2021. JANUÁR 22. – PÉNTEK: A MAGYAR KULTÚRA NAPJA

írta | jan 22, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Képzőművészet, Portré

ORGOVÁNY ERIKA:

VINKLER LÁSZLÓ TANÍTVÁNYA VOLTAM

Vinkler Lászlót sokan büszkén emlegetik szellemi fejlődésük iránymutatójának, Mesterüknek. Én is. A XX. század meghatározó szegedi képzőművésze, egyben kultikus alakja volt, az ő nevéhez fűződik a Tanárképző Főiskola Rajz-és Művészettörténeti tanszékének megalapítása. Közel három évtizedes pedagógiai munkássága alatt művészhallgatók nemzedékei nevelkedtek a lenyűgöző tudású, kivételes műveltségű mester keze alatt. Gazdag arculatú festményei, monotípiái és kitűnő tollrajzai híven tükrözték állandó megújulási vágyát,amelynek hajtóereje az intellektus és az intuíció feszültségéből eredt. A Kultúra Napja alkalmából emlékezzünk ma rá is! Művei zömét a Móra Ferenc Múzeumban őrzik. Kiváló,művész és hatalmas szívvel megáldott EMBER volt. Emlékének tisztelgünk a Magyar Kultúra Napján.

virusnapló vikler
Vinkler László, szegedi műtermében -1970-es évek.
22 2
Vinkler László (a földön ülő) ösztöndíjas társaival a Római Királyi Akadémiában 1936-ban.

Vinkler László a vajdasági Szabadkán született 1912. október 1-jén. Gyerekkorának két meghatározó pillanata volt. Az egyik, amikor rajztanára eltiltotta az ábrázoló rajzolástól, és motívumsorokat festetett vele. A második pedig, amikor ügyvéd apját száműzték Szabadkáról, és a család Szegeden kötött ki, a gimnáziumi évek után a Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. A Képzőművészeti Főiskolán Karlovszky Bertalan és Glatz Oszkár volt a mestere. Ezzel párhuzamosan viszont jogot is hallgatott Budapesten.

virusnapló vikler.docx7
Vinkler László római műtermében – 1938.

A portré rajzolás technikájának magyarázata: „Fölvenni fonálkreszt segítségével a tengelyeket. Keresztméretet csinálsz a szemtengellyel és az arc szélességgel. A szemszögletek a tengelyen legyenek. A szemtengelyen mérni lehet az arcszélétől a belső szem szögetig és onnan további is viszont. A belső szemsarkon át fektetett egyenesre a külső szemsarkokból bocsátott merőleges nagysága megfigyelendő – megfigyelendő a szemöldökök egymáshoz való viszonya. Az orr hossza fölmérhető a pupillákon át fektetett egyenesre. Megfigyelendő az egész arc körvonala. A körvonalnak mindkét oldalon a szemektől orrtól és szájtól való távolsága – jobbra-balra összemérhető. Homlokmagasság!” – áll a portrékészítésről írt jegyzetében, amit a saját névjegykártyájára írt.

virusnapló vikler.docx9
Műtermi fotó a Polgár (ma Gogol) utcai műteremlakásból. A jobb felső a művész nagyanyját, a szabadkai Békeffy Gyuláné, Bíró Gizellát ábrázolja, alatta a művész bátyja, a későbbi kémia professzor, Vinkler Elemér fiatalkori portréja látható.

Vinkler László fiatalkori művei:

virusnapló vikler 3
virusnapló vikler.docx6
456 2
Vinkler László: Szent Gellért szeminárium – Szeged 1938.
virusnapló vikler.docx876
Vinkler László: Szent Gellért szeminárium – Szeged 1938.
hitetlen tamás
Winkler László: Hitetlen Tamás
virusnapló vikler.docx8
Vinkler László: Antigoné – 1974.
789
Vinkler László: Szegedi vízitelep – 1959.
virusnapló
Vinkler László: Önarckép – 1978.

Kategóriák