2021. JÚLIUS 10.- SZOMBATI BOLDOGSÁG

írta | júl 10, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Gazdaság, Honvédelem, Politika, Portré, Történelem, Vallás, Zene

BEVEZETŐ

Bhutánnak, ennek az archaikus himalájai királyságnak 760 ezer lakosa van, az orvosok száma mindössze 337, kevesebb mint a fele a WHO által minimálisan kívánatosnak tartott, ezer főre eső legalább egy doktornak. Délen majdnem 700 kilométeres, jócskán átjárható határa van Indiával, az egy főre eső GDP 3431 dollár, egyötöde a magyarországinak. Minden amellett szól, hogy az országot maga alá gyűrje a pandémia. A valóság azonban más. Bhutánban a Covid járványnak mindmáig egyetlen áldozata volt. Hogyan lehetséges mindez? Az elmúlt egy évben a világ nagyon sok gazdag és szegény országának egészségügyi rendszere – függetlenül az adott terület anyagi helyzetétől – az összeomlás szélére sodródott, a világgazdaság kis túlzással romokban hever, emberek milliói haltak bele a járványba. Hogyan tudott Bhután megbirkózni ezzel a szörnyűséggel?Bhutánban nem a nemzeti összterméket, hanem a nemzeti összboldogságot (Gross National Happiness) tartják számon, és ahol a gazdasági növekedésnél sokkal fontosabbnak gondolják a környezetvédelmet és a kulturális értékek megőrzését. Bhutánban a kulcsszó a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség. Abban az országban, amely sohasem volt gyarmat, talán ez az a tulajdonság, amely a legjobban jellemzi a nemzeti karaktert.

Képernyőfotó 2021 07 10 20.22.30
A BHUTÁNI KIRÁLY ÉS FELESÉGE

Kína 2019. december 31-én jelentette a WHO-nak az ismeretlen okból kirobbant tömeges tüdőgyulladásos megbetegedéseket. Tizenegy nappal később, 2020. január 11-ére Bhután már kidolgozta a Nemzeti Válaszcsapás (National preparedness and Response Plan) tervezetét. Január 15-én pedig már bevezették a légzőszervi megbetegedések tömeges monitorozását, továbbá a fél-magyarországnyi állam egyetlen nemzetközi repülőterén és az összes határátkelőhelyen infravörös eszközzel mérni kezdték a beutazók testhőmérsékletét. 2020 márciusban a bhutáni kormány elkezdte a napi járványadatok roppant részletes közlését, továbbá működésbe léptetett egy telefonos forródrótot, amelyen minden, a koronavírussal összefüggő eseményt be lehetett jelenteni. Nem engedtek be több turistát az országba, bezárták az iskolákat és minden közintézményt, a fitnesztermeket és a filmszínházakat, rugalmas munkaidőt léptettek életbe, és szakadatlan propagandát fejtettek ki az arcmaszk viselése, a gyakori kézfertőtlenítés és a távolságtartás mellett. A WHO 2020. március 11-én – kissé elkésve – nyilvánította világjárványnak a Covid–19-et. Öt nappal később Bhutánban mindenkit kötelező karanténba zártak, aki a legcsekélyebb mértékben is ki volt téve a vírusnak, és a chartergépekkel hazatérő bhutániak ezrei is vesztegzár alá kerültek. Akiknél a PCR-teszt pozitív lett, azokat azonnal kórházba vitték, gondos kezelésben részesítették őket, akik pedig karanténba kerültek, azokat pszichológusok gyámolították. Március végére a kötelező karantén időtartamát 14-ről 21 napra terjesztették ki. Az ok: akik a WHO által megkívánt 14 nap után kiszabadulnak, még 11 százalékos valószínűséggel megfertőzhetnek másokat. Huszonegy nap után már nem. Ja, és villámgyorsan kifejlesztettek egy kontaktnyomozó alkalmazást az okostelefonokra. Tavaly ősszel pedig az egészségügyi minisztérium „Our Gyenkhu – A mi felelősségünk” címmel kezdeményezést indított útjára, amelyben színészek, influenszerek, vizuális művészek, bloggerek és neves sportolók kampányoltak a járványügyi intézkedések mellett. És amikor augusztusban egy 27 éves nő személyében az első pozitív esetet rögzítették a karanténon kívül, háromhetes teljes lockdown lépett életbe. A kormány gondoskodott, hogy minden családnak ingyen házhoz szállítsák az élelmiszert. 2020. áprilisban a 40 éves Dzsigme Kesar Namgyal Vangcsuk király segélyalapot hozott létre, amely a mai napig 19 millió dollárt osztott szét 34 ezer, szerény anyagi körülmények között élő bhutáninak, akinek a megélhetését ellehetetlenítette a pandémia. A kormány regisztrálta az összes veszélyeztetett családot, és ingyen kézfertőtlenítőt, vitaminokat juttatott 51 ezer, hatvanévesnél idősebb polgárának. Az anyakirálynő megható rádióbeszédben szólított fel a társadalmi szolidaritásra, aminek nyomán emberek ezrei jelentkeztek önkéntesnek, a buddhista szerzetesek pedig folyamatosan imádkoztak nemcsak a bhutániak, hanem a föld összes lakója életéért és egészségéért.

