2021. FEBRUÁR 17.- SZERDA 2

írta | febr 17, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy

SOSE LESZ VÉGE A JÁRVÁNYNAK?

health 5009994 1920 1 1004x567 1

Ahány minta, majdhogynem annyi koronavírus-mutáns, gyakorlatilag nincs két egyforma.” Hetven százalékkal nőtt az eredeti koronavírus-variánshoz képest a brit mutáns terjedőképessége, és további tizenötezer új variáns támad minket – tudjuk meg Rusvai Miklóstól. Örökre velünk marad a koronavírus, vagy van okunk az optimizmusra? A virológust a járvány lehetséges kimeneteleiről kérdeztük!

Majdnem két hónapos folyamatos csökkenést követően az elmúlt két hétben ismét nőtt a halálos áldozatok és a koronavírus-fertőzöttek száma, utóbbi az elmúlt héten 23 százalékkal emelkedett. A szakértők ennek okát a brit vírusmutáns terjedésében látják. Magyarországon eddig 69 esetben azonosították ezt a variánst, és további 35 mintát vizsgálnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában.

Mit tudunk eddig a koronavírus ezen változatáról? Miben tér el az „eredeti” Covid-19-től? Rusvai Miklós virológust kérdeztük:

A legfontosabb különbség, hogy a vírus brit variánsa nagyobb számban képes képződni a fertőzöttek szervezetében, mint az eredeti koronavírus” – mondja lapunknak Rusvai. Nemcsak, hogy több vírus termelődik, de mivel módosult a kórokozó tüskefehérjéje, ezért könnyebben tud kapcsolódni a fogékony emberek sejtjeihez is. Ennek a két tulajdonságának köszönhetően pedig gyorsabban képes terjedni, mint elődje, ráadásul nagyobb valószínűséggel kapja meg az, aki találkozik vele. Ez az oka annak, hogy míg a korábbi változatot egy ember átlagosan 1,2 embernek tudta átadni, addig ezt a variánst akár 1,8-1,9 embernek is, vagyis körülbelül 70 százalékkal nőtt az eredeti variánshoz képest a brit mutáns terjedőképessége.

Jó hír viszont, hogy a megbetegítőképessége nem növekedett, ez azt jelenti, hogy nem okoz súlyosabb tüneteket, mint az eredeti vírus, és szerencsére nem halnak meg nagyobb arányban sem miatta. A vírus terjedőképessége igen, míg a megbetegítőképessége nem változott – összegzi a virológus.

A jelenlegi tudásunk szerint már legalább 15 ezer variánsa létezik a koronavírusnak, ám nem túlzás azt mondani, hogy ez a szám gyakorlatilag napról napra növekszik.

4 28bbe35a4af8ddb51d6365fe2c5034c80288db93

Ahány minta, majdhogynem annyi koronavírus-mutáns, gyakorlatilag nincs két egyforma

– hangsúlyozza Rusvai.

Olyannyira folyamatos a mutálódás a koronavírus esetében, hogy ugyanabban a közösségben is eltérő változatokat lehet kimutatni. Szerencsére azonban a vírusvariánsokban egyelőre nem változott lényegesen az eredeti vírus ismert tüskefehérjéje. Az lesz a nagy probléma, ha erőteljesen megváltozik a tüskefehérje génje, mert akkor megváltozik annak alakja is. Ha ez bekövetkezik, akkor nem fognak hatni ellene a korábbi ellenanyagok sem, vagyis a most létező oltások sem lesznek hatásosak.

Egyelőre azonban nem kell ezzel szembenéznünk, hiszen az eddig kidolgozott vakcinák védenek az új mutánsok ellen is.

Például a szóban forgó brit variáns ellen szinte ugyanolyan arányban hatásosak, mint az eredeti változat ellen. De a dél-afrikai vírusmutáns ellen már nem, ott az eredeti 85 százalékos védettségi szint 70 százalékra redukálódik, legalábbis a vizsgálatok eddig ezt mutatják – mutat rá Rusvai. Hozzáteszi, nyilván embereken ráfertőzési kísérleteket nem lehet végezni, de az eddigi felmérések alapján ennyivel csökken az eddig kidolgozott vakcinák hatásfoka a Kaliforniába is behurcolt dél-afrikai mutáns esetében.

A covid olyan lesz, mint az influenza? Sose lesz vége? Ennek kapcsán Rusvai Miklós azt mondja, van remény, hogy vége legyen és akkor lesz gyorsan vége, ha minél lejjebb szorítjuk a mutánsképződés lehetőségét. Ezt pedig akkor tudjuk megtenni, ha megszüntetjük a világjárványt. Minél gyorsabban, minél előbb meg kellene állítani a világjárványt, hogy ne fertőződjön sok ember és ne képződjön sok új vírusmutáns – szögezi le.

Kedd délelőtt megérkezett Magyarországra 550 ezer adag kínai vakcina. A virológus elmondja, hogy még nem tudta fellelni az interneten az oltóanyag ajánlását, de az elérhető adatok szerint a harmadik klinikai fázis vizsgálatait 18-65 év közötti egészséges embereken végezték, így jó eséllyel ők szerepelnek a még el nem érhető ajánlásban is. Arról is szól, hogy időseket, és rizikócsoportba tartozó – magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy egyéb krónikus betegségben szenvedő – betegeket is oltottak már Sinopharmmal, és még nem olvasott beszámolót arról, hogy bármi probléma jelentkezett volna náluk.

Márpedig Szerbiában és az Egyesült Arab Emírségekben is széles körben használták és használják, ezeknek az országoknak pedig elég jó az egészségügyi rendszere. Ha valamilyen negatív hatás fellépett volna, akkor nagy valószínűséggel tudomást szereztünk volna róla” – emeli ki a szakértő.

Jó ötlet a védettségi igazolvány? Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány a múlt héten döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. Ezzel a dokumentummal háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget: 1) Ha valaki megkapta a védőoltást (nincs érvényességi idő, nem kell igényelni a dokumentumot, az állam hivatalból postázza, ingyen); 2) ha igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen (a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét, ebben az esetben hat hónap az érvényességi idő); 3) ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzés átvészelését. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint.

Emellett az igénylőnek ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításának háromezer forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége négy hónap.

Rusvai Miklós jó ötletnek tartja a védettségi igazolványt, mint mondja, segít majd újraindítani az életet. Azt viszont, hogy az érvényességi idő szakmailag megalapozott-e, az idő fogja eldönteni a virológus szerint. Mint mondja, most még korai erről nyilatkozni, hiszen pontosan azt sem tudjuk, mennyi ideig szóló immunitást biztosít a fertőzöttség és mennyit a vakcina. Mindenesetre a virológus szerint az eddigi adatok alapján nem indokolatlan ezeknek a különböző kategóriáknak a felállítása.

Annak kapcsán, hogy a különböző mutánsok hogyan befolyásolják a nyájimmunitást, azt mondja, hogy nem feltétlenül nagy arányban, hiszen már a kisebb arányú nyájimmunitás – ha meg nem is szünteti a járványt – eredményesen fékezi azt. Még a brit mutáns hazai megjelenése miatt sem lesz olyan sok fertőzött, mint volt november végén és decemberben. Ez pedig annak tudható be, hogy

a nyájimmunitás már elkezdett kialakulni – emeli ki. Szerinte egyébként a lakosság 60-70 százalékos immunitása (akár oltás révén, akár átvészelés révén jön létre) elegendő lesz a nyájimmunitás kialakulásához.

(Mandiner – Konopás Noémi – 2021.02.17.)

Kategóriák