2021. DECEMBER 15.- ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS

írta | dec 15, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Vallás, Videó, Zene

Alagi Állami Általános Iskola 1949 Betlehemezés színi előadás Picasa

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel ez december 24-én éjfélkor vagy 25-én napközben történik.

December 24-én hagyományosan a katolikus családok böjtölnek és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül , végül mákos guba volt, de újabban kialakult, hogy hal, illetve töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalokra. A karácsonyi asztal díszítésének és az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszt tavasszal vetőabrosznak használták és abból vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen. A megterített asztalra gabonamagvakat helyeztek és abból adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek.

December 25-én következik a karácsonyi ebéd és a karácsonyi vacsora. A család és a rokonság ilyenkor összegyűlik, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket.

A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, amely több szereplős dramatizált játék volt és nagyon sok helyen ma is gyakorolják. A falusi betlehemezés legfontosabb eleme a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka. A dramatizált játék fő eleme a Kisjézust imádó három pásztorról szóló bibliai történetre, köztük a nagyothalló öreg pásztor tréfás párbeszédére épült. A betlehemezés fő kelléke egy templom alakú betlehem, amelyben a Szent Család látható. A pásztorjáték szereplői a kistemplomot vivő két angyal, a három pásztor, illetve a szatmári országrészben őket kiegészítette a huszár és betyár alakja.

Kategóriák