1574872952 bhutan
l0

BHUTÁN VAGY NEM BUTÁN

A bhutáni király pazarul gazdag, mégis azt hirdeti, hogy elsősorban arra van szükség, hogy a nemzet, melyet irányít, boldog legyen. Őrzik hagyományaikat és csaknem mindenki beszél angolul is. A király Angliában tanult, ahol azt látta, hogy hiába emelkedik a GDP, az emberek boldogtalanok. Ezért társadalmából kihajította a fogyasztásmániát. Nem engedi beáramlani az országba a globális nagyvállalatok tőkéjét és a bankokat. Nem követnek trendeket, nem vesznek márkás ruhákat, önellátó gazdálkodást folytatnak, és legfontosabbnak a családot tekintik. A király vízi-erőműveket épített, amelyhez egyetlen dollárnyi idegen tőkét sem engedett be. A megtermelt energia eladásából folyik be az ország bevételeinek a 70 %-a. Ezt a pénzt a király arra fordítja, hogy országában ingyenes az energiaellátás, az oktatás, az orvosi ellátás és a gyógyszerek.

Az ország 60% még ma is erdő. Pedig rengeteg bevételük származna a fák eladásából, de nem teszik. Gondosan vigyázzák a természetet. Erre a feladatra szakembereket alkalmaznak, akik a kivágott fák helyére azonnal új élővilágot terveznek és telepítenek. A király igyekszik elterjeszteni a háztartások energiaellátásához a napkollektorokat.

Vallják, hogy szabad lélekkel élnek. Téves vágyaik és illúzióik nincsenek. A boldogság a fejünkben születik.

A király szakított a szintetikus gyógyszerekkel, ezért gyógynövényeket használnak alapanyagként. Az vallják, hogy abnormális, irreálisan drága a szintetikus gyógyszer, és értelmetlen dolog olyan hatalmas gyógyszerfogyasztásba kergetni az embereket, amilyenbe ma a gyógyszergyártó érdekeltségek azt a világon szerte, teszik. A különleges fakérgekből és gyógynövényekből több, mint 300-féle organikus gyógyszer készül – mindegyik a tibeti buddhizmus saját, ősi természetgyógyászatát egészíti ki.

Talán az egyetlen ország a világunkban, ahová nem érhetett el a világ urainak megnyomorító keze.

bhutan magashegyi bhutan 08
190721 Bhutan Wald
a bike road trip to the happiest countrybhutan 6

Immunrendszer erősítés bhutáni módszerekkel: Meglepően sok könyv, cikk, beszámoló, portál jelent meg bizonyos sikerekről tájékoztatva. A gyógyulás eredete, ezen leírások szerint, több esetben csupán a nyugodt életvitel és nyersen fogyasztott organikus növényi ételek, másoknál különféle és többnyire természetes immunjavító szerek, alternatív terápiák, meditáció és vizuális képzettársítás, néhány különleges orvosság, gyógyszer, valamiféle módszer, de legtöbbször ezek valamilyen kombinációja volt.


