2021. FEBRUÁR 26.- PÉNTEK: ŐRIZZÜK MEG KONDÍCIÓNKAT A HARMADIK HULLÁM ALATT IS

írta | febr 26, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Orvoslás, Sport

A kerékpározás a koordinációs képességet, valamint az egészséges testtudatot kiválóan képes fejleszteni. A szívünk és érrendszerünk egészségére a rendszeres kerékpározás pozitívan hat, ezenkívül a test oxigénfelvevő képességét is javítja. Az ízületi folyadék termelését az ízületekben serkenti, ezáltal az inaktív életmódnak köszönhető térd-, derék-, és bokafájdalmak jellemzően megszűnnek.

A vázizmok közül elsősorban a lábunkat, és a csípőnk izmait veszi igénybe, emellett a hát, a kar, a váll, és a nyak izomrostjai is aktívan szerepet játszanak a mozgásban. A biciklizés az anyagcserét felgyorsítja, ennek köszönhetően megfelelő táplálkozás mellett a fogyásban, alakformálásban is segít, emellett még az érelmeszesedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében segítségünkre van.

bicikli egeszseg

Az első 10 percben felgyorsul a keringés, mivel a szervezet terhelés alá került, és érzékeli azt. A pulzusszámunk emelkedik, a szimpatikus idegrendszer átveszi a szerepet az idegrendszerben, ami annyit jelent, hogy készültségi állapotba kerülünk. Összeszűkülnek a pupilláink, felgyorsul a szívverésünk, a vér nagy része a vérkeringésünkben a belső szervektől a vázizomzatra csoportosul át. Egyre sűrűbben veszünk levegőt (ez nyugalmi állapotban kb. 15-18 légvételt jelent, ami a terhelés hatására 30-40-re emelkedik. Az izmaink bemelegszenek, emellett ráhangolódnak az edzésre ízületeink, és az egész szervezetünk.

A 20. perc környékén a boldogsághormonok indulnak be. Kezdők sok esetben fáradságérzet érezhetnek akár már 20 perc után is. Ezzel szemben a mozgás adta örömöt az edzettebbek ennyi idő után kezdik el élvezni. Vagyis folyamatosan kezd termelődni az endorfin, vagy más néven a boldogsághormon, aminek köszönhetően motiváltabbakká válunk, és még tovább akarunk tekerni. Kitágulnak a hajszálerek az arcunkban, aminek hatására sportolás közben pirossá válik. Ezen a ponton kezdünk el izzadni is. A felhevült testünk az edzés közben az izzadság párologtatásával hűti magát, emellett még a méreganyagok távozását is segíti. Egy fűszeresebb, sósabb étel, vagy akár alkoholfogyasztás után végzett testmozgás esetén éppen emiatt is figyelhető meg a fokozott izzadás.

Átlagosan a 40. perc táján (közepes intenzitású kerékpározás után) indul be a tényleges zsírégetés. Azonban ennek mértéke több tényező függvénye is, többek között az életkorunk, a nemünk, az edzettségi állapotunk, a táplálkozás befolyásolja ezt a folyamatot. Intenzívebb kerékpározás esetén a tejsav a lábaink izmaiban felhalmozódik, és annak melléktermékei miatt égető, kellemetlen érzés jelentkezhet. Emiatt azonban nem szabad egyből leszállni a kerékpárról, néhány perc könnyű tekerés, esetleg séta a kialakuló izomlázon enyhíthet.

A 60. perc után az idegek kezdenek el fáradni. A szívünk az ereinkbe nyugalmi állapotban átlagosan 5 l vért pumpál. Ebben a fázisban ez az érték már akár a 20 l/percet is elérheti. A szervezetünk 1 óra biciklizést követően az energiát túlnyomó részt már biztosan a zsírsejtekből nyeri. Azt azonban tisztáznunk kell, hogy nem csak a zsírégető folyamatok érvényesek, ugyanakkor az edzés során az arányok az intenzitás, illetve az időtartam függvényében eltolódhatnak.

A testmozgás során a szervezetünk a glikogén raktárakat és az izomsejteket ugyanúgy bontja, mint a zsírsejteket. A cél azonban az, hogy az utóbbin legyen a hangsúly. Hatvan percnyi kerékpározás után fáradtnak érezhetjük magunkat, a tekerés nehézkesebbé válhat, és nehezebben veszünk levegőt is. Emellett széteshet a mozgásunk dinamikája is, megjelennek plusz mozgások is, mint az előre dőlés, illetve a nyeregben való oldalra mozgás. Az elfáradt főbb izomcsoportok munkáját ezzel is ellensúlyozzuk, illetve ezek már az idegrendszeri fáradás jelei is.

unnamedlll

Egy intenzív kerékpározást követően a nyeregből felfrissülten, boldogsághormonnal telítve szállhatunk le. Ez követően fokozatosan megnyugszik a pulzusunk, lelassul a légzésünk, csökken a vérnyomásunk. Végül az egyensúly a szervezetünkben visszaáll az eredeti állapotra. A sejtjeink oxigénnel felfrissültek fel, emellett az agy vérkeringése is javul, valamint az anyagcserénk is felgyorsul.

Kategóriák