2021. DECEMBER 1.- ÚJABB TÁMADÁS

írta | dec 1, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Orvoslás, Videó, Világjárvány

korona lhcp 69yx 51da 1589870403

KORONAVÍRUS ADATOK

A világon már több mint 5 millió áldozata van a Koronavírusnak.

Magyarországi helyzet:

Beoltottak 6 132 549

Aktív fertőzöttek 187 856

Elhunytak 34 713

Tegnapi jelentés:

Koronavírus: 192 beteg elhunyt, 11 152 új fertőzött

Kórházi ápolásra 7 546 covidos beteg szorul

OMIKRON INFORMÁCIÓK

Új szuperfertőző SARS-CoV-2 variáns jelent meg az afrikai kontinensen. Egyes állítások szerint Dél-Afrikában fedezték fel november 7.-én, mások szerint Botswanában, már november 4.-én. A variáns az „omikron” elnevezést kapta, és a WHO az aggodalomra okot adó, VOC (Variant of Concern) kategóriába sorolta. A beszámolók szerint a vírus rendkívül agresszíven terjed, 3 hét alatt már Dél-Afrika friss fertőzötteinek 90%-a az omikron vírust hordozza. Azonosítása óta megtalálták már Ausztráliában, Hong Kongban, Izraelben, Nagy-Britanniában, Kanadában, és legalább 10 európai országban. Elterjedéséről óráról órára változnak a hírek. A világ számos országában leállították a repülőjáratokat 8 afrikai országból. Izrael teljes beutazási tilalmat léptetett életbe. A kulcsmozzanat a világ reakciójában a félelem az Omikrontól De lássuk csak, mitől is félünk.

Az Omikron variáns genetikai állománya több, mint 50 új mutációt hordoz. Ezek közül 32 a tüskefehérjét kódoló régióba esik. Vagyis az új törzs tüskefehérjéje nagyon más, mint az eddigi változatoké. Ennek következménye az agresszívebb terjedés, a tüske vakcinák által kiváltott ellenanyagokkal szembeni csökkent érzékenység (escape, avagy szökési mutációk). Van azonban a sok mutációnak még egy következménye: az omikron variáns az eddigi beszámolók szerint szokatlan, az eddigi bármelyik variánsnál enyhébb tünetekkel fertőz.

A tüskefehérje számos mutációja tehát három tulajdonságát is megváltoztatta a vírusnak.

1. Megnövekedett a gazdasejt víruskötő helyeihez való affinitása.

2. Kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerik fel az eredeti variánssal szemben keletkezett antitestek.

3. Lecsökkent a tüskefehérje patogenitása.

Mindezek alapján tehát van egy új, agresszíven terjedő, de enyhe megbetegedést okozó variánsunk, ami pártatlanul képes megfertőzni oltottat és oltatlant.

Az Omikron vérus tünetei:

  • Nagyfokú kimerültség
  • Olykor kiugróan magas pulzusszám (ezt egy hatéves gyereknél dokumentálták)
  • Nem jelentkezik a szaglás és ízérzés elvesztése

OTTHONI GYÓGYSZERES KEZELÉS

A koronavírus-járvány negyedik hullámában emlékeztetjük az újonnan fertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést. A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, és ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban. Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból, illetve használtak fel.

A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerülése.

A gyógyszeres terápia javasolt hossza öt nap, a 200 mg-os kiszerelésből az általános ajánlás szerint első nap 2×8, majd 2×3 tablettát kell beszedni.

Kategóriák