Nyersen fogyasztott bio-organikus vegetáriánus ételek
: Mint a fentiekből kitűnik, ez a módszer a legfontosabb és a legelterjedtebb. A módszer alapja egy speciális étkezés, aminek a többségét nyers zöldségek, gyümölcsök, de főképpen azok levei, zöld leveles saláták, gyógynövények és főzés nélkül készített levesek alkoják. Napi 10 kg nyers zöldséget, gyümölcsöt írt elő, illetve az ezekből préselt leveket. Az átállási időszak elején valamennyi főtt ételt még megengedett. De semmiféle konzervet, sózott, ecetes, kénezett, fagyasztott vagy füstölt étel nem engedélyezett, a szója sem. A kálium-dús ételeket javasoltak, a nátrium-dús ételeket meg kerülendők. A következő kiegészítéseket is hozzáadjuk az étrendhez: további oxidáló enzimkivonatok, nagy mennyiségű 3 kálium-sóból álló oldatkeverék, szervetlen jód és kálium-jodid oldat (“Lugol”), kevés lenolaj, hasnyálmirigy serkentő bevonatlan pancreatin (a 3. héttől kezdve), pepszin, niacin, méhpempő, B12 injekciók. De a kalcium-, magnézium-tablettákat és más szervetlen ásványi anyagok tiltottak. Az a tapasztalat, hogy sok betegnél olyan sok toxin szabadult fel amit a szervezet már nem volt képes kiüríteni, ezért a súlyosabb eseteknél lassabb átmenetet és gyakori kávé-beöntést alkalmazott (az első két héten minimum napi 4-szer), különben a súlyos rákbetegek belehalhatnak a toxin-változásba annak ellenére hogy daganatuk mérete csökkent. Azóta mások a kávé-beöntés helyett inkább májserkentő herbáriákat/gyógyteákat (pl Silybum marianum, Taraxacum officinale) és májserkentő aminósavakat (methionine, taurine) javasolnak. Így a megmenthetetlennek vélt betegek kb. fele kigyógyítható. Továbbá lényeges az amalgám fogtömés eltávolítása , mert az higanyt szivárogtat a szervezetbe. Elvben minden étel kerülendő amit 51 Celsius fok fölé melegítettek, mert elveszíti az életerejét, enzimjeit, vitaminjainak, tápértékének döntő hányadát, a fehérjék eldeformálódnak, az étel élettelenné válik és a szervezet számára mérgező szervetlen savak keletkeznek.

Tarackbúza leve: A tarackbúza préselésnél minél kisebb a centrifuga sebessége, annál nagyobb a lé tápértéke. (Most nemrég került nyugaton a piacra egy nagyon lassan forgó, amolyan nagyobb húsdaráló kinézetű préselőgép.) Bhutánban újabban a fiatal árpa gyenge zöld szárából készített porkivonatának bizonyos kismértékű immunrendszert megerősítő hatását jelentették.

Szőlő: Hat héten keresztül semmi mást nem lehet enni csak szőlőt, és a sötét szemű fajtákat hatásosabbak. Ezrekre is rúghat azoknak a száma, akik méltatták ezt a módszert. Sajnos ma már szinte lehetetlen permetezőszer nélküli szőlőt kapni. Néhányan azt tanácsolják, hogy langyos vízbe áztatás és alapos leöblítés szükséges. Csak azoknak javasolható akik a nagy mennyiségű szőlőcukrot tolerálják.

