2021. DECEMBER 18.- A HOLDKÓROSOK KORA

írta | dec 18, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Irodalom, Képzőművészet, Mese, Videó, Zene

A HOLD 2021.12.18.

A Holdról a Nap visszaverődő fénye 1,3 másodperc alatt jutott el Kollár Ferenc 100 MB-os fényképezőgépéhez és egy 1000 mm teleobjektívvel készült el a fenti fotó

A telihold gyönyörű, ilyenkor hatalmas fényes korongként ragyog a Hold az égen. Mégis, sajnos az emberre gyakorolt hatása nem túl pozitív: nem hiába magyarázunk oly sok mindent a teliholddal.

Az ember ilyenkor érzelmileg instabil, érzékenyebb, hamarabb bosszantják fel vagy sértik meg bizonyos dolgok. Nemcsak a lélek, de a test is sérülékenyebb, ugyanis romolhat a koncentrációs képesség. A dekoncentrált embert sajnos nagyobb valószínűséggel érik kisebb-nagyobb balesetek. Fontos, hogy ilyenkor fokozottan törekedjünk körültekintően közlekedni, óvatosan vezetni.

A szervezet folyamataira is befolyással van a telihold. Ilyenkor az emésztés lassulhat, a sérülések is lassabban gyógyulhatnak, akár a gyógyszerek, például egy fájdalomcsillapító is lassabban fejtheti ki hatását. Teliholdkor az immunrendszer is gyengül, és az alvás sem olyan pihentető, mint máskor. Állítólag teliholdkor a babaszületések száma is megugrik, sokaknál indul be ilyenkor a szülés.

Ami szellemi értelemben a telihold mellett szól, az az, hogy az alkotó folyamatokra, az önmegvalósításra pozitívan hat, így a művészek és kreatív szakmában dolgozók előnyére válhat.

Újholdkor az ember erősnek és energikusnak, kreatívnak érzi magát, nem jelentkezik különösebb nassolási vágy, és a szervezet öntisztító folyamatai is felgyorsulnak. Ilyenkor érdemes új dolgokba fogni, illetve minél többet pihenni, relaxálni, hiszen újholdkor a stressztűrő képesség csökken. Bármi bosszantó történik, az hatványozottan megviseli az embert. Újhold idején szívpanaszok jelentkezhetnek, a szív- és érrendszeri problémával élőknek fokozottan érdemes magukra figyelni.

A növekvő fázis idején a Hold egyre inkább a Nap felé fordul, így az a kéthetes időszak alatt egyre nagyobb hányadát fogja láthatóan megvilágítani. Ebben a fázisban ugyancsak érdemes új dolgokba kezdeni, a növekvő Hold fázisa emellett a lelki megújulás ideje is. Nemcsak a lélek, de a test is gyarapszik, ami sajnos nemcsak a jótékony tápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok – felszívódását gyorsítja, de sajnos a plusz kilók felszaladását is segíti. Nőhet a nassolási vágy.

Mivel ilyenkor a szervezet nyitottá, befogadóvá válik, érdemes minden jóval elhalmozni: vitamindúsan táplálkozni, figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, sportolni, sokat tartózkodni a friss levegőn. A szervezet vízvisszatartása ilyenkor nő, amit tapasztalhatunk a tükörbe pillantva is, például picivel nagyobbnak látszhat a pocak. A szervezet regenerálódó folyamatai is erősödnek, gyorsabban gyógyulhatnak a sebek.

A Hold különleges helyet foglal el az emberiség kultúrtörténetében. Az őskor és az ókor vallásaiban istennek tekintették. Az európai kultúra legismertebb holdistensége a görög Szeléné és római megfelelője, Luna istennő, de az egyiptomiak Honszu istenétől a maják Ixchelén át az észak-amerikai navahók Yoołgai asdząąn istennőjéig még tucatnyi kultúrában tisztelték istenként.

Napjaink elfogadott tudományos vélekedése, hogy a Hold hatalmas szerepet játszott az élet kialakulásában. Az általa keltett apály és dagály a tengerpartok mentén ugyanis elősegítette a vízből kijutó szárazföldi életformák megjelenését.

A Hold teljes felszínét regolit borítja 5 méter vastag rétegben. A regolit nem más, mint púder finomságúra őrlődött holdpor, a felszín kőzeteinek a mikroszkopikus becsapódások által porrá őrölt felső rétege. A regolitképződés egy speciális eróziós folyamat, amely a holdi időjárás hatására jön létre. Az éjszakai –180 °C és a nappali +140 °C között ingadozó hőmérséklet komoly hőterhelést jelent a kőzeteknek, segítve a mállást.

Kategóriák