a hazug igaz
az igaz hazug
s mindenféle igaz hazudozó és társai
a vágytól
a láztól
mindenki égett
minden kiégett
ez a divat:
jöjjön szerezzen fehér szakállt
van recept
darwinizmus vagy ököljog
(állatok vagyunk vagy mi?)
lehet választani
nagy a választék
én szeretnék bevonulni az aggok házába
pácolt tyúkszem
az elképzelt lassú havazás
a Hímzett
hattyúhoz címzett
állomáson
abban a rohadt kóterban
normális szebb
tán pompás kis elmúlás lehetett volna
néha azt reméltem
(vagy attól féltem)

36
nem nem volt értelme
ó még most sem volt semmi értelme
semmi évek nyarak
hol Érosz hatalma sodor
és hamut sodor majd ime
sötétedik csöngetnek ki-be
minden pénteken meghalok
mit szól hozzá?
ehhez mit szólna egy 7 napos csibe?
ez tetszik
így tovább magtári egérnök
csak így tovább
nagy sikerek kis klubjai
tovább tovább
elvhajhászok gázvezetők tejutasok
(mintha zászló volna)
a tépett színes rongy
ott maradt lógva
lassan összegyűlt alatta a tömeg
a két háború között
a keskeny résben egymást taposva
régi divat új idők
halbőr-táskák cipők
jó éjt jó napot
gazdasági táncdalok bunkósok
szorongó váróterem
ki komponálta ezt a nagy véres
szőnyegtisztítást
ki komponálja egyre
ki komponálja örökké
mélyen a pislákoló
zománcozott dísztárgyak alatt?
a Mélyreható? a másik énem?
a szórakozó a szórakozott Európa
a szórakoztató?
aki nem halmoz hibára hibát?
a boteszű ég
a boteszűség
és aki okosabb magánál?
az álomipari kombinát?
nincs megfejtés
nincs beküldési határidő
név utca foglalkozás
nincs megható visszaemlékezés
jó előre tudni
te kései keserű családfő
a versenyszabályokat
és nincs megható angyal pallossal
bútor melyen elhunyhatunk
ó ki dobja be a törülközőt
a mosogatót
vagy a lábrongyot minekünk
 a disznóólba?

37
mért felejtjük el Herceg
teaóráinkon a süteményt a tizedik
a huszadik emeleten
hol a Kőolaj együttes hajtépve
csillagport kavar
a tata madárkollekciója alatt?
tatamadár
tatamadár
minden minden eladó a xx. emelet
nyolcvanadik létrafokán
született hamut sodorva
majd jön a szél
részletesen és hatalmasan
új számokat
iskolákat söpörve a tölcsérbe
onnan az üvegbe
ami holnap a betonra hull
és holnap már többet tudsz te is
ebben az időben
s a liszteszsákoknak dőlve
megkérdezed:
hogyan is mentek végbe a dolgok
a két semmi közt
egy lábas körül a horgolt terítőn
lyukasan elfelezve
egy lapát nyelére nehezkedve?

38
hamurostát friss hamurostát
itt a nagy alkalom
nem kell himbálni az átkozott vasalót
fújni sem kell
nagy méregmegtakarítás
hajhullás lefújva
említettük már: most jelent meg
a hamurosta
kövérség biztosítva mert
nem kell lóbálni
mint a madártojásos szent harangokat
mindent átdolgoz
és megold mint a daráló
a Fehér Páva
apróbb lesz mint a selyemliszt
szépen ledarálva
az Új Idők minden áthull
estére minden áthullik
kanok kocsisok kocsmárosok
a Fehér Páva
s az Új Idők
fél évre 8 koronás képes hetilap
a főraktár a Váci körút
a folytatásos Kisvárosi történetek
a lihegő beszéd igyekezet
a félszeg társadalmi hajlam
a Könyék utca ó
a könnyek utcája
estére egy kupac egérliszt
csont nélkül
szél kotorja
és nem talál benne egyetlen
virzsiniásan mosolygó arcot
kirostált világ királyok Dallof-teák
hát vegyen hamurostát
(kölcsönre nem kapható)
nem kell lóbálni
mint a szamárnak a tüzes vasalót
egyetemes hamurostát
korszakalkotó találmány
Heller Mór bőröndjei is
átfolynak
s az egész bőrszékipar
szar-vas-bőr
mint a tej kiömlik az idő kannáiból
más kannákba
végül a rosta is átfolyik önmagán
nincs lóbálás himbálás
nincs séta folyosózás
sózás sózás
ami szép volt: a tömör kény
és minden mi fönt él
a 100 év a hölgyszakáll árnyékában
most az alsó polcokon
vastagon mint a malomban
a Fehér Páva halomban
a hajhullás elleni szerek
vak reménye
a vakremény
a szénavirágszappan-kor hamujában
ledarált őrült korok
a régi Új Időkben mélyen gázolok
a szép arc porköteteiben
figyelmeztetjük ha fáj a feje
csak ne fájjon
nincs többé görbe testtartás
ott: vegyen zongorát
itt: nincs többé görbe hát nincs
vegyen olcsón zongorát
fenyvesek koncerttermei
nyíló zöld aulák
itt: soha vissza nem térő alkalom
mélyen leszállított felár
a cselédkérdés örökre megoldva
vagyis úgy 45-ig
amikor is eljött a világ vége
vagy tán kezdete
szintén korszakalkotó találmány
a cselédkérdés mint előbb
most is örökre megoldva
szépség gazdagság hatalom
csak folytassátok
ha kihuny újra megrakom
véres árnyak járják a falon
a halál vizitál egy hölgyike virágon
s az Új Idők
repülőgépversenyének győztesén
nem akad semmin sem akad meg
nincs akasztó nincs akasztás

