2021. ÁPRILIS 18. – HOMORÚ VASÁRNAPI RÁRÁDIÓZÁS…

írta | ápr 17, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Dr. Rock Rádiója, Homorú Vasárnap, Zene

Régen rádióztunk már, nemde…?! Ígértem, tartogattam, de végül is tartom a szavam! Igazából vártam volna bizonyos visszajelzéseket, van-e értelme, haszna és élvezeti értéke megosztani az én zenei-akusztikai kéjelgéseimet, élemedett gyermetegséggel előadott és megzenésített életélményeimet… Az ebbéli hallgató beleegyezéseket vevén, folytatom, – mintegy lerakatát fejlesztvén – öt évvel ezelőtti plesimeséimet, életet adó és életre szóló zenéimről… Az újraközlések állandóan visszatérő bevezető ismertetője, az új belépők kedvéért, a továbbiakban is ez lesz:

2016 októberétől kezdődően, összesen 105 keddi napon („Nyaranta s telente – keddestelente”) este 8 órakor jelentkezett a Dr. Rock szakrendel című “rádióműsorozatom”, amit a magyarkanizsai Panda Rádió szegedi stúdióiban vettünk fel, illetve adtunk élőben.  Ez egy retrospektív örömrádiózás volt, amire régi rádiós arcostársam és elmebarátom, nevezett Kocsis Vilmos agykorú, képszerű nevén “Körte” kért fel, a Rózsafélék családjából… Országrésznek, s majdan a világnak is szóltak a heti rockvetetlenkedések, jóleső visszhangozásokkal. Ha én itt szeretek, márpedig szeretek… és felkérést is kaptam kedves médiaportál-főraktárosunktól, hogyne pakolgatnám át ide, szépen sorban a rakományt?! Legyen örömötök Néktek is az enyéimben…! Jó (r)ész/vételt és jószó ragozást kívánok…! Homorú vasárnapokra kimondottan ajánlott…! Dr. Rock orvosi rendelvényére…

gityos

Dr. Rock szakrendel 3. – IRRADIÁLÓ RÁDIÓ (ELHANGZÁS: 2016.10.25.)

Az ismételt műsorban is elhangzó deákos kifejezés alapján, a 3. műsorunk   az IRRADIÁLÓ RÁDIÓ mókás címet kapta (utólag). Valóban nagy öröm és késztetés van abban az érzésben, hogy a semmiből kialakul egy rádióműsor és az a „drót-hálón” és az éterben is fogható – és bizonyság van rá, hogy fogják is, egyre többen, egyre messzebb és egyre beljebb a lélekben… Kelemen Marci, kiváló szegedi zongorista barátom, (aki javában éli a brit rockéletet, javabeli ottani zenészek társaságában) Angliából küldött egy „szakmabeli”  boogie-woogie zongoristától egy felvételt. Igaz Luca Sestak egy ifjú német talentum, ez a zene is már egy nemzetközi nyelv, amit Marci is igen jól „beszél”… nekem, meg nem akármilyen érzésvolt, hogy már a 3. műsorban voltak – nem is akármilyen – hallgatóim a „ködös Albionban”!  

Az önnön gyűjteménybe való belebökdösés eredménye ezúttal egy Al Di Meola gyöngyszem lett. Akkor még életében ünnepelhettük a jóöreg Chuck Berry 90. születésnapját és meg is ünnepeltük egy Tűzkerék-tisztelgéssel és három klasszikus  Berry-nótával; mit sem sejtve arról, hogy szűk 5 hónap múlva őt magát is elveszítjük… Elkezdtük a TÚLÉLŐLISTA sorozatunkat is, melyben a Chuck-faternál is idősebb, még akkor élőket méltatjuk egy-egy felvétellel.

Akkori örömünkre, az akkor 99 éves, listavezető Vera Lynn-néni még élt – és utána még bő 3 és fél évet és 103 éves korában, 2020. június 18-a óta, már vele nem „találkozhatunk újra”, a  földi létben legalábbis…  A nála akkor egy évvel ifjabb Dave Bartholomew 2018. december szentestéjén még megérte a 100. születésnapját, de a rákövetkező június 23-án neki is bevégeztetett. A ’16-ban  96 éves Ray Anthony, a nagyszerű egykori bigbandleader (lekopogtam!) még köztünk van, adja meg neki az Ég, hogy jövőre, január 20-án megünnepelhesse a 100  szülinapját!!!  Nem így a felejthetetlen énekes díva, Doris Day aki akkor még a 94.-ben volt, de 97 évesen nála is elkészült a végelszámolás (2019. május 13.). Az pedig egy szinte kísérteties időjáték, amit utólag derítettem ki különlegesen vidám életű és énekű John Zacherle eltávozásával kapcsolatban…Az igen horrorisztikus hajlamú tv-s/rádiós hangkarakter az elhangzott eredeti adásunk másnapján (!) „szállt ki”, 98-nál… Ehhez képest  lesz igazán hátborzongató élmény meghallgatnunk az adásfelújításban a Drakulával való vacsorájának hiteles rock and rollban való elbeszélését…!!! XD.  A nagy kaszás további kegyetlen „matekozásának” eredménye az is, hogy a korszakokra ható nagy kedvencünk, Fats Domino pedig 2 nap híján, pontosan egy év múlva „sétált” el, 89 éves korában.