Zöldséglé terápiák: A 6 héten keresztül tartó módszer (egy léböjt) alapja a frissen préselt, bio-organikus főképpen cékla (300 g), kevés sárgarépa (100 g), zeller (100 g), burgonya (70 g) és még kevesebb retek (30 g) leve, aminek a napi maximális mennyisége (az erős volta miatt) fél liternyi lehet csak. Ezt herbária gyógyteák, hagymás és nyers zöldséges “leves” egészítik ki, minden más étel tilos. Ez is állítólag tízezreket gyógyított meg. A rák tulajdonképpen a test teljes mértékű toxikusságának betegsége, és az emberek manapság sokkal több vegyszereknek vannak kitéve, míg az étel sokkal jobban finomított – vagy elpusztított… A titok kulcsa az étkezési rákgyógyításban nemcsak az aminósavakból álló] fehérjék teljes hiánya miatt van, de amiatt a tény miatt is, hogy a levek miatt a páciens szervezete lúgos lett. Ugyanis kimutatható, hogy a vírusok csakis savas környezetben tudnak fennmaradni. Azaz a nyers növényi – lúgosító – a sejt-membránok protein túlterhelése számos degeneratív betegséghez vezet. A gyógyulás esélye nagymértékben leromlik sugárkezelés, vagy kemoterápia esetén, amik roncsolják az immunrendszert. A lé-terápiás böjt első két hete rendkívüli akaraterőt és kitartást, megpróbáltatást igényel. A 2. hét után a fájdalmak fokozatosan megszünnek. Aki elhatározza, hogy kipróbálja ezt a böjt-terápiát, nem hagyhatja abba a harmadik hétnél. Nem tudni egy olyan rákos személyről sem, aki túlélte volna a megszakított terápiát. Ez a terápia a halálosnak vélt betegek kb felét kigyógyítja, de sikeresnek bizonyult még Multiple Sclerosis, vese-fertőzések, bőrfertőzések, vérmérgezés, fehérvérűség, ízületi gyulladás, gyomorbántalmak, stb. ellen is. Nagy mennyiségű nyersen kipréselt céklalét is lehet használni a rákos betegeknél, napi akár 1 liternyit is 3 hónapon keresztül, mindennap. A nyers cékla vörös színező (betain) anyagában levő anthocyanin az igazi aktív anyag, ami tumorellenes és vérkép javító. Ez ma már fagyasztott por alakban is készül. A biológiai (azaz bio-organikus) termesztésű cékla javasolt, amit permetezőanyag és szintetikus nitráttartalmú műtrágya nélkül termesztenek.Megjegyzés, hogy a céklafogyasztás során a széklet és a vizelet erőteljesen pirossá válhat. Ne ijedjen meg ettől, ez nem vér!

Erjesztett ételek: Arra a megállapításra jutottak, hogy a daganatos sejtek által termelt tejsav nem azonos a tejsav baktériumok által termelttel. Az előbbi tejsav a polarizált fényt balra, míg ez utóbbi jobbra fordítja el. A tejsav baktériumok által termelt tejsav ezért tumorellenes hatású. Jó minőségű lenolajat, pasztörizálatlan és adalékanyag mentes tehéntejből egyedileg erjesztett túrót és többségében nyers ételeket javasolt. Az így, tejsav baktériumok által, keletkezett túró nagy mennyiségű kén-aminósavakat is tartalmaz (cysteine, methionine), amik a lenolaj poli-telítetlen zsírsavaival keverve segít a beteg sejtek oxigénesítő energia termelését visszaállítani. A kutatások szerint bizonyos gabonafélékből erjesztett ital készíthető, aminek szintén vannak hasznos tulajdonságai. Elterjedt még a kombucha is (erjesztett tea), amit csakis cukor nélkül szabad készíteni, de annak hatása kissé alábbmarad a gabonafélék erjesztett, de alkoholmentes italától. Ezeket csak erősen hígítva és egyszerre keveset véve ajánlatos fogyasztani, mert savasító hatásúak. A savanyított káposzta erjesztése közben keletkező izothiocyanát vegyületről állatkísérleteknél kimutatták a rák kialakulását akadályozó hatását. A fermentációval átalakított búzacsíra is immunerősítő, elsősorban rákos betegeknek ajánlják.

Pectin: A citrusfélék gyümölcseinek fehér rostos szövetei, amik közvetlenül a héj alatt vannak, kimutathatóan segítenek a rák elburjánzásának meggátlásában. Napi 15 gramm javasolt, akár kapható kivonat formájában is.

Essiac gyógytea: Ez egy hatásos immunerősítő gyógytea. Rendszeressé teszi a vastagbél működését és ezáltal tehermentesíti a májat. Ezrekre tehető a teát kipróbáló és méltató egyének száma az utóbbi 80 évben, számos halálos beteget gyógyított ki. Csak azoknál volt sikeres, akiknél a létfontosságú szervek egészségesek maradtak. A negyvenes évektől kezdve, amerikai nyomásra, a tea feketelistán van.