39
a sötétség fénykora elmúlt
hát kezdjük elölről
tévedéseink betakarításán a sor
lesz-e kibúvó?
lesz-e elég út
lesz-e kiút Elosztóközpont
és egyéb járatok
teljes menetrend?
a tolóablak iskolát teremtett
nem lesz könnyű
de versenyben maradunk
mert folytatni kell
a nyilvánosság kemény ellenfél
nem szabad elbizakodni
a jövő kellemetlen ellenfél
és ő az esélyes
hát folytatni kell mindennap
gyártani a cukorspárgát

40
csak tedd rá a kezed dőlj a csengőre
és aludj el
vagy ne tedd úgyis elvérzik az idő
a megtalált szó
a kitalált óra
ma dinamitos meteorok nélkül folyik
frontjelentések nélkül
végzi dolgát
a veszettség elleni védőoltást
új tálalást valósít
anélkül nincs jó gyermekrovat
acél kukorica- és lábszár
a kukorica értékesebb mint a legtöbb
s a legfőbb gondolat
meddig fáj még ez az érzéstelenség
te bús gyümölcscsináló?

41
mért sárgulnak a gyümölcsfák ügyvéd?
a vállfák kitartanak
(a vállfák a fejem alatt)
ősz van az üzletekben
éjjel-nappal ég a villany
az egyágyas szobákban
mi általános bank vagyunk
helyezze letétbe
kamatozzon ó nagy a kamatláb
ősz van az üzletek bejáratánál
a kirakatokban babák
a rakatok lépcsőin tépett kárpittal
Fekete Péter bóhászkodik
véres ujjakkal fogakkal
turkál a gatya korcában
sötét fehérneműiben
cicáz az utolsó napfény
szőrös tyúkmellén
mint tegnap a hajas babák
(szétdúlt kárpittal
félredobva ülnek a sarokban)
és utolsó szerelme alkonyul
(ó mennyei kárpitozó!)
már éjjel-nappal ég a villany
december vége van mindenkinek
a görbe sugárúton
tekereg mászkál keringőz a lakosság
hírekkel a füle körül
egyedül maradtunk Mester
a műfényben a tolókocsin
ez ó igen
elnémultak a dobok a levesjátékok
a nyereménybemutatók
csak azt tudom mondani: a szünetnek
örülhetünk Mester
a kényszerszünetnek
sós földek
sós földeken termett lelkek
miattunk fárad?
miattunk ne fáradjon
örülünk az útnak
ez volt az egyik legjobb megoldás
de utacska lett kisút

42
boldog új rejtvényt mindenkinek
nos hát
mért nem kell bukósüveg
a harkálynak Jonatán
inkább Jonatán csutkája?
virággondozás
világgondozás
a világgondozás okleveles szakem-
berei válaszolnak -
a nyári őszirózsát
a késő esti órákban
vagy éjjel öntözze
estefelé
vagy később mikor a föld lehull
síró kannáival
ebben kívánunk segíteni
mielőtt elnyílna
a földet ne dúsítsa agyon
és fontos az alany
attól függ a gyümölcs pirossága
a nagyságról
a nagyságáról (már késő)
nem is beszélve
igen a nagyság a nagysága
az őszirózsás
aki későn fordult termőre
de most már jól terem
csak öntözni kell teljes erővel
a virágos ágyban
íme az adott világ
ki költőként kezdte mint annyi
tán mindenki más

43
íme a kopott világ
aki költőként kezdte
mint senki más
de lantját eltemette
s énekét elfeledte
mint mindenki más

44
járomban szorongva ám derűs lélekkel
az aluljáró 2. emeletén
majdnem a kezemben sőt
majdnem a zsebemben volt már
a lakáskulcs
de nem volt zsebem
nadrágom se volt
otthagytam emlékbe mint a kígyó
a csúszdán
a hangverseny kapujában
a kopott és koptató kövön
nincs fennakadás
a Mű kas nélkül de színes ernyőivel
olajozottan száll alá
nincs komolyabb fennakadás
a láthatár elmarad leszáll
tolja csak de ne üljön fel
haldoklás közben
haldoklás közben se üljön fel
nyitott ingében kérdezve:
megőrizhető egy szál virág örökre?

