2021. DECEMBER 21. MENYBŐL AZ ANGYAL

írta | dec 20, 2021 | Vírusnapló, Angyalok, Archívum, Történelem, Vallás, Videó, Zene

A legnépszerűbb és valószínűleg legrégebbi magyar karácsonyi dal. Szerzője nagy valószínűséggel a XVIII. században élt boconádi plébános, Szentmihályi Mihály. A palóc vidékről terjedt el az egész országban és főleg Erdélyben. Erdélyben volt szokás ui. szenteste a karácsonyfaállítás, ahol az ajándékot nem Jézus, hanem a nagybetűvel írt Angyal hozza. Emiatt sokáig erdélyi eredetűnek tartották a dalt. A dalt először Vikár Béla vette fonográfhengerre 1910-ben. A felvételt Bartók Béla jegyezte le.

52 53 ezo AdobeStock 79332344 988x556 1

A többi magyartól eltérően Erdélyben különleges módon ünneplik a karácsonyt. Az ünnepet megelőző Szentestén kerül a helyére a karácsonyfa és az ajándékok, de azokat nem a kis Jézus, hanem az Angyal hozza. Nincs meghatározva név szerint, hogy melyik angyal, nem több angyal, csak egy, de az mindenképpen határozott névelővel: az Angyal.

Az angyaljárás eredete Erdélyben a vallásos karácsonyi kántálás szokásához fűződik, amelynek célja a tisztelgés, jókívánság kifejezése és ajándékgyűjtés volt az egyház részére. Különböző korú csoportok jártak együtt kántálni, külön a gyermekek, külön a fiatalemberek és külön a házasemberek. A kisgyermekek többnyire a „Mennyből az angyal” című magyar egyházi népéneket énekelték. Amíg nem volt szokás a karácsonyfa állítás, a falusi gyermekek a kántálás során almát, diót kaptak ajándékba. Ez volt az angyaljárás, csengővel.

A karácsonyi ajándékozás még a karácsonyfa-állítás szokásánál is újabb. Ajándékot régen a kántálók, betlehemezők, köszöntők kaptak, azok is ételfélét és legfeljebb egy kis pénzt. Erdélyben az ajándékozás még az 1960-as években sem volt szokás.

Manapság “az Angyal” az ablakon surran be az ünnepre felkészített lakás egyik szobájába, miközben a család mit sem sejtve, de mégis várakozva a szobán kívül tartózkodik. Az Angyal egy fenyőfát hoz, szépen feldíszíti, és a tövét bőségesen megtölti ajándékokkal. Majd megrázza csilingelő csengőjét, és eltávozik. A gyermekek ennek hallatára izgatottan bemennek, és csodálják a ragyogó látványt, s a csillogó fát körülállva a felnőtt családtagokkal együtt karácsonyi dalokat énekelnek, majd kiosztják egymás között az érkezett ajándékokat, melyeket természetesen mindenki meglepetten és izgatottan kibont.

A GYÖNYÖRŰSÉGES DALT TÓTH GABI FELEMELŐEN ÉNEKLI:

Kategóriák