Gyógynövények: Még néhány, feltehetőleg immunerősítő gyógynövény: vörös lóhere, birkasóska (Rumex acetosella), bojtorján, ‘echinacea’, ‘golden seal’ (Hydrastis Canadensis), ginszeng, nadálytő, ginkgo biloba, fagyöngy, macskakarom (Uncaria Tomentosa), neem (Azadirachta Indica), graviola (Annona Muricata), galagonya, aloe vera. Igen hatásos parazitaölő gyógynövény-kombinációja a ma “Hulda Herbs”-ként ismeretesek: – dióhéj körüli zöld burok (amíg még nem vált feketévé), – Artemesia Absynthium bokor levelei és – frissen őrölt szegfűszeg (a bolti őrölt és szárított “nem ér semmit”). Legfontosabb teendő a “propyl alcohol” teljes kiiktatása (kozmetikai szerek, sampon, haj-spray, szájöblítő, borotválkozó szerek, test-krémek stb.-ből) és a nehézfémek, és bármi más toxin kiiktatása ételekből, testből és a ház körül. Ezek és a paraziták felelősek szinte minden komolyabb betegség megjelenéséért.

Enzimdús kiegészítőszerek: A táplálkozás fontossága mellett enzim- és más kiegészítőszerek javasoltak az immunrendszer aktiválására, a máj megerősítésére, az általános anyagcsere serkentésére. 50%-os életben maradási esélyben határozható meg a módszer eredményessége a gyógyíthatatlannak vélt betegeknél. Ezen életben maradt személyek, ha még 18 hónapig életben maradtak, akkor ők jó eséllyel ki is gyógyultak halálos betegségeikből. Javasolt a többségében nyers vegetáriánus diétát csíráztatott magokkal, bizonyos enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ginszenggel, máj-serkentő gyógynövényekkel, valamint béltisztító beöntésekkel, vizualizációs képzettársítással, relaxálással, meditációval kombinálni. Azt állítják, hogy a fehér vérsejtek számára a rákos sejtek elérhetőbbé válnak, ha az azok körül kialakult fehérje-bevonatot sikerül leroncsolni.

Pancreatin: A pancreatin nagyon hatásos tumorellenes szer, talán túlságosan is gyorsan hat. Látni, hogy a betegeinél túl gyors daganatpusztulás, a bomló rák fehérjék miatt, hirtelen nagy mennyiségű toxinokat szabadítanak fel, és ha azokat a betegek szervezete nem képes eltávolítani, akkor az halálos is lehet. Ezért ‘Epsom só’-t, és kávé-beöntést is javasolt a veszélyes kezdeti időszakra. Egyszerű teszt a rák előzetes kimutathatóságára: minden étkezés után 6-8 pancreatin tablettát szedve 4 hétig, ha az illető rosszabbul érzi magát (hányinger, fejfájás, kimerültség), akkor nagy bizonyossággal rákos, és ezzel ellentétben az egészségesek közérzete pedig javulni fog. Ezt a tesztet csakis klinikai felügyelet mellett szabad végezni.

Nagy mennyiségű C-vitamin: Napi 10 gramm mennyiség jelentősen megnövelte a halálos betegek életbenmaradási esélyét. A természetes C vitamin igen nagy mennyiségben szedhető. Természetesen van egy felső határ, ahol hasmenés léphet fel, de ehhez már igen jelentős mennyiség kell. A szervezet számára igényelt és tolerált mennyiség arányosan nő a betegség fokával, igen súlyos betegségeknél akár napi 200 gramm is szükséges, míg ugyanaz a személy egészségesen napi 10-15 grammot tud csak tolerálni hasmenés nélkül.

B3 vitamin (niacin esetleg nikotinamide): A nagy mennyiségű niacin jó alkalmazható (B3 vitamin) szenilitás ellen. Meglepő a hatalmas javulás. Nemcsak a szenilitás ellen hatásos, de az ízületi gyulladás ellen is, a krónikus neuralgia ellen is, a látás is javul, a koleszterin szint csökken, az életkedv is feltámad, az energiaszint megnő.

