2021. FEBRUÁR 27.- SZOMBATI LEVÉL FIRÁNYI FERENCTŐL

írta | febr 27, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Olvasói levelek

EGY NAGYON SZÉP BÁCSKAI NÉPSZOKÁS MEGŐRZÉSE

A bácskai lakodalmas kalács a lakodalom csemegéje, egyúttal jelképes süteménye. Ismertebb elnevezései még: prémes, menyasszonykalács, virágos kalács, örömkalács, morvány. Két fő formája van: nemegyszer félasztalnyi alapterületű, rendszerint fonott kalácsba ágakat szúrnak, s azokat tésztával, gyümölccsel, olykor gyertyával, papírdísszel, mézeskalács bábbal ékesítik.

FF2

A lakodalomra általában négyet sütnek, ritka esetben mazsolával ízesítik. A kenyérhez hasonlóan dagasztással kezdődik a készítése. A jól összegyúrt tésztát pihenni hagyják a teknőben. Kicsit később recésszélű tepsibe helyezik, majd díszítik. Ez tésztából készült fonással kezdődik, amit a kalács szélére helyeznek. Ezután kismadarakat raknak rá, mintegy jelképezve, hogy a lány kirepül a házból.

A kalács középpontjában szereplő madár készítése: a téglalap alakú tésztát bevágják, a rés közepén a másik végét áthúzzák. Borsszemet helyeznek rá. Négyet raknak fel, hogy úgy nézzen ki, mintha két madár szembefordulna egymással. A kalács további díszítése levestésztával történik, virágok készülnek belőle. A sütésnél vigyázni kell, hogy fehéren maradjon a kalácson, ne pörkölődjön meg. Ezek után közel kell tenni az előkészített kemence szájához, hogy hamarabb kisüljön, mint a kenyér, és így könnyebben tudják kiszedni. Amikor már szép piros, ropogós, akkor elkészült.

Ha kihűlt a menyasszonykalács, szalaggal díszítik tovább, virágokat is tűzdelnek bele. Amikor elindul a menyasszonyi menet, akkor magasra tartják a kalácsot, majd az ifjú ara kezébe adják, eközben dalolnak. Elfogyasztása szertartásos formák között történik: a násznép minden tagja kap belőle, sőt a lakodalmon részt nem vevő családtagoknak is küldenek egy darabkát a kalács díszeiből.

FF PLAKAT1

A menyasszony házától szokták a vőlegény házához szállítani ünnepélyes menetben, amelynek a lakodalmi kalács már impozáns méreteinél fogva is központja. Többnyire specialista munkája. Nagy anyagi ráfordítást igénylő elkészíttetését gyakran a keresztszülők, a násznagy, nyoszolyóasszony vállalja magára. Elfogyasztása szertartásos formák között történik, a násznép minden tagja részesül belőle, sőt a lakodalmon részt nem vevő családtagoknak is küldenek haza egy darabkát. E lakodalmi kalács dísze voltaképpen termőág (életfa) termékenységi szimbólumokkal.

A lakodalmas kulcsos kalács, kalinkó, perec: kerek perecforma, amelyet főleg a Dunántúlon a régi kulcsok fogantyújához hasonló merevítő rácsozattal hálóznak be. Főleg a lakodalom felvonulásaiban szerepelnek: részben karra húzhatók, s lakodalmi tisztségviselők hordozzák, olykor a násznépnek, hívatlanoknak és a szájtátóknak osztogatják.

A kulcsos kalács 50 cm átmérőjű, 8-10 szál tésztasodratból, (rudakból) kulcsolással kialakított, ünnepi alkalomra, elsősorban lakodalomra készített, kerek alakú termék. Fonásmódja speciálisan magyar, a kulcsolás a rácsozás egyik formája. A lakodalmi kalácsra tésztából virág, galamb díszek kerülnek, valamennyi tésztaág, vagy csak a kerületi nyolc csomó találkozásánál.

Lakodalmas kalácsot Magyarországon egyedül a Firányi Pékség – (6500 Baja, Latinovits Z. u. 15. – Tel.: +36-20-312-2107) készít és akár az ország bármely részébe futárral is eljuttatja.

FF PLAKAT 5

Kategóriák