2021. JANUÁR 5.- A MŰVÉSZETET EMBEREK TEREMTIK

írta | jan 5, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Japán, Képzőművészet, Történelem, Videó, Zene

Van két, nagyon kedves olasz barátom, akik élnek-halnak a művészetért, nekik írtam a mai bejegyzést.

A japán művészet a világ egyik legnagyobb kincse, de a témával kapcsolatosan az interneten is meglepően nehéz naprakész információkat találni – ezért a VÍRUSNAPLÓ mai bejegyzésében bemutatók egy pár japán alkotást a kedvenceim közül – de előtte egy rövidke áttekintés a japán festészet történetéről:

Az egyik legkedveltebb művészeti ág Japánban a festőművészet, amit hivatásos művészek és amatőrök egyaránt gyakorolnak. Egészen a modern korig a japán kandzsi íráshoz ecsetet használtak, ezért az írástudók jól ismerték az ecsetkezelési technikákat, a tinták elkészítésének technikáját. A kalligráfia mellett a festőművészet egyik igen kedvelt ága volt az Ukijo-e, az Edo-kor polgárságának kedvelt időtöltése. Ugyanebben a korban a szobrászat lehanyatlott, elsősorban vallási kötődése miatt, és a buddhista hagyományok fontosságának csökkenésével a szobrászat sem fejlődött.

A Heian-korban (800-1200) ábrázolták a sintó istenségeket egyenként. Sajátos fejelemeket összeillesztő technikát fejlesztettek ki, egy volt a “dzsószó”. Ez idő tájt alakult ki a dekoratív és elbeszélő jelleget egybeötvöző festménytekercsek japán iskolája. A nemzeti érzés megjelent a festészetben, tipikus forma volt a japán táj, a japán élet, a szokások a jamatoe stílusban. Szép példája ennek Gendzsi-monogatariemakinomo (hosszú vízszintes képtekercs) csodálatos betűivel, átlós irányú kompozíciójával, eleven színeivel. Fudzsivara no Takanobu a század végén különleges portréfestészetével tűnt ki.

A Heian kor végén keletkezett a híres századi rajztekercs, a Csódzsu Giga. Négy ilyen tekercs maradt fönn, de sajnos szöveg nélkül. Csak sejtjük, hogy a korabeli élet fonákságait jeleníti meg a rajzoló mester, ironikusan, emberies felejthetetlen állatfigurákba rejtve a korabeli karaktereket.

A Kamakura-korszakban a festészetet továbbra is a jamatoe uralta, a vízszintes tekercsek különböző legendákat, történelmi eseményeket, és hírességek életét ábrázolják, megelevenítő emakinomókkal.

A fellendülő tusfestés a Szung és Juan tekercsek stílusát idézi, de kifejlődött a japán természetábrázolás. Ekkor jelentek meg a kakemonók (függőleges tekercsfestmények). A 15. században az ajtókra, paravánokra óriási tájképeket festettek.

A Muromacsi-korban (1300-1600) művészet virágzásnak indult. A természetes és dísztelen felületek hangsúlyozásával hatott az összes művészetre, ideértve a kertművészetet, az építészetet, és a teaszertartás szigorúan tiszta vonalvezetésű cserépedényeit. A tusfestés csúcspontját Szessú művészete jelentette. A képek mindössze néhány ecsetvonásból álltak, és Kínában is igen népszerűek voltak. Hamarosan a vezető szerep a Kanő-irányzaté lett a műhelyekben felelevenítették a jamatoe festészet hagyományait.

A Momojama-kor (1600-as évek) a művészet virágkorát hozta. A hadvezérek erődített várait fényűzőbben díszítették. A kereskedői réteg kialakulása új ízlést hozott magával, a paravánokat a portugálokat ábrázoló egzotikus képek díszítették. Ekkor születtek meg az ujokije alapját jelentő zsánerképek. A kereskedő származású Tavaraja Sztócatu új díszítőstílust fejlesztett ki a jamatotéból, melynek csúcspontja Ogata Korin és később Marujama Ókjo művészete lett. A művészek nem ismerték el Kínát, ezért a stílusát sem utánozták.

Az Edo-korszak (1600-1900) ukijonyomatait (a múló világ képeit) olyan művészek készítették mint Hokuszai, Harnubu. Témájukat edónak, a mai Tokiónak társasági életéből vették. Koruk kurtizánjait és színészeit festették meg. Ezt a népszerű műfajt tömegesen gyártották fanyomatokon. a nyomatkészítés főként a 18. század és 19. században virágzott.

Hokusai Great Wave Off Kanagawa
Katsushika Hokusai (1760-1849): A nagy hullám
Taikan Yokoyama Mount Penglai
Taikan Yokoyama, Penglai hegy, 1948,
Taikan Yokoyama 1
Yokoyama Taikan, Autumn Leaves, 1931
Yoroi
Samurai Armor, 18. század
Kitagawa Utamaro Three Beauties
Három híres szépség, Kitagawa Utamaro fatömbnyomat
Uchikake
Uchikake (külső kimonó), 1870
Woman Waiting for the Moon to Rise Uemura Shoen
Uemura Shoen: Nő, aki a Hold felkelésére vár – 1944
Octopus Masayo Fukuda
Masayo Fukuda: Umidako

ÉS A VÉGÉN HÁROM RÖVID VIDEÓVAL IDÉZEM MEG A JAPÁN HANGULATOT:

Kategóriák