2021. JÚLIUS 2.- GYŐZELMI KÉSZÜLŐDÉS

írta | júl 2, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Honvédelem, Irodalom, Képzőművészet, Politika, Portré, Szeged, Történelem, Vallás, Videó

NÁNDORFEFÉRVÁRI EMLÉKNAPOK

Freskó123

2020-ban immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Szeged-Alsóvároson a Nándorfehérvári Emléknapok. Kezdetben az Alsóvárosi Kultúrház fő szervezésében, nagylelkű támogatók, lelkes adományozók és sok önkéntes segítő áldozatkész munkája eredményeképpen kerül megvalósításra Szeged és Csongrád megye egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja. Az ötletadó és kezdeti fő szervező Kocsispéter Éva, az Alsóvárosi Kultúrház tragikusan fiatalon elhunyt igazgatónője volt. A szervezők szándéka kezdetektől az, hogy sajnos nagy számú nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeinkről is méltóképpen emlékezzünk meg. 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett is, így a rendezvény helyszínének közvetlen kapcsolata van e történelmi eseménnyel.

nandorfehervar 2008
nandorfehervar 2009
nandorfehervar 2010
img05702
img05701
Nandorfvar2017

Az emléknapok eseménysorozata a történelmi évfordulóhoz legközelebbi hétvége péntekén történész emléküléssel kezdődik. Ez elmúlt években előadónk volt többek között Szörényi László irodalomtörténész, Bán János író, Zombori István, Miklós Péter múzeumigazgatók, Juhász Katalin, Cseh Valentin, Stencinger Norbert, Kasza Péter, Szabó Pál történészek, akiket mindig szép számú hallgatóság fogadott a ferences kolostor előadótermében.

Szombatonként megtartott reneszánsz családi napunkon rendszeresen felvonul a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület Szentesről, illetve visszatérő vendégünk a Porta Herorum, Oroszlánszív Lovagrend és a Hollószárny Lovagrend, akik a késő középkor lovagi világát jelenítik meg számos attrakcióval, a nap folyamán is végig látható tábori élőképpel. Az elmúlt másfél évtizedben sok történelmi hagyományőrzőt is láthatott a szegedi közönség: a kiskunfélegyházi Iloncsuk Szabadcsapat szintén a török korszak világát jelenítette meg, katonai bemutatóival, miként a Négy Griff török harcosokkal és tábori élőképpel szerepelt. Budapestről a Szablya Iskolája vívócsapata tartott szablyavívás bemutatót és egész napos oktatást, de láthattuk a Mare Temporis Alapítvány szervezésében megjelenített fekete sereget, vagy a zentai Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület produkcióit.

8068

A kor zenéit a hazai régizenei együttesek sokasága megszólaltathatta már, így a Renaissance Consort, Ómuzsika, Carmina Danubiana, Smyrna, Kecskés Együttes, Bordó Sárkány Régizene Rend. gyakran a szegedi PAVANE táncegyüttes táncosainak és zászlóforgatóinak közreműködésével. A látogatók akár karnyújtásnyi közelségből csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják milyen volt a tábori élet Hunyadi János és Mátyás korában. A szereplők elvegyülnek a tömegben, különböző feladatokat látnak el, szerepükhöz illő jeleneteket adnak elő, jönnek-mennek a nézelődők között, velük beszédbe elegyednek, hogy mintegy testközelbe hozzák számukra a kor haditáborait. Az érdeklődők különböző korabeli tűzfegyvereket, íjakat, kővető gépet is láthattak.

DSC 0661

Rendszeres együttműködő partnerünk a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, katonái páncélozott szállító harci járművel, teherautókkal, dzsipekkel jelennek meg, mindig nagy sikert aratva nemcsak a gyerekek körében. Közvetlenül mellettük helyezkedett el Magyar Honvédség szegedi toborzó központjának sátras kitelepülése. Napjaink honvédei a középkori hagyományőrző haditáboroktól elkülönülten, mindig a Mátyás tér másik részén helyezkednek el, az eltérő látványvilágok így nem zavarják, hanem kiegészítik egymást. A XXI. századi és historikus látnivalókat kézműves árusok sátorsora köti össze.

DSC 0210

A reneszánsz családi nap folyamán számos gyermekprogramunk is van: agyagos csuhés kézműves foglalkozások, apródiskola, íjászoktatás, Sárkányösvény interaktív játék, míg a felnőttek a Ki Lesz Szeged Kinizsije erőpróbáján is összemérhetik fizikumukat.

Kísérő programként a Mátyás tér kis labdarugópálya helyszínén került már már megrendezésre Nándorfehérvár Díjugrató Lovaskupa, lovas solymász bemutató és utánpótlás gyermeklabdarugótorna is.

Mindig közönségsiker a tűzijáték helyettesítő programzáró tűzszonglőrbemutató. Az Anima Prizma Mozgásműhely, a Flame Flower és Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapatok és a Lángoló Leguánok egyedi fellépéseit sok ezren láthatták.

Idén július 24-én kerül megtartásra a immár XVI. alkalommal a szegedi Nándorfehárvári Emléknapok reneszánsz családi napja. A szervezők célja a programmal az, hogy sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapunk mellett diadaljainkról is méltó módon megemlékezzünk. Az 1456 július 21-22-én kivívott győzelemmel Hunyadi János elérte, hogy 70 évig nem indult újabb szultáni hadjárat Magyarország ellen. A történelmi évfordulóhoz legközelebb eső szombaton, azaz idén július 24-én kerül megrendezése a Szeged egyetlen középkori hagyományőrző rendezvénye. Korhű haditáborok, fegyverbemutatók, bajvívások mellett kulturális programok, gyermekeknek kézműves foglalkozás, interaktív játékok, apródiskola, ugrálóvár is várja a kilátogató családokat. Lesz katonai toborzósátor, modernebb haditechnikai bemutató, illetve estefelé fellép a budapesti Tabulatúra Régizene Együttes is. A programok a Szeged-alsóvárosi Mátyás téren délelőtt 10.30-tól folyamatosak, melyet 21 órakor a Lángoló Leguánok tűzzsonglőrenek Tűzkavalkád című látványos műsora fog zárni. További részletes programokkal is hamarosan jelentkezünk a Vírusnapló olvasóinak.

Az emléknapok szervezője és rendezője Kohári Nándor történész. Célja, hogy évről évre megújult programokkal szolgálhassák mindazokat, akik történelmi ismereteik könnyed bővítése mellett egy különleges hangulatú, emlékezetes nyári élményre vágynak.

Kategóriák