2021. JÚNIUS 27.- VASÁRNAPI BEJEGYZÉS A SZEGEDI ZENÉSZEK TÁRSASÁGÁRÓL

írta | jún 27, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Szeged, Történelem, Videó, Zene

DR. SIPOS ZOLTÁN EMLÉKPLAKETTEK ÁTADÁSA

Plesi.nyitokonf

Az IH Rendezvényközpontban a covidos idők előtti, több, mint fél évtizedben rendszeres helyi kultúrtörténeti emlékező esteket rendeztek Pleskonics András (Plesi) szervezésében. A klubestek és a baráti közösség neve: Szegedi Zenészek Társasága lett az évek során. Az ötlet kezdeményezője és lelkes szervező-támogatója Dr. Sipos Zoltán volt, aki amellett, hogy ismert fogorvos szaktekintély volt, zenészként maga is két lábon járó történelem volt. Ő maga is azzal a gondolattal indította el a beszélgető-zenélgető esteket, hogy sajnos fogyatkoznak, a még zenei emlékeket megidézni tudó, adatközlő barátok. Ő volt a Barta Tamás Emlékérem létrehozásának is egyik megálmodója, Józsa Gábor szegedi éremművész felajánlása nyomán.

A sors kegyetlen rendelkezése úgy hozta, hogy három éve Sipos Zoltánt is elveszítettük. A VÍRUSNAPLÓ olvasói korábban olvashatták, hogy halála után egy évvel, az ő tiszteletére megszületett a Sipos Zoltán Emlékérem gondolata. A neves dobos felesége Siposné Karl Mária alapította a díjat, azoknak a zenészeknek, akik a szegedi zenéért átlagon felül sokat tesznek, mint ahogy Sipos Zoltán is tette. A díjakat két korosztályban adják ki évente, az adományozók és egy szakmai közösség döntése alapján.

2021. Június 26-án, péntek este a Sarastro Bár előadótermében újraindult a Szegedi Zenészek Társasága! Az első találkozón a járvány miatt elmaradt, 2020. évi SIPOS ZOLTÁN EMLÉKPLAKETTEK átadására került sor. A díjazottak: Vadász Zoltán (ismert szegedi rockzenész, a legendás MÓRA Zenekar gitáros énekese) és Jakab Levente (jazz gitáros, a Jam Beam, a Storyville Jazz Band és újabban a Sun City Jazz Band tagja, de session zenészként éveken keresztül játszott Zámbó Jimmy kísérőzenekarában is).

Ody.plakett
Sipos.plakett JakabLevi
Levi.plakett

A műsor első részében Vadász Zoltánnal idézték fel a Móra Zenekar és a zenészpályája szebb napjainak emlékeit. Utána Jakab Leventével sztorizgatott Plesi, a házigazda és a rendezvény szervezője, majd ő bele is csapott a húrokba és párjával, Jakab Eszterrel néhány számot ajándékoztak az újra egybegyűlteknek – a program végén egy kis örömzenélés erejéig beszállt Árva Gábor, ismert szegedi basszusgitáros is, aki a díjakat odaítélő kör egyik tagja.

Ody.Mora
Plesi.Levi .Jimmy
Ody.csog
Lvei.g1
Arva
Ody.Leviek
Nezok1
Ody.bizottsag
Vizottsag.Levi

Fotók: Hegyeshalmi Zoltán

Kategóriák