2021. JÚLIUS 27. – “drockóra” – ÚJ ZENETÖRI ROVATUNK

írta | júl 27, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Drockóra, Videó, Zene

Nem panaszkodhatok, hogy eseménytelenek a fennállásom 68. évfordulójának hónapjai. Az aktív keresőmunkálkodásom utáni időszakban, a pedagógia világával egyetlen erős köldökzsinór köt össze. A Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kötelékében éppen 10 év óta mesterkedek a könnyűzene oktatásának módszertanán és mindennapi gyakorlatán.

FAIN LOGO

A békéscsabai, szegedi és budapesti tagozatokkal rendelkező könnyűzenei konzervatórium, nevéből adódóan alapfokú oktatási intézményként is működik és színvonalas felnőtt zenei képzést is produkál, több szinten is. Az én “pályám” természetesen a könnyűzenetörténelem, ami pedagógiai értelemben egy terra incognita; van ugyan irodalma, vagy nagyon elmélyült és terjedelmes, vagy nagyon széteső és olykor megbízhatatlan, viszont nincsenek tankönyvei, módszertani kézikönyvei. Eddigi előadói gyakorlatom – köztük a másfél évtizedes Rocktörténet egyetemi kurzusom – előzményeivel, úgy gondoltam, kialakíthatok egy olyan tematikát és praxist, amit több szinten alkalmazhat az iskola, hallgatóink képzésében. Tíz év nem kis idő! Ezalatt a közvetlen tanítási gyakorlatban és bizonyos online terekben adtam át a tartalmakat, magyaráztam az összefüggéseket és legfőképpen elemzésekkel segítettem az átélést, zenei befogadás kultúrájának szélesítését.

18 Lucaoszt jo

Az utóbbi, vírusterhes időkben, különösen a budapesti tagozatunk felnőttképzőseivel, a ZOOM-os, csoportos távoktatásra is kidolgoztam a saját előadói módszeremet. Ennek kedvező tapasztalatai nyomán adódott a lehetőség, hogy az NKA “Hangfoglaló” Könnyűzene Támogató Program pályázatára aspiráljunk. Az utóbbi, nyertes pályázatának támogatásával hozzáláthattunk egy nagyobb lélegzetű 20. századi zenetörténeti előadássorozat elindításához. Kiváló budapesti, illetve szegedi tanár kollégáim – Neumann Balázs és Varjasi István – segítségével egyre jobb felvételi körülmények között folytatódhat a munka, immár élő felvételeket is, mitöbb, élő zenéléses epizódokat is be tudtunk építeni a munkánkba, amitől egyre elevenebb és egyedibb lesz minden előadás. Itt kiemelt köszönet Fekete Jenő kiváló blues zenésznek, rendszeres, rendkívül értékes, szívbéli közreműködéséért!!! A filmvágás utómunkáiba vén fejjel beletanulván, magam próbáltam minél gazdagabb képi anyaggal tenni élményszerűbbé az egyébként sem túlzottan egykedvű zenemeséimet. Ebben pedig megint csak megkülönböztetett köszönet Mórocz Sándor barátomnak, a Vírusnapló konstruktőrének és élő szellemi talapzatának.

Az érintett körben a program elnevezése fokozatosan átalakult és a legegyszerűbb, általam betömörített formáig jutott el; remélem egyre szélesebb körben forog majd közszájon, a Vírusnaplós megjelenés/hozzáférés nyomán:

Dr. Rock a Premier órák körül… –> PREMIER KONZI – Dr.ROCK-ÓRA –> DROCKÓRA

Miksi

Lámlám, sokszor leírtam már, hogy a Vírusnapló, egy bizonyos szellemi-kulturális értelemben is értett/érintett baráti kör gondolati gyülekezőhelye, szellemi csordulásaink gyűjtőmedencéje. Ez a kör egyre bővül… Lassan lassan én is ide hordok mindenemet, ami régen s ma megtermett “setét bokromnak megette“… A retrós-spektív rádióműsoraim (Dr. Rock szakrendel) után, egy újabb menedékhelyet kaptam, immár arccal is vállalt élő-képes-adásaimnak… Az új, választható kategóriánk neve is ez lesz: DROCKÓRA. A tervezett 40-egynéhányból eddig 14 “óra” készült el utómunkáinak javával. Sokminden alakul még. A nyár folyamán kb. további tíz felvétel születik meg. Az aprólékos utómunkák miatt ezek fokozatosan készülnek el, de a Premier Konzi honlapjára átvezető linkünkön át, erről a helyről mindig lehet tájékozódni a fejleményekről.


AZ ISKOLA HONLAPJÁN PEDIG EGYÉBKÉNT IS ÉRDEMES NÉZELŐDNI – KÜLÖNÖSEN ZENEI ÉRDEKLŐDÉSŰ FIATALOKNAK, SZÜLEIKNEK ÉS TANÁRAIKNAK! Örülnék, ha Drockóráim látogatása nyomán, újabb tanulók és hallgatók találnák meg a nekik megfelelő zenei képzési intézményt – kiváló művésztanáraival és rendkívül jó hangulatú iskolai légkörével!

28 Bufe.line
A Premieres zenésztanár válogatott, egy IH-beli tanári koncert után.

Innentől csak egy kattintás itt a bekezdés után és indul a zenemozi és valahonnan a világmindenségtől, Afrikán át, a blues termővidékeit végigjárva, a jazz korszakait és nagy egyéniségeit bepásztázva, a latin zene vizein cirkálva, majd a beat és rockzene robbantgatásait közösen végigélve… Következik tehát, a JÓ ZENÉK RESTARTJA…!!!

dr rock ora
21 Szeretunk.Plesi
A legnagyobb kitüntetés, amit valaha kaptam…

A ZENE MINDEN PEDAGÓGIÁRA JÓ…” (Plesi)

Kategóriák