45
hát ki érdemelne itt válságdíjat?
gonoszan
még gonoszabban:
ebben-abban
hervadhatatlan érdemeink vannak
a pütyörekulcs
és más kulcsok átadásában
nos ki kapja
ki érdemli meg az idei válságdíjat
és miért
aranyos tévéolvasó?
a nagy kisember
a kis nagyember
aki nem mert fölegyenesedni
vagy fölegyenesedett
de hiába
dupla csavarulattal a fején
de hiába?
a rossz filmek hol
az ajtó alatt levelek csúsznak be?
Vígh Lajos bús zenekara?
a terven felüli havazás?
nem hallom! a fatális utak?
a műreggel-gyártó vállalat?
én nem tudom
a Népnaptár
piros cserepes fedelén
a sarlós lányalak
(dehogy a titkárnő)
titkárnői piros körömmel?
ki érdemel itt válságdíjat
még jókor igen elkésve?
nos nyíltszivű zárkózottak?
nesze neked földműves
neked is bőrgyári kőműves
(ki magát se szánta bírta
mégis mégis kibírta)
neked a legnagyobb vérdíjas pacsirta
ó sötétség fénykora!
hatsarkú logika korszaka!
és neked
mily nehéz lett volna boldogulnod
szögletes labdával a pályán

46
még mindíg
és egyre a várakozásnak megfelelően
még mindíg
még mindíg
s ha egy napon már nem tudnánk
megfelelni a várakozásnak
a feltételeknek
a pályázati követelménynek
a kihívásoknak
a megfigyelőképességi próbáknak
és nem tudnánk megfejteni
a vasárnapi keresztrejtvényt
s még tovább
ha nem tudnánk felkapaszkodni
a hóekére de ó
lesz-e elég hó
hogy vidáman felsóhajthassunk
megfeledkezve a tanácsról?
lesz-e elég hóeke Elosztóközpont?
írják sírják
s én olvasom
mindent elolvasok megszámolok
és eldobom
engedély nélkül
mindent elolvasok
de nem olvadok
rengetek a gyerek előkészületben
lesz kivitel is
(lesz-e kivétel?)
a szállítás mint a kettős vödör
a szállítás megoldva
Kompasz Jugoszlávia
lesz elég hó faló és gyermekitató?
megvan a jóakarat
(legyen kivitel is)
ha jön a tavasz
és nem havazik
egyszerű új stílusban fiatalon
ha jön a tavasz
s mint kuktában palóc oldalas
felforr a kakas
ha jön a zöld ápoló
ha jön a tavasz
ki hótúrón érkezik
mert másképp már nem lehet
hóember
ha eljön a tavasz
a fákon zöld avar
ki érkezik a hóeke bakján gubbasztva
a tavaszba?
ki havazik május elsején?
elnyeri méltó büntetését

47
a faluért mindent
de mindent vállalunk körülbelül
hát ez az a madzag
amit kár volt eloldani értetek
tavaly és mindenütt
a jelenvaló múltban
a kútban
s az elnök kendős ablaka alatt
csak a kezét mozdítja
és kinyílik száz búspiros torzsa
vagy elborul
minden rózsa
a tejfogú olvasó a leírt bajok
homloktáji hasmenés
az áztatott kötéllel
én áztató vagyok
egy régen megszűnt kendergyárban
ki dalol ott
ki húzza azt a hámozott ekét
az óltól a csűrig
a csűrtől az égig?
ki húzza
a felborult kendergyár küszöbén
a kötést gyakorolva
a csomózást a kötést
egyszerű Windsor-módra?
ki bajlódik a sötétben
az egyszerű Windsor-csomóval?
ki énekel ott
szép Windsor-csomóval megkötött
nyakkendővel a torkán?
a hosszú végét röviden átvetjük
a csutkára vigyázzunk
a csutkára különösen
a csutka törik
a csutkáért nagy kár
a csutka ne törjön
és illik tudni
a részvétnyilvánítás minden esetben
mindíg minden esetben
levél útján és gyalog
ó nem telefonon
a távirat még szóba jöhet
egy csomó tíz távirat
gyalog keréken mielőtt megvirrad
matyas templom

Kategóriák