2021. FEBRUÁR 9. – KEDDI VAKCINA

írta | febr 9, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Orvoslás, Videó

A VÍRUSNAPLÓ VAKCINAINFÓJA

A koronavírus leggyakoribb tünetei: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj is. Koronavírus fertőzésben eddig a világon cca. 2.500.000, Magyarországon 13.145 ember hunyt el.

Miután 2021 januárjában beoltották az egészségügyben dolgozókat, február első hetében a legidősebbeket oltották. Mától már a 60 év alatti krónikus betegek oltása is elkezdődött.

1612282128 NTcX7Tiyu md

Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A háziorvos figyelembe vette az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Tehát az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek voltak a lista elején. Február 4-8. közötti időszakban tehát nagyjából 30 ezer regisztrált idős embert oltottak be kórházi oltópontokon, és több mint 10 ezer idős embert a háziorvosok oltottak be. A kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. A háziorvosok most Moderna-vakcinával oltanak, amelyből az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást.

Oltás előtt érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült jelezze azt az oltóorvosnak. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

A Pfeizer-BioNTech (hatásfoka 95%) vakcinát az európai kutatások alapján egyes szakértők az eddig ajánlott 80 éves korhatárról 75 évre szállítanák le. Ha a második dózist valaki nem 3 hét mulva veszi fel, hanem 4, 5, 6 vagy 7 hét múlva, akkor is hatásos. A vakcina egy teljesen új technológia alapján készül: a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját egy lipidburokban található mRNS molekulával juttatják be a sejtbe, ennek segítségével a sejt elő tudja állítani a tüskefehérjét, amely a sejt falára kerülve immunválaszt vált ki a szervezetből. Tehát maga a vírus semmilyen formában nem kerül szervezetünkbe ezzel az oltóanyaggal.

A Moderna (hatásfoka 95%) vakcina egy teljesen új technológia alapján készül: a vírus tüskefehérjéjének genetikai kódját egy lipidburokban található mRNS molekulával juttatják be a sejtbe, ennek segítségével a sejt elő tudja állítani a tüskefehérjét, amely a sejt falára kerülve immunválaszt vált ki a szervezetből. Tehát maga a vírus semmilyen formában nem kerül szervezetünkbe ezzel az oltóanyaggal.

Az Astra-Zenecát (hatásfoka 62%) 65 éves korig ajánlják. A vakcina csimpánz adenovírust használt vektorként a DNS bejuttatásához, míg az orosz vakcina két különböző humán eredetű adenovírust tartalmaz.

A Szputnyik V (hatásfoka 92%) vakcina 60 év alattiaknak ajánlják. A vakcina két különböző adenovírust használt vektorként a DNS bejuttatásához.

A Sinopharm (hatásfoka 80%) vakcina egy évtizedek óta létező és számos ma használatos oltásnál is alkalmazott technológiával készült: a vakcina elölt koronavírust tartalmaz, így a szervezetbe jutva megbetegedést nem tud okozni, a fehérjéi azonban immunválaszt váltanak ki.

Mennyibe kerül a magyar egészségügynek a vakcina: a Pfizer vakcinája kb. 12.000.- Ft, a Modernáé kb. 24.000.- Ft, az AstraZeneca készítménye kb. 2.500.- Ft, a Szputnyik V kb. 6.000.- Ft, a Sinopharm készítménye pedig kb. 18.000.- Ft a két adag.

Ha valaki átesett a koronavírus fertőzésen akkor a kigyógyulás után 100 nap múlva ajánlott a vakcina felvétele.

Annyi már tudható, hogy ha valaki az oltás beadása ellenére is elkapja a koronavírus-fertőzést, az sokkal enyhébb tünetekkel vészelheti át a betegséget, mint a nem beoltott betegek.

A vakcinák hatása jelen pillanati tudásunk szerint cca. 200 napos védettséget biztosít. Ezek szerint elképzelhető, hogy a koronavírus elleni vakcinát évente meg kell ismételni.

Amennyiben első kézből, valódi információkat szeretnénk a koronavírussal kapcsolatosan, akkor azzokat az alábbi oldalon keressük: https://koronavirus.gov.hu/#/

Kategóriák