2021. ÁPRILIS 23. – PÉNTEKI PEKINGI KACSA

írta | ápr 22, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Kína, Politika, Történelem, Videó

A HELYI SÁRKÁNY AKÁRMILYEN ERŐS, EGY MÁSIK ORSZÁGBAN AZ OTTANI GYÍK IS FELÜLMÚLJA

Egy Budapesten idegen nyelveket tanuló, 22 éves lánnyal beszélgettem telefonon tegnap. (Megjegyzem, hogy a fiatal ismerősöm vidéki lány, jómódú szülei vásároltak neki lakást Budapesten, valamint fizetős egyetemen tanul.) Szóba került a járvány és a vakcina: Rita elmondta, hogy a Facebookon alakult egy szolidáris közösség és úgy határoztak, hogy a keleti vakcinákat, különösen a kínait nem veszik fel. Feltettem a kérdést, hogy mi kifogása van a kínai vakcina ellen – mire ő sorolta, hogy úgy tudja azt a kommunisták gyártották és nincs demokrácia. Kérdem, én milyen telefonod van – kínai, milyen ruha és cipő van rajtad – kínai, milyen számítógéped van – kínai. Hát akkor ezeket az árukat miért választottad, itt nem volt a demokrácia hiány probléma? Ja, csak mert “óccsó”, meg talán a minőségük is jó?

Érdekességként szeretném megemlíteni, hogy mikor Amerika és Nyugat-Európa balos irányt vesz, Marx szobrokat avatnak és néger kommunistákat éltetnek, akkor Rita miért tekint így a kínai vakcinára, hiszen példaképe Demszky Gábor (volt budapesti főpolgármester), aki 1972-től a magyar maoista mozgalom tagja és szívében a kínai kommunista eszmék élnek.

Továbbiakban szóba került a Pesten épülő kínai egyetem sorsa is: Rita ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Facebook csoportjuk, a vírus csendesedése után, talán kora ősszel tiltakozásokat fog szervezni. Én a lányt vagy 20 éve ismerem és vettem a bátorságot, hogy a kínai egyetemről is beszéljek neki: Fudan Egyetem sanghaji székhelyű egyetem, amelyet Kína egyik legrangosabb egyetemeként tartanak számon, de világszinten is az élvonalban jegyzik. Az egyetemet 1905-ben alapították. A QS World University Ranking szerint 2021-ben a világ 34. legjobb egyetemének számít. A Fudan számos nemzetközi programban részt vesz más, magas rangú intézmények partnereként. Az egyetemen több ezer nyugati diák is tanul. A tervek szerint a Fundan budapesti egyeteme a világ különböző elit egyetemeiről vonzanak ide neves tudósokat, professzorokat. Az egyetem világhírű a fintech és a mesterséges intelligencia területén. Arra is számítunk, hogy a Fudan jelenléte kínai és más nemzetiségű nagyvállalatokat is idecsábít, és az egyetemmel közösen itt alakítják ki kutatási-fejlesztési központjaikat, ezáltal Közép-Európa egyik új tudáscentruma jön létre Magyarországon. Magyar fiatalok nagyon jól fizető új munkahelyet teremt. Talán Ritának sem kell diplomával külföldön mosogatnia.

csam csong
Csam-Csong – egy kínai lány
kína 13ee46b4b997952a6a5e326a297dfeb6
A kínai városok
20151125fedezd fel sanghaj bizsergeto kettosseget15
Shanghay éjjel
fe2595fe8a26b6983d393d4a2b949b81
A kínai metropoliszok
vonat 5
A világ legmodernebb vasúthálózata – 500 km/h
p20160525effd1b79
A 24 sávos kínai autópályák
Miss Kína 2
És a szintén csinos kínai lányok

Kategóriák