2021. ÁPRILIS 15.- CSÜTÖRTÖK BARANGOLÁS AZ ELFELEDETT FESTŐK NYOMÁBAN

írta | ápr 15, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Képzőművészet, Portré, Szabadka, Szeged

ÉN, A HIÁNYPÓTLÓ

Hosszú ideje kutatok a vajdasági és magyarországi képzőművészeti irodalomban, de Siskovszki András festőművészről és nagyapjáról Csincsák Elemér festőművészről semmit nem találtam. A mai bejegyzésemben ezt az űrt szeretném pótolni:

SILE 90
1970 – Szabadkai Honi Képtár : Siskovszki András festőművész, nagyapja Csincsák Elemér festőművész, portréja mellett.(Fotó: Kollár Ferenc)

Siskovszki András (1948-1983) festő. Anyai nagyapja a híres budapesti Csincsák Elemér festőművész. Újvidéken, az iparművészeti iskolában szerzett grafikusi oklevelet. Szabadkán élt és dolgozott, grafikusként, festőművészként, könyveket illusztrált és plakátokat tervezett. A Csurgói Művésztelep tagja volt, részt vett a művésztelep kiállításain. Grafikusként állandó munkatársa volt a 7 Nap hetilapnak, a Jelen-nek, és az Üzenet folyóiratoknak – többek között ő illusztrálta az Üzenet Csáth Géza-számát. Ő tervezte az Életjel-könyvsorozat borítóit. Illusztrálta Csáth Géza – Havas Emil – Munk Artúr: A repülő Vucsidol c. regényét. Gulyás József: Vörös fagyöngy (1970) és Dér Zoltán: Örvénysodró (1975) c. könyvét. Később plakát-tervezőként dolgozott a szabadkai Dekor cégben. Siskovszki András szívbetegségben, 1983-ban, 35 éves korában hirtelen hunyt el.

Húsz éven át nagyon jó barátom és munkatársam volt, többek között 1970-es években, amikor húsz évesek voltunk, az én szabadkai városházán lévő fotóműtermembe hívtam meg alkotni: ebből az időből származik A látomás című sorozata, mely gyűjteményem részét képezi. Csak ezek a munkák alapján alkothatunk képet Siskovszki stílusáról, mert képei halála után megsemmisültek, gyűjteményekben sem maradt munkája. Megismétlődött a sors : az ő munkáit éppúgy nem ismerheti meg a mostani nagyközönség mint nagyapjáét. 1970-ben a szabadkai Honi Képtárban kiállították Csincsák Elemér portréját, akkor a kép mellé állítottam Siskovszki Andrást és lefényképeztem – így örökítettem meg a VÍRUSNAPLÓ-nak a két mára már elfeledett festőművészt. Siskovszki András (az én utánjárásomra) megtalálható a Kortárs Magyar Művészeti Lexikonban is.

csincsák
1990 – Szabadkai temető: Csincsák Elemér és Siskovski András sírja (IV-10-8)

Csincsák Elemér (1893-1944) festő, A budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt (1916–1921), majd 1923 – 1941 közötti időszakban Szabadkán tanít képzőművészetet és dolgozik grafikusként, karikaturistaként és festőként.

1941-ben nem tudott ellenállni a pesti rivaldafény csábításának és Pesten folytatja alkotói munkáját. Az inkább magányos, mintsem individualista, termékeny festő és emlékezetes képzőművészeti pedagógus, kiállítást szeretett volna rendezni Budapesten.

A halál, még a rá fittyet hányó képzőművészeti alkotóknak is nemkívánatos útitársa megrázóan sejlik elő Csincsák Budapestről küldött utolsó leveléből:

…..Az első éjszaka azonban máris lent jártam az óvóhelyen. (…) A falakon szentképek lógnak, megható és naiv szöveggel. Ennek dacára kétségtelen, hogy itt senki más meg nem védheti az embert, egyedül az ács Fia. (…) Ma vasárnap, 2-án elmegyek a képtárba. Jó lenne, ha itt lennétek Ti is …”

Néhány órával később, 1944. július 2-án a képtárból jövet, ahol kiállításának időpontjáról tárgyalt, felüvöltöttek a légiriadót jelző szirénák. A képtár közelében, a városligeti fák alatt, ahol nem volt óvóhely, Csincsákot bombatalálat érte. Az aznap megbeszélt kiállítást nem rendezték meg, posztumusz tárlatára Szegeden került sor azon az őszön, s utána a képei eltűntek. Csincsák Elemér élt 50 évet – sírja a szabadkai temetőben található.

SILE

SISKOVSZKI ANDRÁS VIRTUÁLIS GALÉRIA

Az első hét grafika – A látomás című sorozat: 20×30 cm, fényes kunsztdrukk 300 gr. – vegyes kombinált technika – 1970.

SILE 7
SILE 6
SILE 5
SILE 4
SILE 3
SILE 2
SILE 1

A következő kilenc grafika – Nincs több szín című sorozat: 15×15 cm., fehér fali csempe. – vegyes kombinált technika – 1969.

img05962
img05961
img05959
img05958
img05957
img05956
img05955
img05954
img05953

Kategóriák