2021. DECEMBER 22.- A HANGOK SZÍNE

írta | dec 21, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Képzőművészet, Portré, Zene

ZZ

Szabó Zóé a kecskeméti Kodály Zoltán zeneművészeti iskola 7.-es tanulója. Több éve foglalkozik festészettel és művei iskolai kiállításokon láthatók. Az idén az Úri-hegyi Képzőművészeti Táborban töltötte a nyarat és bemutatkozásként egyik festményét küldte el a VÍRUSNAPLÓ szerkesztőségébe. Azt írja, hogy Nagy Otília rajztanárnő tanítványa és a kecskeméti Kandó Kálmán művészeti iskolába tervezi tanulmányainak folytatását.

DSC 0567
Szabó Zóé: Vakító napsütés két alakkal

Zóé festményét nézve nekem van Gogh sejlik fel. Vincent van Gogh zseniális terpentint ívó nagy festő volt. „Éjszakai kávéház” című festményének csodálatos színei engem mélyen elvarázsolnak. Van Gogh egy levelében leírta, hogy a zenei hangoknak színei vannak és hogy bizonyos színek, mint a sárga vagy a kék, olyanok mint a tűzijáték, amely az érzékeiket simogatják. Ezért az „Éjszakai kávéház” számomra még ma is egy pulzáló vászon, melynek élete, mozgása van.

2017012764
Vincent van Gogh: Éjszakai kávéház

De valójában mit tudunk a színekről? A szín alapjában véve nem más, mint a környezetünkben található tárgyak azon látható tulajdonsága, amikor a rájuk eső fényt különböző módon nyelik el, vagy verik vissza. Kicsit tudományosabb szempontból vizsgálva a szín egy látással érzékelhető jelenség, ami a fény hullámhosszával változik. A látható fény hullámhossza nagyjából 380-760 nm közé esik – ebben a tartományban a színeknek szinte végtelen mennyiségű árnyalatuk van. Egy szivárvány például tökéletesen bemutatja azt a színspektrumot, amiből a fehér szín áll össze.

A szivárvány színei: a narancs, a sárga, a kék, a zöld, és végül, de nem utolsó sorban az ibolya. Minden szín saját hullámhosszal rendelkezik és ezek a hullámhosszak és a hozzájuk kapcsolódó paraméterek használhatóak stimuláláshoz, vagy akár magához a gyógyításhoz is. Külön érdekes, hogy minden szín rendelkezik mind pozitív, mind negatív részekkel, illetve, hogy a színek terápiás használata egy olyan kezelés, amelynek nincs mellékhatása, és néhány extrém kivételtől eltekintve gyakorlatilag minden esetben ellenjavallat nélkül alkalmazható.

Minden szín egy-egy érzést vált ki – vegyük például lilát, mely igazi misztikus szín, ami egyesíti magában a kék és vörös hatásait, egyszerre nyugtat és erősít. Külön érdekes, hogy a színek közül a lila rendelkezik a legrövidebb hullámhosszal, és mindezek ellenére neki van a legmagasabb rezgésszáma és a legnagyobb energiája. Egyensúlyba hozza a testünk két felét, harmóniát hoz, és találékonnyá tesz. A lila szín egyébiránt gyulladáscsökkentő, javítja az ember memóriáját, segít az álmatlanság és a gyulladásos folyamatok legyőzésében.

Kategóriák