2021. JÚLIUS 3.- SZOMBATI BAJOK

írta | júl 3, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Világjárvány

A TESZTOSZTERON

levy

A VÍRUSNAPLÓ férfi olvasói közül többen érdeklődtek mellük és hasuk megnövekedésének okairól. Előjáróban biztosíthatom őket,, hogy nem az LMBT- Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek hittérőtő propagandájának a hatására történik mindez, hanem csupán hormonzavaruk van – ami gyógyítható. Mai bejegyzésünkben részben választ adok kérdésükre:

A tesztoszteron egy rendkívül erőteljes hormon, ami nagyon sok mindenre hatással van. Ez az a kulcsfontosságú hormon, ami megkülönbözteti a férfit a nőtől. A megfelelő tesztoszteron szint segít abban, hogy magabiztosabbak legyünk, egészséges nemi vággyal rendelkezzünk, ne veszítsük el az izomtömegünket. A tesztoszteron vitathatatlanul a legfontosabb hormon azok számára, akik erőteljesebb izom- és alacsonyabb zsírtömeget akarnak rendelkezni.

A tesztoszteron szint a serdülőkorban és a korai felnőttkorban a legmagasabb. Fiúkban a tesztoszteron vagy az androgének első fizikai tünetei a pubertás idején nyilvánvalóak. A fiú hangja megváltozik, vállai kiszélesednek, arcfelépítése férfiasabb lesz.

A férfiak, ahogy idősödnek, a tesztoszteronszintjük 30 éves kor után évente körülbelül 1 százalékkal csökkenhet.

A tesztoszteron szintet a vér hormonszint vizsgálatával állapítják meg. Mivel a tesztoszteron szint általában reggel magasabb, ezt a vérvizsgálatot a fiatal férfiaknál 10 óra előtt kell elvégezni, a 45 év felettiek esetében pedig 14 óráig, hogy pontos eredményeket kapjanak.

Az alacsony tesztoszteron szint egyes esetekben betegségek miatt mutatkozik, pl. amelyek a heréket károsítják, amelyek ugye a hormon előállítását csökkentik.

Ahogy idősödünk, a tesztoszteron szintek tovább csökkennek.

Számos tünet jelezheti, ha a tesztoszteron termelésünk durván a normál szint alá csökken. Ha a következő jeleket észleljük, gyanakodhatunk alacsony tesztoszterin szintre.

Alacsony tesztoszteron szint gyerekeknél – Pubertás korban

 • Az emlőszövet megnagyobbodása
 • ritka vagy hiányzó szemérem- és testszőrzet
 • alulfejlett nemi szervek
 • alulfejlett izomzat

Alacsony tesztoszteron szint felnőttkorban

 • csökkent libidó
 • erekciós zavarok
 • izomgyengeség
 • hajhullás
 • depresszió
 • egyéb hangulati problémák

Leggyakrabban előforduló jelek között, melyek minden életkorban jelentkezhetnek: csontvesztés, törékeny csontozat, vázizom és erő vesztés, hízás, csökkent libidó és erekciós zavarok, meddőség, jó közérzet csökkenése, fáradtság, csökkent állóképesség, depresszió és cukorbetegség kockázata.

fat loss

Nézzünk meg párat az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb jelek közül

1./ Alacsony nemi vágy

A tesztoszteron kulcsszerepet játszik a férfiak libidójában (nemi vágy). Egyes férfiakban az életkoruk előrehaladtával csökkenhet a nemi vágy, de az alacsony tesztoszteron szinttel ez hatványozottan jelentkezik.

2./ Erekciós nehézségek

Míg a tesztoszteron serkenti az ember nemi vágyát, ugyanakkor elősegíti az erekció elérését és fenntartását. A tesztoszteron önmagában nem okoz erekciót, de serkenti az agy receptorjait nitrogén-oxid előállításához. A nitrogén oxid egy olyan molekula, amely elősegíti az erekcióhoz szükséges kémiai reakciók sorozatát. Ha a tesztoszteronszint túl alacsony, a férfiaknak nehézségeket okozhat a szexuális együttlét előtti erekció elérése, vagy spontán erekciója (például alvás közben). Azonban fontos megérteni, hogy a tesztoszteron csak egy a sok tényező közül, melyek elősegítik a megfelelő erekciót.

3./ Alacsony spermamennyiség

A tesztoszteron szerepet játszik a sperma előállításában. Az alacsony tesztoszteron szintű férfiak gyakran észlelik a sperma mennyiségének csökkenését a magömlés során.

4:/ Hajhullás

A tesztoszteron számos testműködésben szerepet játszik, beleértve a hajtermelést is. A kopaszodás sok ember számára az öregedés természetes része. Természetesen az örökölt hajlam is közrejátszik a kopaszodásban, azonban az alacsony tesztoszteronnal küzdő férfiaknak a testi és arcszőrzetük is csökkenhet.

5./ Fáradtság

Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak erőteljes fáradtságról és csökkent energia szintről számoltak be. Szóval, ha úgy érzed, hogy mindig fáradt vagy, annak ellenére, hogy eleget alszol és kevés a motivációd az edzésekhez, lehet, hogy alacsony a tesztoszteron szinted.

6./ Izomtömeg elvesztése

Mivel a tesztoszteron szerepet játszik az izomépítésben, az alacsony tesztoszteron szintű férfiak az izomtömeg csökkenését vehetik észre. Tanulmányok kimutatták, hogy a tesztoszteron befolyásolja az izomtömeget, de nem feltétlenül az erő vagy annak működését.

7./ Megnövekedett testzsír

Az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiaknál a testzsír növekedése is tapasztalható. Sokszor a megnagyobbodott mellszövet is kialakul, ami feltételezhetően a férfiakban a tesztoszteron és az ösztrogén hormonok közötti egyensúlyhiány következtében jelentkezik.

