2021. MÁJUS 22.- PÜNKÖSDI BÚCSÚ

írta | máj 22, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Történelem, Vallás, Videó

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, azaz kiáradása. A Szentlélek (Spiritus Sanctus), ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.

Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A csíksomlyói búcsú hagyományáról a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát. Hungarikummá nyilvánította a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet a Hungarikum Bizottság, elismerve annak egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét. Ez méltó elismerése a székelység több száz éves hagyományának, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értékének.

csiki

Csíksomlyói Emlékív Kollár Erzsébet munkája

Kiadónk, a Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó 2013-ban jelentette meg a csíksomlyói emlékívet. Az emlékív, mint finoman kidolgozott filatéliai kiadvány célja jubileumok, kiállítások, események népszerűsítése, melynek alkalmából emlékül adják, illetve árusítják vagy közhasznú, karitatív célokat szolgál. Az emlékívet körbefogó kereten annak névértéke, a kibocsátó neve és emblémája szerepel illetve gyakran az alkalomra utaló szöveg és szimbólum. Nem azonos a bélyeggel, viszont a bélyeghez hasonló szépségű-, minőségű- és értékű termék. A ritkaságokat, érméket, bélyegeket gyűjtők körében igen közkedvelt. Kiadónk világszinten egyedülálló újdonságnak számító csemegével bővítette sorozatát. A művészeti és gyűjtői értékek mellett szerettünk volna a kiadvány befektetői érték is növelni, ezért 12 karátos arannyal futtatott dombornyomattal láttuk el azt. Minden emlékívre aprólékosan megmunkált arany lapokat vittünk fel innovatív kézműves technikával. A Gold Collection sorozat minden darabja egyedi és megismételhetetlen. A Nagy- és Kissomlyó közötti Nyeregben tartott pünkösdszombati búcsú 20. évfordulójára készített emlékív ezen felül is tartogat újdonságot. A kulturális tartalom mellett jótékonysági célokat is szolgál. Az emlékívek értékesítéséből származó bevétellel kiadónk a Csíksomlyói Ferences Rendházat támogatja. Minden emlékívünk egyedi sorszámozással ellátott, kis szériában, különleges vízjeles papírra készül. Minden darabhoz a méltó tárolásra és a külső hatások elleni védelemre szolgáló tasakot és az eredetiséget igazoló tanúsítványt adunk

2021. MÁJUS 22. – CSÍKSOMLYÓI SZENTMISE

Kategóriák