2021. JÚNIUS 7.- HÉTFŐI ÉBREDÉS

írta | jún 7, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Gazdaság, Honvédelem, Kína, Műszaki tudományok, Politika, Történelem, Vallás

EGYETEMÉPÍTÉS ELLEN

Sokat megélt szerkesztő vagyok, több tüntetést láttam már: volt Nemzeti Színház elleni tüntetés, népligeti-kulturális-negyed elleni tüntetés, budai vár rekonstrukciója elleni tüntetés, most meg zajlik az egyetem építés elleni tüntetés. Minden nemzeti-kulturális-oktatási beruház ellen tüntetett már az egyesült-liberális oldal – csak miután hatalomra kerültek, gyorsan befészkelték magukat a megépült intézményekbe Alföldi-típusú embereikkel annyira, hogy később nehéz munkagépekkel sem lehetett őket onnan eltávolítani. Nem tudom, hogy a VÍRUSNAPLÓ kedves olvasói emlékezete jegyzi-e ezeket a megnyilvánulásokat?

stadion budapest mti latvanyterv atletikai stadion 351105
A Budapestre tervezett Fudan egyetem

Több ezren tüntettek szombaton Magyarországon a tervezett kínai egyetem ellen – írta vasárnap a CNN a Reuters alapján. Az anyag délelőtt a vezető amerikai híroldal címlapján szerepelt. Kitértek arra is, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is ellenzi a Fudan egyetemet és, hogy átnevezték a beruházás kijelölt területe felé vezető utcákat olyan személyek után, akik érzékenyen érintik a kínai kormányt. Megjegyzik azt is, Orbán Viktor most először néz szembe 2010-es hatalomra kerülése óta összefogott, egységes ellenzékkel pont a 2022-es választások előtt.

1319726
Karácsony Gergely a Fudan-ellenes tüntetésen
482135 orbanozas fudan demonstracio
A szombati Fudan tüntetés részlete

A budapesti kínai követség saját hivatalos weboldalán reagált a hétvégi budapesti tüntetésre és az ott elhangzottakra:

„Június 5-én bizonyos politikusok Budapesten súlyosan téves állításokat fogalmaztak meg Kínával és a kínai-magyar kapcsolatokkal összefüggésben, támadták a kínai politikai berendezkedést, és azt a fejlődési utat, amelyet a kínai nép választott, és megtámadták Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletre alapuló viszonyát. A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel, ellenségességet és konfrontációt szül. Súlyos beavatkozás Kína belügyeibe, és szándékos tönkretétele a baráti, és mindkét fél számára előnyös viszonynak a két ország között. Határozottan tiltakozunk és elítéljük ezt. Karácsony olyan kifejezéseket használt szombati beszédében mint a Tienanmen tér, demokrácia, emberi jogok és értékek, ezekből pedig a szóvivő arra következtetett, hogy a főpolgármester rágalmazta Kínát.”

A kínai szóvivő, a kínai és magyar nép épülő barátságáról és együttműködéséről szóló bevezető után fejezi ki nemtetszését amiatt, hogy Budapest főpolgármestere – akit nem ismer, de udvarias, jó modorú embernek tűnik neki – izgatottan kiállt a tüntetésen Kína ellen. A diplomata úgy gondolja, hogy szavahihetően csak a kínaiak és a Kínát megjárt emberek nyilatkozhatnak az ország politikai rendszeréről, fejlődéséről és eredményeiről.

„Ahogy az köztudott, Kína védelmezi a béke, a fejlődés, a méltányosság, az igazság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit az egész emberiség számára. A kínai emberek összedolgoznak azért, hogy megvalósítsák maguk számára a jobb életet. Azon gondolkodom, vajon az »értékek«, melyeket a Főpolgármester úr Kínának tulajdonít, megegyeznek-e ezzel. Talán a saját értékeiről beszélt.”

A kínai szóvivő szerint Karácsony megjegyzései nemcsak Kína politikai rendszerét és fejlődési stratégiáját támadták, hanem a két nép kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködését is, és az utcaátnevezések is egyértelműen a Kínával szembeni ellenségességét mutatják.

Végül tanácsokkal is ellátja a főpolgármestert. Először is, legyen jó polgármester, és szolgálja meg a budapestiek bizalmát. Másodszor, maradjon objektív és racionális, ne hagyja, hogy a saját önös érdekei vezessék, és ne vegyen készpénznek hamis információkat. Tegyen többet a kínai-magyar barátság elősegítéséért. Harmadszor, őrizze meg úriemberi viselkedését, és ne viccelődjön Kínán.

Ezek után Karácsony Gergely az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel együtt küldene levelet Kína elnökének:

„Felkérem az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, tegyük együtt világossá, írjuk meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek: 2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától. Bár a kormány meghátrálásba, ködösítésbe kezdett az ügyben, ismerjük őket, ezért holnap elkezdem az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról”

gulyas gergely a kormanyinfon foto kovacs attilamti lgc
Gulyás Gergely

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozata:

„Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére jót tenni. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.”

Gulyás arra számít, hogy másfél év múlva áll majd úgy a projekt, hogy érdemes legyen róla dönteni. A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni – mondta a miniszter.

Kategóriák