8./ Csökkent csonttömeg

Az osteoporosis vagy a csonttömeg elvékonyodása olyan betegség, amely gyakran jelentkezik nőknél. Az alacsony tesztoszteron szintű férfiak azonban csontvesztést is tapasztalhatnak. A tesztoszteron elősegíti a csontok előállítását és megerősítését. Tehát az alacsony tesztoszteron szintű férfiak, különösen az idősebb férfiak alacsonyabb csontmennyiséggel rendelkeznek, és hajlamosabbak a csonttörésekre.

9./ Hangulatváltozások

Az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak hangulatváltozásokat tapasztalhatnak. Mivel a tesztoszteron a test számos fizikai folyamatát befolyásolja, ez befolyásolhatja a hangulatot és a mentális képességeket is. Kutatások arra utalnak, hogy az alacsony tesztoszteron szintű férfiak nagyobb valószínűséggel depresszióval, ingerlékenységgel vagy fókusz hiányával néznek szembe.

10./ Memória

Mind a tesztoszteron szint, mind a kognitív funkciók – különösen a memória – csökken az életkorral. Ennek eredményeként az orvosok elméletük szerint az alacsonyabb tesztoszteron szint hozzájárulhat a memória változások kialakulásához.

11./ Kis méretű herék

A test alacsony testoszteronszintje hozzájárulhat az átlagnál kisebb méretű herékhez. Mivel a testnek tesztoszteronra van szüksége a pénisz és a herék kifejlesztéséhez, az alacsony szint hozzájárulhat aránytalanul kisebb péniszhez vagy herékhez, mint egy normál tesztoszteron szinttel rendelkező emberhez képest. Az alacsony tesztoszteronszint mellett a normálnál kisebb heréknek vannak más okai is, tehát ez nem mindig csak az alacsony tesztoszteron tünete.

12./ Vérszegénység

Az orvosok összekapcsolták az alacsony tesztoszteronszintet a fokozott vérszegénység kockázatával. Amikor a kutatók tesztoszteron gélt adtak anémiás férfiaknak, akiknek szintén alacsony volt a tesztoszteron szintjük, javult a vérszámuk, a placebó gélt használó férfiakhoz képest. A vérszegénység néhány tünete lehet a koncentrációs probléma, szédülés, lábgörcsök, alvási problémák és rendellenesen gyors pulzus.

1024px Testosterone from xtal 3D balls

Három fő módszer létezik, amelyekkel természetesen növelhető a tesztoszteron szint:

 1. Életmód megváltoztatása
 2. Az étrend megváltoztatása
 3. Táplálék Kiegészítők használata

1./ Életmód megváltoztatása

A tesztoszteron szintet befolyásolhatja néhány alapvető életmódbeli döntés. Az alvásminőség javítása nagyban segíthet. Az alvás óriási hatással van a tesztoszteron szintjére. A tesztoszteron szintje 40% -kal csökkenhet, ha rosszul és keveset alszunk. Az alvás javítása érdekében próbáld ki a következő tippeket:

 • aludj hűvösebb szobában
 • lefekvés előtt 2-3 órával már ne igyál sok folyadékot.
 • próbálj még egyszer elmenni wc-re lefekvés előtt
 • aludj kényelmes alsóban
 • használj alvást segítő kiegészítőket

A szex szintén befolyásolja a tesztoszteron szintet, szóval érdemes heti legalább egyszer csinálni.

2./ Változtatások az étrendben

Az étrend szintén nagy hatással van a tesztoszteron szintjére. Egészséges, kiegyensúlyozott étrendre van szükség a tesztszint maximalizálása érdekében.

Korlátozzuk az alkohol fogyasztást. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással van a teljes tesztoszteronra, de csak az alkoholfogyasztás valójában növeli a tesztoszteron / kortizol arányát, valószínűleg az alkohol által adott hamis bizalomérzet miatt, valamint annak képességével, hogy (ideiglenesen) elfojtja a stresszt.

Ha elegendő mennyiségű fehérjét fogyasztasz, segíthet fenntartani az egészséges szintet, és elősegítheted a zsírégetést, amely szintén társul a tesztoszteronhoz.

A szénhidrátbevitel szintén szerepet játszik, ahogy a szénhidrátokkal végzett kutatások is rámutattak, segíthetnek a tesztoszteron szint optimalizálásában az edzéseid során.

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy a megfelelő egészséges zsírok szintén jótékony hatással vannak a tesztoszteronra és az egészségre.

Amit meg kell értenünk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő arányú szénhidrátokkal, fehérjékkel, zsírokkal segíti a tesztoszteronszinted maximalizálását.

Az egészséges táplálkozás mellett a cink növeli a tesztoszteron szintet, különösen azoknál a férfiaknál, akiknek hiányzik ez az ásványi anyag. A B6-vitamin és a magnézium szintén elősegíti a cink felszívódását és a szabad koleszterin tesztoszteronná történő átalakítását.

3./ Tesztoszteron szint fokozása táplálék kiegészítőkkel

Nyilvánvaló, hogy a kiegyensúlyozott étrendnek és a megfelelő alvásnak elsőnek kell lennie, mielőtt tovább mennénk a kiegészítők alkalmazására. Azonban a különféle kiegészítők szedésével tovább növelhető a tesztoszteronszint. Az olyan tesztoszteron fokozó étrend kiegészítők, mint az Ashwagadha, Tribulus terrestris (királydinnye), Cink, D vitamin, gyömbérkivonat és a DAA, mind segítenek a biztonságos tesztoszteron szint emelésben.

Kategóriák