2021. Június 21.- HÉTFŐI VILÁG

írta | jún 21, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Műszaki tudományok, Vallás, Zene

GONOSZ NÉLKÜLI GALAXIS – A BOLDOGSÁG BIRODALMA

depositphotos 91064284 stock photo space hand painted watercolor background

Az univerzum fele (mások szerint 30%-a) a titokzatos sötét anyagból áll (egy előadásomban fogalmaztam, hogy a sötétség birodalma a gonosz birodalma) amelyet a kutatóknak nem sikerült közvetlenül bizonyítaniuk, csak közvetett bizonyítékot találtak létezésére. Feltételezhetően ez anyag tartja össze a galaxisokat, amelyek forgómozgásuk miatt gyakorlatilag szétrepülnének: plusz tömeget ad nekik. A sötét anyag nem bocsát ki fényt vagy detektálható sugárzást, csupán gravitációs hatása észlelhető.

Nemrégen sötét anyag nélküli távoli galaxist észleltek csillagászok.

Arra azonban nincs magyarázat, hogy a CET északi csillagképben lévő NGC1052-DF2 galaxisban miért nincs sötét anyag. Ez a galaxis akkora, mint a Tejútrendszer, de annak egy százaléknyi csillagával rendelkezik. A galaxis tanulmányozására a Hawaiion lévő nagyobb teleszkópokat és a Hubble Űrteleszkópot használták.

Bár a galaxis szinte üres, találtak benne sűrűbben csoportosuló csillagokat is. Mérésekkel kiszámolták, milyen sebességgel mozognak ezek a csillaghalmazok. Ha normál mennyiségű sötét anyag lenne a környezetükben, a halmazok mintegy 108 ezer kilométer per órás sebességgel mozognának. Ehelyett óránként 28 ezer kilométeres sebességgel haladnak. Vagyis ilyen sebességgel akkor mozognak, ha egyáltalán nincs körülöttük sötét anyag. A kutatócsoport azt is kiszámolta, mekkora lehet a galaxis teljes tömege és arra jutottak, hogy teljes tömegéért a csillagok felelősek, így nagyon kevés vagy semmi tér nem marad a sötét anyag számára.

A kutatóknak nincs magyarázatuk arra, hogyan lehetséges ez, de a tanulmánytól független szakértők szerint a Nature című tudományos folyóiratban közölt kalkulációik helyesek. Ugyanakkor azt is hozzáteszik a külsős szakértők: a kutatócsoport eredményei zavarba ejtőek. Arra nincs jó magyarázat, hogy hogyan és miért nincs ebben a galaxisban sötét anyag. A tanulmányban négy lehetséges magyarázatot fejt ki, de mindegyik bizonyítás nélküli. A kutató magyarázata, hogy a galaxis az univerzum nagyon korai időszakában fejlődött ki olyan módon, amilyet a csillagászok még soha korábban nem láttak és nem értenek.

Kategóriák