A témázgató TOPLESI rovatban egy Stairway To Heaven coveren berzedkedhetünk, a Frank Zappa-hoz képest is bizarr kamara-reggae változatban… Az angyali témakörözésünk pedig, hollandi rock-bolygásképpen most egy Golden Earring ritkaságot hozott be a (hang)képbe… Az űrbement zeneüzenet ezúttal egy hideglelős delta-blues (Blind Willie Johnson) dallammal száll el a műsor végén…

Az elhangzó számok listája:

01 Al Di Meola – Silent Story In Her Eyes – Splendido Hotel ’90

02 Amazing piano Boogie live (Luca Sestak Duo) – Bada Bap ’09

03 Tűzkerék Revival Band – Chuck Berry Nótája – 16 tonna ’99

04 Chuck Berry – Johnny B Goode ’59

05 Chuck Berry – Sweet Little Sixteen ’58

06 Chuck Berry – Route 66 … ’61

07 Vera Lynn – We’ll Meet Again ’39

08 John Zacherle – Dinner With Drac ’58

09 Dave Bartholomew – Cat Music ’07

10 Fats Domino – I’m Walkin’  ’57

11 Ray Anthony – Mr. Anthony’s Boogie ’51

12 Doris Day – Dream A Little Dream of Me – Day By Night ’57

13 Frank Zappa – Stairway to Heaven ’91

14 Golden Earring – Angel – The Devil Made…’00

15 Blind Willie Johnson – Dark Was The Night Cold Was The Ground ’27

&&&&&&&&&&

Dr. Rock szakrendel 4. – AZÚRNERÓJAFEL (ELHANGZÁS: 2016. 11 01.)

A 4. adásunk, 2016-ban éppen a Mindenszentek Ünnepével esett egybe. Ez, a már kialakulóban levő szertelen, játékos  szerkesztésünket némileg megregulázta, de természetesen nem sokáig… Ezért is kapta, utó-keresztségben a műsor,  a jellemzően egybeírt: AZÚRNERÓJAFEL  címet… Ez az a kifejezés, ami a későbbiekben is gyakran szerepel, „átkötőszó”-ként…J Így aztán egy dupla Ámen-nel indulunk ezúttal (Otis Redding  és a The Impressions eredeti) és mindjárt utána jön az ünnepkörhöz kapcsolódó nevű német metálbanda, a Helloween istenes dala… Csupa jószándékból utánajártunk a „Megy a gőzös Kanizsára” dal kultúrhistóriájának, de mindjárt bele is estünk a PLESICSÍNY-ek eredendő bűnébe, egy „fekete” mulatós változattal utólag be kell vallanunk: „hulye otlet” volt)… Az Ős Mini Bartók feldolgozása után a Voyager-ről hozunk vissza egy Bach Brandenburgi verseny-t és egy misztikusan zengő grúz férfikórust. Az örmény származású francia sanzonénekes, Charles Aznavour folytatja az idő és térbeli nagy utazást egy örökidejű szerelmes slágerrel. A nevezetes TÚLÉLŐLISTÁNKON Roy Haynes jazzdobos és Tony Bennett énekes sorakoznak még egy-egy felvétellel (utóbbi Lady Gaga úrhölggyel megfiatalítva…). Az „angyali” sorozatunkban Joe Satriani vonattal érkezik… A TÉMÁZGATÁS ezúttal a  Whole ‘Lotta Shakin Goin On című klasszikus rocky szám eredetéhez is visszavezet bennünket (Big Maybelle vs. Jerry Lee Lewis). A műsorban eljön a beiratkozás ideje a STÍLUSOSKOLA hallgatóinak sorába… Az első lecke a hiphop lesz, két extra tematikus szemelvény (Kool Moe Dee és George Benson) által. A PLESTANCIA szójáték is itt kezd működni, mivel tartoztunk egy The Mamas And The Papas, egy Doris Day és egy Roy Orbison melódiával a hallgatónak… A TOPLESI gyöngyszem most egy kemény kezű dobos (Billy Cobham) lírai száma lesz… A végén pedig, ÁTHALLÁS szándékával áthallgatózunk a szomszédba egy kis ottani rocktörténetért (Bjelo Dugme)… de mégsincs ezzel vége, mert Körte kolléga is kimódol egy ráadást, macsakezene tárgykörben (Cowboy Bebop).

