2021. ÁPRILIS 7. (szerda) – A komikus tragédia: Othello Gyulaházán (Film-Szín-Játék)

írta | ápr 7, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Film-Szín-Játék, Humor, Videó

Az idők méhében sok minden vajúdik, ami várja, hogy világra szüljék.– írja Shakespeare az Othello I. felvonásának III. színében. Valahogy így vagyok ezzel én is. Hála a húsvéthétfői locsolásnak, az elfogyasztott tetemes sonka és kalácsmennyiségnek, két hét kihagyással ugyan, de új erőre kapott rovatunk és vele együtt én is. Mai ajánlómban lesz minden: tragédia (no nem úgy, ahogy azt a kedves Olvasó elképzeli), komédia ( Végülis mi okunk a szomorkodásra? Nincs szebb látvány a virágzó tavaszi fáknál, főleg ebben az áprilisi hóesésben.) és csodálatraméltó színészóriások.

Othello Gyulaházán
Othello Gyulaházán

Történetünkben egy vidéki színházhoz – egészen pontosan Gyulaházára – új, fiatal főrendező érkezik, aki szeretné megreformálni a bevett szokásokat és felkavarni az állóvizet. Igen ám, de az operetthez szokott nagyközönség, a társulat és az igazgató nem támogatja az ötletet. “Ebben az istenverte városban minden megbukik, amiben nem kornyikálnak. Énekelje Hamlet a nagymonológot, vagy írjunk Poloniusnak kuplékat?”– hangzik el a kérdés, de végül (hosszas tárgyalások után) elfogadják a javaslatot. Sybillt és Bob herceget felváltja Shakespeare remeke, a féltékenység maga: Othello. Köztudott, hogy vidéken tízszer gyorsabban terjednek a hírek, mint bárhol máshol, így nem csoda, hogy az ambiciózus színésznők között megindul a rivalizálás Desdemona szerepéért. Debrődy, a rendező felrúgja a konvenciókat és az ünnepelt primadonna -Szusits Márta- helyett, a mellőzött Pálmai Violát választja a szerepre, aki évek óta erre a lehetőségre vágyik. Az nem kérdés, hogy Othellot Viola férje, a társulat „alfahímje” Barnaki László fogja alakítani, aki nem hajlandó a feleségét segíteni a szerep megszerzésében, ezért az kezébe veszi saját sorsát. Képzelhetik, hogy mennyi félreértés, féltékenykedés, ármány és természetesen ezekből a helyzetekből fakadó humor övezi az egész történetet. Megfojtja végül Othello szeretett Desdemonáját? Hogyan kerül locsolócső a premierre? És miért szaladgál egy éjjel az egész színtársulat Gyulaháza utcáin? Megtudják, ha megnézik a filmet!

Törőcsik Mari és Schwetz András
Törőcsik Mari és Schwetz András

1967: Othello Gyulaházán

https://archivum.mtva.hu/m3/open?id=M3-cTdTTklocXQ2VlNhRFZJd2RzWk9oR081OUh2b09YRFpGNmFOazA0M2pIWT0&fbclid=IwAR3sfuVvN3zElJI-pk68aoCSfRY_tZdf6pkczC6yZ1Ru4ASeFxN3R-vLa1s

Szereplők: Barnaki László: Básti Lajos, Pálmai Viola: Törőcsik Mari, Tornyos Franci: Feleki Kamill, Vermes István: Bilicsi Tivadar, Debrődi László: Schwetz András, Szusits Márta: Domján Edit valamint: Zolnay Zsuzsa, Suka Sándor, Egri István, Szilágyi Tibor, Madaras József. Rendezte: Zsurzs Éva, az alapművet (Vidéki Othello) írta Gábor Béla.

