2021. JANUÁR 4.- HÉTFŐI TÁNCREND

írta | jan 4, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Ország - Ünnep - Zene, Videó

ORSZÁG – ÜNNEP – ZENE

(Dr. Rock zenereceptje – egzotikus táncterápia)

Új rovatunk kedvező fogadtatása nyomán, kicsit újra beleélem magam a tanulmányba. Alaptételem, ha minket sért, hogy milyen keveset tudnak bizonyos országokban rólunk, nekünk annál inkább igényünk kell legyen, hogy tudjunk minden országról valamit! Legjobb megközelítés – mint bármihez – a ZENE… !

Január 4. – Angola: a gyarmati elnyomás mártírjainak napja

800px Angola Map
Marginal Avenida 4 de Fevreiro Luanda March 2013 05 cropped

Egy szépen megfigyelhető afro-latin tánceredet példát mutatok elsőként. Amiként a nyugat-afrikai „emberszállítmányok” viszik át a túlsó partra az afroamerikai zene (a blues) folklorisztikus zenei alapanyagait, úgy elképzelhetjük, hogy az angolai semba is hasonlóan transzportálódott Dél-Amerikába, hogy majd ott szamba legyen belőle… Ha elnézzük ezeket a táncosokat, jól kidomborodnak az összefüggések…

Ez a „tájjellegű” angolai felvonulás pedig, szintén jól megmutat mindent, a riói és más latin karneválok gyökereiről, még ha egy modern visszakeresztezésnek számít is ennek a klippnek a képi világa. Valóban olyan, Bonga bátyuska vezetésével, mintha hazalátogatna a riói karnevál… A ma 78 éves népi énekes és popsztár (ez arrafelé egy és ugyanaz lehet) 15 évesen kezdte énekesi pályafutását. 1972-ben abbahagyta az atlétikát, kizárólag a zenéjére koncentrálva. Angolában és Portugáliában azonnal híressé vált. 30 albuma jelent meg, portugálul és hagyományos angolai nyelveken énekel. Dalai, zenéje a portugál folk hangzás, a semba, kizomba és latin elemek keveréke.

Bonga úr menete hazavezeti a karnevált…

Nem tudom, milyen az angolai emberek humorvilága, de ha a most következő video sikeres volt az országban, akkor a maiakkal nem lehet nagy baj, ez alapján a zenés video alapján…! Ez egy lisszaboni „cucc” – csupán a kuduro műfaj és a producer az angolai. Meg kell, hogy mondjam, hogy a, több, mint ötéves, egyetemi világutazásom egy zenéjén sem derültem ilyen jót, mint ezen, de mondhatom azt is, hogy borultam… Gyakorlatilag visítva röhögtem a tisztes Aud. Max. terében, a hallgatóimmal a komikus figurákon és a teljesen lökött vágásokon. Ezt kívánom most olvasóimnak is! A szám címe, jellemzően BaBaBa, de nekem a NyeNyeNenyeNyeNyeee szövegrész még jobban teszik!

Buraka Som Sistema – Hangover (BaBaBa) – vigyázz, borulásveszély!

Buraka Som Sistema – egy elektronikus tánczenei együttes Portugáliából, akik a techno afrikai zenével való ötvözésére specializálódtak. Általában “zouk bass” és “progressive kuduro” néven nevezik stílusukat. Az MTV Európai Zenei Díját is megnyerték.

Karanténlakók! Mondanom sem kell, hogy Dr. Rock-ként az az ajánlatom, hogy ezeket a proto/post-latin  zenéket újra megnézve (naponta 3x, étkezések helyett…) felemelkedünk a székünkből és rázzuk a az afrolatin táncosokkal együtt – amink csak van…! Mindez természetesen a továbbiakra is érvényes…

Testi és lelki kondicionálás van ezekben a táncokban!

Január 4. – Kongói Demokratikus Köztársaság: a függetlenség mártírjainak napja.

kongoterkép
kongó

Akik a modern táncokat ismerik, avatott mozdulatokkal követheti az elbűvölő kongói táncosokat, mi a többiek, csak úgy imitáljuk…

Az ország hivatalos nyelve a francia. Franciaország után itt beszélnek a világon legtöbben franciául. Ettől függetlenül a lakosság még 200 különböző nyelven beszél… Jó nagy ország, hazánknál majd hússzor nagyobb, elfér benne sok nyelv…

Kongó zenéjének egyik legszínesebb egyénisége a Nagy Kalle (Le Grand Kallé), Joseph Kabesele, aki jóformán egymaga felelős az elektromos gitár elterjesztéséért Afrikában és aki az ötvenes években a kubai zene iránti rajongásával teljesen új utakat nyitott a földrész zenéjében. A tőle hallható szám, az Independence Cha-Cha aznap íródott, amikor a belga kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként váratlanul bejelentették Kongó függetlenné válását. A tárgyalásokon Kabasele is ott volt a kongói delegáció tagjaként és a szám azonnal az új ország nemhivatalos himnuszává vált.

A kongóiak cha cha cha-t táncolnak a függetlenségi himnuszukra

Azelőtt az országot Zaire-nek hívták. Az egész világ táncolt a róluk szóló 1976-os brit világslágerre… Megy ez ma is nekünk…!

A ma 82 éves brit Johnny Wakelin ezzel csinálta meg a világhírét

Az “In Zaire” címűszám Muhammad Aliról-ról szól, 1976-ban, amely Európa, majd a világ minden részére elért híres refrénjével:

And who was the victor in the night? Elijah Muhammad’s boy Ali won the fight.”  

A nagy bokszkirály 40 év múlva, 2016.  jún 3-án halt meg Arizona-ban, 74 évesen, Parkinson kór következtében, légzőszervi problémák miatt.

Január 4. – Mianmar (azelőtt Burma): a függetlenség napja

Burma CIA WFB Map
Bagan Burma

Van még egy országunk, nem kevésbé egzotikus, mint a másik két mai “ünnepeltünk”, csak itt egy kicsit másként táncolnak… Próbáljuk “levenni” az ősi lejtés motívumait… Nem fog sikerülni, de törekedni kell rá, mint oly sok mindenre, ami elsőre nem látszik elérhetőnek… (a fiúk tudják, Boncz Gézánknak melyik poénjára utaltam… )

Ha már Burma ősi földjén járunk, álmunkban… Ismerős ez az 1914-es induló melódia? Megvan, honnan…?! Milyen folyó… milyen híd…?

Colonel Bogey March (az eredeti, Lieutenant F. J. Ricketts (1881-1945) zenemester szerzeménye)

Segítek, én se szeretem, hogyha nem jut eszembe, mit fütyülök…:)

Ideje újra megnézni az 1957-es Híd a Kwai folyón c. filmet (is)…

Ha már Burma, akkor szemléljünk távol-délkeleti származású meditációs mestereket is szemléljünk, megfelelő átéléssel…

A burmai cicák nemcsak meditálni, hanem szeretetgyakorlatokra is tanítanak…

Végül is, két kontinenst körbetáncoltunk és meditálni is megtanulhattunk…

Váljék egészségünkre!

Kategóriák