2021. FEBRUÁR 21.- VASÁRNAP – NAGYBÖJTI IDŐSZAK

írta | febr 21, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Vallás, Zene

51905

A gyakorló keresztény olvasóimnak a megtisztulás időszaka:

A nagyböjt (latinul: quadragesima) a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll, kifejezve az ember Isten iránti szeretetét. A nagyböjt lelkületének része az ima és a szegények megsegítése is.

A nagyböjti időszak hamvazószerdával kezdődik és utolsó hete a virágvasárnappal kezdődő nagyhét. Teljes időtartama hamvazószerdától nagyszombatig 46 nap, amennyiben a vasárnapokat is beleszámítjuk. A nagyböjti időszakra eső hat vasárnapot az Egyház nem tekinti böjti napnak, mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe.

tavaszi megújúlás

A nem gyakorló keresztény olvasóimnak pedig írok a böjtölés egészségügyi hozadékáról:

Fontos megkülönböztetni a böjtölést a fogyókúrától. Utóbbinál az elfogyasztott kalóriák mennyiségét (vagy olykor minőségét) csökkentik, míg a böjt lényege, hogy nem fogyasztunk kalória tartalmú ételeket. A böjtölést ezért gyakran emlegetik a “nemevés” tudományának.

Míg a hasnyálmirigy pihentetése vitatott téma, addig az emésztőrendszer pihentetése már vitathatatlan előnye a böjtölésnek. Érdekes tény, hogy a böjt során jelentős mértékű viceláris zsír csökkenés érhető le, tehát elsősorban a hasi zsír mértéke csökken. Ez amiatt is fontos számunkra, mivel a hasi zsír jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot (a szív-és érrendszeri megbetegedések, 1-es, 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kockázatát is megnöveli).

Jelentős a böjtölés gyulladás csökkentő hatása – a legkülönfélébb megbetegedések mögött bizonyították már be a rejtett gyulladások meglétét. Továbbá az elhízással is összefüggésbe hozhatóak a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamatok. Így nagyon lesarkítva bármi, ami csökkenti a gyulladást, segítséget nyújthat a fogyásban is.

Továbbá a böjt segíthet az inzulin receptorok érzékenyítésében is. Emiatt javasolható inzulinrezisztencia gyanúja esetében. Ez azért fontos, mert az inzulin elsődleges szerepe, hogy lecsökkenjen a vércukorszintünk étkezések után, azáltal, hogy bejuttatja a glükózt a sejtjeinkbe, energiával látja el szervezetünket sejtszinten. Azonban ha valami hiba csúszik a gépezetbe, az inzulin nem képes ellátni feladatát, folyamatosan magas marad a vércukorszintünk, sejtjeink éheznek, melynek hatására folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, egyre többet eszünk, amely hízáshoz vezet. Azonban az ördögi kör ezzel még korántsem teljes: testünk ennek hatására egyre több és több inzulint választ ki, mely folyamat egyre gyengülő inzulinérzékenységhez, végül pedig a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet, ekkor azonban már cukorbetegségről beszélünk. Ezért is nevezik az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának. A kalóriamegvonás, vagy szakaszos böjtölés hatékony lehet az inzulinrezisztencia kezelésében,

Kutatások bizonyítják, hogy a éhezés hatására a rákos sejtek elpusztulhatnak, míg a normális sejtjeink megőrzik életképességüket. A válasz a differenciális stressz rezisztenciában rejlik: böjtölés hatására a normál sejtek rezisztensek lesznek, mintegy túlélő üzemmódba kapcsolnak, míg a ráksejtek egyedüli célja továbbra is a szaporodás, így ezek a böjtöléssel szemben védtelenek, mely növelheti a kemoterápia hatásosságát. Pont a kontrollálatlan sejtosztódás, az apoptózis (programozott sejthalál) hiánya az, ami a rákos sejteket olyan veszélyessé teszi. Így kutatott terület a böjtöléssel kiegészített kemoterápiás alkalmazás.

A böjt fokozza az agy egészségét is az úgynevezett BDNF (brain-derived neurotrophic factor) agyi eredetű növekedési faktor által. Amikor böjtöl valaki az agyban keletkezett BDNF-nek köszönhetően az őssejtekből több új idegsejtje jön létre, (ezt a jelenséget neurogenezisnek hívják,) és az idegsejtek közötti szinapszisok száma is megnő. Ez jobb memóriához, ezáltal akár a tanulási funkciók javulásához is vezethet.

Végül egy figyelmeztetés: sokan elfelejtik, hogy amikor böjtölnek, sokkal több folyadékot (és ebből főként vizet) kell fogyasztaniuk, hiszen az ételek által bejuttatott folyadékmennyiség ilyenkor kiesik. Böjt idején ajánlott elkerülni a sok energiát igénylő, fárasztó tevékenységeket. Ennek az időszaknak egy helyreállító folyamatnak kell lennie a szervezet számára, pihenjen hát sokat! Igyon sok vizet, és fogyasszon vízben oldódó nyomelemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, hogy fenntartsa teste energia szintjét.

Volt egy topolyai ember, aki nagyon-nagyon szerette a cigarettát, de húsvét előtti nagyböjtben mindig letette negyven napra. Az ünnep után aztán újból rágyújtott. Meg is kérdezték tőle, hogy ha már ilyen sokáig kibírta bagó nélkül, akkor miért gyújt rá? Ő meg azt felelte: Mert nagyon szeretem. Ez volt az ő nagy lelki próbája. Az én idei személyes felajánlásom, hogy a böjti időszakban nem iszom alkoholt – ezzel is szeretném erősíteni hitemet. Kedves Barátaim, Ti mit vállaltok be a böjti időszakra?


Mascagni: Húsvéti himnusz a Parasztbecsületből
Mascagni Parasztbecsülete az olasz verista stílus egyik etalonja. Az opera hatalmas sikert ért el, az ősbemutatón (1890) a szerzőt negyvenszer tapsolták vissza. A mű cselekménye éppen húsvétkor játszódik, a húsvéti kórus Santuzza imájával Szűz Máriához pedig a legkedveltebb operarészletek közé tartozik.

Kategóriák