Az elhangzó számok listája:

01 Otis Redding – Amen – ’68 (postumus)

02 Impressions – Amen (Jester Joseph Hairston) ’63

03 HELLOWEEN – My God-Given Right – ~ 15

04 Ős Mini – Egy este a székelyeknél (Bartók Béla)

05 Voyager’s Golden Record Bach Brandenburg Concerto No. 2 in F

06 Voyager’s Golden Record Tchakrulo  Chorus Georgia

07 Charles Aznavour – She 74

08 Stan Getz, Gary Burton, Steve Swallow, Roy Haynes – Scrapple From The Apple ’66

09 Tony Bennett & Lady Gaga – The Lady Is A Tramp ’11

10 Joe Satriani – A Train Of Angels – Crystal Planet ’98

11 Jerry Lee Lewis – Whole Lot Of Shakin’ Going On ’57

12 Big Maybelle~ Whole ‘Lotta Shakin Goin On  ’55

13 Kool Moe Dee –  Go See The Doctor – Anime ’86

14 George Benson – Hipping the Hop – Absolute Benson ’00

15 The Mamas and the Papas – Dream a little dream of me ’68

16 Doris Day – Que Sera, Sera (Whatever Will Be Will Be) ’56

17 Roy Orbison – Pretty Woman – Orbisongs ’65

18 Billy Cobham – A Light Sines in Your Eyes – Powerplay ’86

19 Bjelo Dugme – Ne dese se takve stvari – Eto! Bas Hocu! ’76

20 Cowboy Bebop – Cat Blues ’98

&&&&&&&&&&

Dr. Rock szakrendel 5. – ZENEAZŰRBE… (ELHANGZÁS: 2016. 11 08.)

Az 5. műsorunk ismétlésébe bocsátkozva, igen széles spektrumú zenegyógyszereket ajánlunk és írunk fel. A  régi novemberi műsor elején, egy norvég szaxofonos géniusz hűsítő dallammal enyhíti az ájult nyárvégi hőségérzetünket (Jan Garbarek). Tovább röpködnek az angyalok, ezúttal Bonnie Raitt és Carlos Santana bűvöleteivel. A kozmoszba küldött szenegáli és pigmeus zenék után a „legfehérebb” színesbőrű  világsztár, Salif Keita visz el haza bennünket egy számával Maliba, majd  a Sarafina filmzenéjével szoktatjuk magunkat a forró kontinens világához. Ezután karibi vizekre evezünk Harry Belafonte híres banánrakodó nótájáért. A túlélőlistánkon a visító szaxofonhangú Big Jay McNeely következik, aki 91 évesen még ma is tartja magát a tisztes lajstromon, nem úgy mint Fats Domino, akit akkor még élőként ünnepeltünk két korszakos felvételével. Sajnos nemrégen őt elveszítettük. A Toplesi-rovat kiérdemesültje ezúttal a Flock együttes lesz, munkás jazz-rock fúziós felvételével. Majd két teljesen különböző My Sharona című szám mérkőzik meg a műsorban. Az első a hazai Paddy And The Rats, a második a Knack együttes, eredetileg világot megrengető rock-hitje. Az utóbbit négy „prekurzor komponensére”  vezetjük vissza – – némi tolvajlást leleplező szándékkal – ürügyül mintegy, hogy egy-egy jó kis Beatles, Spencer Davis Group, Smokey Robinson & The Miracles és Who alapművet bejátszhassunk… A chicagoi bőgős-dalszerző, Willie Dixon halhatatlan, humorosan ideges, dadogós bluesa után egy lírain szép smooth jazz melódiával köszönünk el, az egyébként keménykezű dobos, Billy Cobham jóvoltából. A ZENEAZŰRBE  játszós címet kapott válogatást jó szívvel elküdhetnénk egy újabb Voyagerrel mi is az interkozmoszba – de eszünk ágában sincs …! Megtartjuk magunknak, hogy ismételgethessük alkalomadtán… 😀

Az elhangzó számok listája:

01 Jan Garbarek – In Praise Of Dreams – ’04

02 Bonnie Raitt – Angel From Montgomery – Streetlights ’74

03 Santana – Angel Negro – Viva Santana ’88  

04 Voyager’s Golden Record -Senegal percussion by Charles Duvelle

05 The Voyager Interstellar Record –  Pygmy Girls Initiation Song   Zaire

06 Salif Keita – Moussoulou (Charles Webster Mix)

07 Salif Keita vs Matisz Nagypapa – Madotati patotta (Copy remix)

07a Sarafina! The Sound Of Freedom Soundtrack – ’05

08 Harry Belafonte – Banana Boat Song (Day O) – ’56

09 Big Jay McNeely  –  Nervous Man Nervous  –  Federal ’53

10 Fats Domino – Blueberry Hill ’56

11 Fats Domino – Jambalaya 61

12 Flock – Hornschmeyer’s Island – Dinosaur Swamp ’71

13 Paddy And The Rats – My Sharona – Lonely Hearts’ Boulevard ’15

14 The Knack – My Sharona ’79

15 The Beatles – I Should Have Known Better (Without Harmonica) – The Complete BBC Sessions Disc 8

16 Spencer Davis Group – Gimme Some Lovin ’67

17 Smokey ROobinson& The Miracles – Going to a Go-Go ’65

18 The Who – My Generation ’65  

19 Willie Dixon   I’m  Nervous ’59

20 Billy Cobham – A Light Sines in Your Eyes – Powerplay 86

A Dr. Rock szakrendel című kategóriánk címkéje alatt, immár 7 műsor hallgatható vissza (1-5., illetve 61-62.)! Kellemes élményeket kívánok! Rövidesen folytatom az átcuccolást!…!

Kategóriák