A film színészei igazi karakterszerepeket formálnak meg: a sértett művésznőt, az öregedő igazgatót, aki még mindig a hadvezért szeretné játszani; a férje árnyékában élő színésznőt, a nagyhangú, kissé önimádó hősszerelmest és nem utolsó sorban a város szíve csücskét, a táncos komikust. Úgy érezhetjük, nem igazán kell megerőltetniük a művészeknek magukat ahhoz, hogy hitelesen hozzák az adott figurát. Feleki Kamill például a film készítésének idején már majdnem 60 éves, mégis olyan táncot lejt a 15. perc környékén, ami a fiataloknak is becsületére válnék. De ki csodálkozik ezen? Hiszen ő Kamillka. Aki egész életében ilyen volt.

Feleki Kamill és Bilicsi Tivadar
Feleki Kamill és Bilicsi Tivadar

Viszont most nem róla szeretnék pár szóban megemlékezni, hanem a magyar filmtörténet egyik (számomra) legmeghatározóbb személyéről és orgánumáról. Akinek a hangját, ha egyszer meghallja valaki, utána biztos, hogy nem felejti el. Bizony: ő Básti Lajos. Esetében az egyenlet így szól: kisugárzás + tekintet + kiállás = a jelenség. Ha valaki, akkor ő egy igazi színészóriás (azért nem írom, hogy volt, mert az ilyen emberek, akkor is köztünk, bennünk élnek, amikor már az égi deszkákon játszanak.).  Nem számít, hogy szigorú igazgatót, korosodó szerelmest vagy éppen a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját alakította (és akkor még valódi szerelméről, a színházról nem is beszéltem), az a karakter igazi volt.

Básti Lajos ezer arca
Básti Lajos ezer arca

Együtt élt, lélegzett vele a néző. Néhány hónapja találtam egy csodálatos portréfilmet, amiben másfél órán keresztül életéről és a színházzal kapcsolatos emlékeiről mesél, rendkívül könnyed, közvetlen hangnemben.

Básti Lajos portréfilm

Az internetre beírva a nevét számos anekdotát, vicces és olykor tanulságos történetet olvashatunk róla. Ezek után rájöhetünk arra is, hogy ő mindig megmondta azt, amit az adott helyzetről vagy személyről gondolt. Természetesen ezt mindig igyekezett, a lehető legkulturáltabban tenni, de adódtak olyan esetek, amikor a helyzet szinte már nyersnek mondható őszinteséget követelt. Igen! Ez a legjobb kifejezés: Básti Lajos egy őszinte ember volt.

„A francba ezzel a sok Lajossal… Básti jut eszembe. Beethoven után talán a II. Lajos, aki kétségbeesetten kérdezte Idegenhangzású Lajos szakszervezeti vezetőt, hogy bír együtt élni ezzel a névvel?! Szegény szabadkozott: ugyan, hisz Stampelweiss Lajos volt már az ükapja is, híres labancverő kuruc vezér. Básti felordított: “Szarok a labancra, én a Lajost nem bírom!” (Székhelyi József: Díszgráfia)

1962-ben a híres Ki mit tud? -ra válaszolva készült el az És Ön mit tud? c. műsor. Erről egy másik alkalommal szeretnék részletesebben is beszámolni, egyelőre elég annyit tudni, hogy itt a hóhérokat akasztják: vagyis egykori zsűritagok és a kor elismert művészei hivatásuktól eltérő területen mutatkoznak be. Így történhetett, hogy XXXVI. Básti Lala és Népi zenekara egy kis ízelítőt adott a nagyérdeműnek. (Nagyon érdekes, hogy a remek zenei előadás mellett, hogy árad Básti szeméből is a zene és az a szenvedély vagy talán huncutság, ami ennél a műfajnál elengedhetetlen.)

És Ön mit tud? /1962/

Remélem minden kedves Olvasó kedvet kapott hozzá, hogy jobban megismerje hazánk legszebben beszélő színészét. Gondoljanak csak bele, még az időjárás is nekünk kedvez: Ahelyett, hogy kimennének a szélbe vagy váratlan hóesésbe, töltsenek el egy estét Básti Lajossal!

Kategóriák