Nagy mennyiségű A vitamin és E-vitamin: Fel kell hívni a figyelmet a nagy mennyiségű A vitamin szükségességére. De rákos betegeknél nem javasolható. A szennyezések és a nem természetes életkörülmények (permetezőanyagok, nehéz fémek, más mérgező anyagok, ételadalékok, nitrátok, étel allergia stb) miatt több A vitamint használunk fel, mint amennyit felveszünk. Még egy egészséges ember is csak nehezen tudja biztosítani a megfelelő mennyiséget. A táplálékkal felvett béta karotén egyharmada szívódik csak fel és annak is csak a fele válik A vitaminná. Igen jelentős mennyiségű sárgarépa, zöld leveles saláta, csukamáj olaj, tojássárgája tudja csak pótolni. A májkrémekben, májban is van jelentős mennyiség. Vitaminhiányos felnőtteknél napi akár 15’000 – 20’000 i.u., lehetőleg természetes kivonatú A vitamin is szedhető, 100 mg E vitaminnal, valamint C, D vitaminokkal, B vitaminok teljes skálájával kombinálva, de vassal együtt szedni nem ajánlatos, mert a vastabletta az E vitamin hatását megakadályozza. Az ennél nagyobb mennyiségű A vitamin fejfájást okozhat.

Beta-1,3D-glucan (vagy “Immutol”): Ez egy természetes polysaccharide anyag, amit élesztő- vagy bizonyos gombasejtek falaiból vonnak ki. A béta glukán gyógyászati elterjedtségi foka igen jelentős. A teljesen természetes fajta immunerősítő hatása igen jelentős. Ez annak köszönhető, hogy a baktériumok sejtfalának ez az anyag egy jelentős összetevője és a szervezet ezzel ismeri fel a baktériumok jelenlétét és általános immun-aktivizálást okoz. Szedésével az immunrendszer macrophág sejtje a fázisváltozásainak kikerülésével gyorsan aktivizálódik. Azaz a szervezet számára ezzel bizonyos ráksejtek felismerhetővé válnak. Különösen hatásos más szerekkel együtt, vagy például nagy mennyiségű C vitamin jelenlétekor, ami valószínűleg synergist hatásként jelentkezik. Továbbá használ még fertőzések ellen, nukleáris sugárzást kapott személyeknél, koleszterin-szint csökkentő, seb-heg gyógyító, és igen jó eredmények vannak AIDS ellen is. Káros hatásáról nem találtam jelentést.

A világ legmodernebb facsarógépe: A csupán 82 percenkénti fordulatszámmal az Angel Juicer gyümölcsprés megtartja a juice belsejében lévő fontos elemeket, amik szükségesek a szervezet számára, úgy mint a vitaminok, ásványok és egyéb elemek.  A facsaró a legújabb típusú „iker csiga” technológiával van felszerelve, ami hatékonyan és ezzel egy időben óvatosan dolgozza fel két lépés a gyümölcsöket és zöldségeket. Az első lépésben a terméket durvára őrli, majd a másodikban szó szerint „megrágja” , ezáltal a legjobb minőségű juice távozik. Angel facsaró csak 4 részből áll, ami nagyon leegyszerűsíti az össze- illetve szétszerelését. Az Angel facsaró gyakorlatilag mindenféle termék facsarására alkalmas- gyümölcsök, zöldségek vagy gyógynövények (a sárgarépától az almáig, még a búzafüvet és a spenótot is).  A gyümölcsprés kiváló eredményeket tudhat magáénak,még az árpa, leveles zöldek, gyógynövények, hajtások és bimbók esetében is. Emellett bébi ételeket, fagyasztott gyümölcs sorbet-eket, tofut, ízletes paté-t és mogyoróvajat is készíthet!

Képernyőfotó 2021 07 10 19.41.31
Képernyőfotó 2021 07 10 19.42.15
Képernyőfotó 2021 07 10 19.41.57
Képernyőfotó 2021 07 10 19.41.49

Kategóriák