2021. JANUÁR 20.- SZERDA: ÁKOS A ZENESZERZŐ, A ZENÉSZ, A KÖLTŐ, A SZÍNÉSZ, A RENDEZŐ ÉS AZ APA

írta | jan 20, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Irodalom, Portré, Zene

Kovács Ákos (1968) Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző, költő, Szerintem a a legműveltebb, legsokoldalúbb, legtudatosabban felépített zenei életművel rendelkező magyar zeneszerző

Saját stúdiójában dolgozik, saját lemezkiadója gondozza albumait. Ákos az éneklés mellett akusztikus és elektromos gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron és dobon is játszik.

A dalszerzői-előadói munka mellett több mindennel foglalkozik: verseket ír, ezidáig öt kötete jelent meg; saját videóklipjeit rendezi; A Nagy Könyv című televíziós olvasás-népszerűsító akció keretében tévéfilmben szerepelt; színházban dolgozik, irodalmi felolvasóesteken lép fel.

1995-ben a Vígszínház-ban bemutatták Bertolt Brecht „Baal” című darabját, az előadáshoz Eszenyi Enikő rendező felkérésére írt zenét.

1998-ban az „Oliver” előadásának főszereplője a Madách Színházban (Bill Sikes).

1999-ben a Tarzan című Disney-filmhez készítette el Phil Collins dalainak magyar fordítását, a dalokat maga énekelte fel a müncheni stúdióban.

2001-ben saját verseiből hangjátékot készített Kaszás Attilával, „A hét parancsszó” címmel.

2002-ben a budapesti Terror Háza Múzeum,

2006-ban a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum kiállításához komponált tárlatvezető zenét. 2003-ban a Nemzeti Színházban szerepelt a Revans című előadásban.

2008-ban hangoskönyvet rögzített Krúdy Gyula novelláiból: a „Kaland a régi királlyal” című kiadványhoz maga válogatta az írásokat, a hangfelvételt Szigethy Gábor irodalomtörténész rendezte.

2013-ban a közrádiók új hangzó arculatának létrehozására kérték fel, valamint remixeket készített a brit Hurts együttes Miracle[1] című dalához.

A Babits Mihály születésének 125. évfordulójára megjelent verslemezen olyan színészek mellett mond verset, mint Mécs Károly, Sztankay István és Eperjes Károly. A Bencés humor című hangoskönyv felvételén Blaskó Péter és Kubik Anna társaságában szerepel.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára Szász Attila filmrendező ünnepi kisfilmet rendezett, az alkotás zenéjét Ákos jegyzi, a felvételekhez Miklósa Erika operaénekesnőt kérte fel közreműködésre.

2016-ban 1956-os emlékművet avattak Bodajkon, amelyre Ákos 1956 című dalának sorait vésték.

A szegedi Premier Művészeti Gimnázium és AMI májusban vizsgázó hallgatóinak figyelmébe ajánlom az alábbi videót:

Kategóriák