2021. DECEMBER 7.- ELTŰNT IDŐ NYOMÁBAN

írta | dec 7, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Portré, Szabadka, Történelem, Videó, Zene

Képernyőfotó 2021 12 06 13.06.44
Omega -1965

OMEGA EGYÜTTES ÉLT 59 ÉVET (1962-2021)

Most kaptuk a szomorú hírt: meghalt Kóbor János, az Omega legendás énekese.

Az első koncert amelyet Omega néven adtak 1962. szeptember 23-án a Műegyetem Hess András téri kollégiumában volt. Az alapítók között volt Kóbor János és Benkő László is. A kezdeti években nyugati slágereket dolgoztak fel, később kezdtek el magyar dalokat írni.

A hatvanas évek második felétől az Omega saját slágereinek többségét már Kóbor énekelte (ő kezdetben gitározott, de ezzel Presser Gábor javaslatára felhagyott), az 1971 óta felvett dalokban pedig ő az egyedüli szólóénekes. Az albumokon az összes háttérvokál is az ő hangján hallható. Közreműködött a dalok írásában is, sőt, írt néhány szöveget és zenét önállóan is.

Kóbor János neve összefonódott az Omega zenekarral, ami minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara, világszerte több mint 50 millió albumot adott el. Olyan slágerek fűződnek az együtteshez, mint a Petróleumlámpa, a Gyöngyhajú lány vagy a Fekete pillangó.

Az Omega számos tekintetben úttörő volt a magyar rocktörténelemben. Ez volt az a zenekar, amelynek elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon (az 1968-as Trombitás Frédi és a rettenetes emberek). Az 1969-es 10000 lépés volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow, a Tízezer lépés – Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában, és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Elsőként jelent meg a magyar zenekarok közül CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999) az Omegának.

A zenekar 2020 végén elvesztette két tagját is, Benkő László billentyűs november 18-án, Mihály Tamás (az utolsó években már a zenekarral nem fellépő) basszusgitáros rá három nappal halt meg. Az Omega utolsó lemezének megjelenési dátumát ugyan sokkal korábban kitűzték, de a szomorú aktualitást adott a két elhunyt zenész az albumnak, ugyanis a címe Testamentum. Ez volt az 1962 óta létező Omega tizenhetedik stúdiólemeze, a munkálatai csaknem négy éven át zajlottak. Most pedig elment Kóbor János is – és ezzel végleg megszűnt az Omega, csak a Testamentum maradt ránk.

Isten nyugosztaljon János – örökké emlékezni fogok fél évszázados barátságodra!

1970. ŐSZEN A PALICSI NYÁRI SZÍNPADON SZERVEZTEM AZ OMEGA KONCERTET, AHOL SZERELMEMET ÁTÖLELVE HALLGATTAM AZ ALÁBBI CSODÁLATOS OMEGA SZÁMOKAT, AMELYEKTŐL MA IS FURCSA BORZONGÁS KERÍT HATALMÁBA ÉS MA MÉG A KÖNNY IS KICSORDULT A SZEMEMBŐL:

Kategóriák