2021. FEBRUÁR 24.- AZ UKRÁNOK ÉVEK ÓTA HIBÁS STRATÉGIÁT FOLYTATTAK

írta | febr 24, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Háború

41806148 5c48a03169581d7c3a9f61e23d5d833c wm

Ma, csütörtök hajnalban Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte Ukrajna megtámadását, Zelenszkij ukrán elnök bevezette a hadiállapotot, később pedig megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. Egyelőre az jelenthető ki nagy bizonyossággal, hogy az oroszok először is kilőtték az ukránok szemét: azaz rakétákkal hatástalanították az ukrán radarokat, majd lebombázták Ukrajna 11 katonai repülőterét, hogy megbénítsák az ukrán légierőt. Ezzel egy időben a Donyeck-medencében megindultak az oroszok szárazföldi erők. A Fehéroroszország felől indult orosz csapatok délután 6 órakor elérték Csernobilt – tehát átjöttek a legnehezebb terepen, a határ menti mocsarakon. Az ukrán erők Pripjaty környékén sorakoztak fel. Kijev innen 160 km van, tehát este 22 óra körül az oroszok körülvehetik Kijevet. Időközben Harkovot (1,5 millió lakosú második legnagyobb ukrán város) és Odesszát (1 millió lakosú kikötő) is orosz ejtőernyősök próbálják elfoglalni. Most érkezett a hír, hogy késő délután az orosz ejtőernyősök elfoglalták a kijevi repülőteret – ez hatalmas előnyhöz jutatja az oroszokat – diktálni kezdhetik a megadás feltételeit.

orosz katonak 444774
Feltartózhatatlanok az orosz erők

Egyelőre mindenesetre elég valószínűnek tartják, hogy Putyin Kijevet akarja, és visszaültetni a hatalomba az onnan 2014-ben elkergetett, azóta Oroszországban élő Viktor Janukovicsot. Ebben az esetben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt bíróság elé állítanák. Az orosz interpretációba ugyanis a 2014-es majdani felkelés valójában államcsíny volt, amiért bűnhődni kell.

LEGÚJABB

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe – közölte Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon. Az átcsoportosításokra azért van szükség, hogy ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, a katonák tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében. Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja – mondta az altábornagy

Moszkva hajlandó tárgyalni Kijevvel a megadás feltételeiről a jelenleg Ukrajnában zajló orosz katonai offenzíva kapcsán – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára csütörtökön. Peszkov szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte készségét arra, hogy megbeszéléseket kezdjen ukrán kollégájával, amelynek középpontjában a semleges státusz garanciájának megszerzése és a fegyverkorlátozás ígérete áll. Ezen feltételek teljesülése Peszkov szerint elegendőek lehetnek Ukrajna demilitarizálásához és nácitlanításához, és megszüntetnék azt a helyzetet, amit Oroszország jelenleg állama és népe biztonságára nézve fenyegetőnek tekint. Az elnök megfogalmazta elképzelését arról, hogy mit várunk el Ukrajnától az úgynevezett »vörös vonal« problémák megoldása érdekében. Ez semleges státuszt, és ez a fegyverek bevetésének megtagadását jelenti – magyarázta Peszkov. A sajtótitkár hozzátette, hogy Putyin határozza meg a tárgyalások időpontját, de biztosította, hogy Oroszország csak akkor fog részt venni azokon, ha Ukrajna vezetése készen áll tárgyalni a feltételekről. A műveletnek megvannak a céljai – azokat el kell érni. Az elnök azt mondta, hogy minden döntés megszületett, a célok pedig megvalósulnak”– folytatta Peszkov, utalva arra, hogyha Kijev beleegyezik a követelésekbe, akkor le lehet fújni a jelenleg folyó katonai támadást Ukrajna ellen.

16457352089775540887256027626604
Menekülő ukránok

Joe Biden csütörtök esti nyilatkozata: Becsléseink szerint a mi, valamint szövetségeseink és partnereink szankciói által Oroszország csúcstechnológiai importjának több mint felét el fogjuk vágni. Csapást mérünk rájuk, hogy ne legyenek képesek modernizálni a hadseregüket. Biden egy sor lehetőséget vázolt egy Oroszországgal szembeni kiberbiztonsági támadásra, amely akadályozná az invázió lebonyolítását. A lehetőségek között szerepel Oroszország leválasztása az internetről, valamint a katonákat mozgató vasúti rendszert irányító szerverek leállításáról.

Ukrajna azt követeli, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT bankrendszerből. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) egy 1973-ban alapított pénzintézeti szövetkezet. Biztonságos üzenetküldő rendszerként működik, amely több mint 200 országban több mint 11 000 pénzintézetet köt össze, figyelmeztetve a bankokat, ha tranzakciók következnek be. Oroszország kizárása elzárná az országot a legtöbb nemzetközi tranzakciótól. „Jelenleg nem ezt a pozíciót kívánja Európa elfoglalni” – mondta Biden, kizárva ennek lehetőségét.

Kategóriák