2021. MÁJUS 25.- KÍNAIAK A VILÁGŰRBEN

írta | máj 25, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Gazdaság, Honvédelem, Kína, Műszaki tudományok, Politika, Történelem

7bWpSU1rqYTCUyHQs
Fejünk felett a Mennyei Palota

A VÍRUSNAPLÓ egyik olvasója telefonált, hogy nem veszi fel a kínai vakcinát, mert azt kínai kommunisták gyártják. Megkérdeztem a hölgyet, hogy milyen telefonja van? Kínai – volt a válasz. Milyen számítógépet használ – kérdeztem. Kínait, jött a válasz. Milyen ruhát és cipőt visel – faggattam tovább. Kínait, mondta beismerően. Hát akkor ezeknél a tárgyaknál nem zavarja, hogy kínai kommunisták gyártották – tettem fel a kérdést. A hölgy azt felelte, hogy összezavartam és letette a telefont.

Keveset írnak róla, de Kína hamarosan Attila nyomába ér. (Miután 452 tavaszán, Attila legyőzte a rómaiakat, I. Leó pápa sietett tárgyalni a magyarok nagy királyával: – Igaz, hogy Róma a világ ura volt? – tette fel a kérdést Attila. A pápa válasza: – Igaz. – Hát akkor, aki legyőzte a világ urát, az mostantól a világ ura lett – felelte Attila, amit I. Leó pápa is elismert.)

2021. április 29-én Kína feljuttatta az űrbe a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomás központi egységét. A terv szerint az első egység, a Tienho jövőre két új modullal, a Ventiennel és a Mengtiennel bővülhet; a három egység összekapcsolása után az űrállomás hivatalosan is megkezdheti a működését. A három egységet T-alakban, egymással szemben csatlakoznak majd a központi modul két oldalához. A két modul nagyjából egyforma méretű (14,4 méter) és tömegű (22 tonna) lesz. A kínai mérnökök a tervek szerint számos extrával fogják bővíteni az űrállomás moduljait:

  • a Tienho központi modulnak 5 dokkolóportja, egy robotkarja, valamint a belső kísérletekhez alkalmas részlegei lesznek;
  • a Ventient moduláris tárolóegységekkel és robotkarral szerelik fel;
  • a Mengtien dokkolóportjára az űrállomásra látogató járművek, javítógépek és kiegészítő modulok csatlakozhatnak;
  • a Hszüntien (Mennyei cirkáló) űrteleszkóp, az elképzelések szerint nagyjából 300-szor akkora területet lát majd be, mint a NASA által gyártott Hubble űrteleszkóp.

A Mennyei Palota nem az első kínai űrállomás lesz – eddig kettőt építettek –, de a moduláris szerkezete szokatlannak hat. Legalábbis a kínai űriparban, mert a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felépítése hasonló elvet követett –csak abból Kínát az Egyesült Államok tiltakozása miatt kihagyták.

A HOLD DÉLI ÉS ÉSZAKI VÍZKÉSZLETE
A Hold déli és északi vízkészlete

A legújabb hírek szerint a 25 éve működő Nemzetközi Űrállomásnak, 2-3 év múlva befejezheti küldetését, így Kína meggyengítheti az Egyesült Államok dominanciáját a nemzetek felett álló űrprojektekben. Az űrállomáson a kínaiak különböző kísérletekkel sikeresen vizsgálhatják az alábbi témákat:

  1. az alacsony Föld körüli pálya bevonása a gazdasági életbe;
  2. a víztisztítási kezdeményezések támogatása az egész világon;
  3. kiváló minőségű fehérjekristályok termesztése;
  4. az ultrahang eljuttatása a Föld minden sarkába;
  5. a szemműtétekhez használt hardverekbe beépült űrtechnológia;
  6. megműthetetlen tumorok operálása robotkar segítségével;
  7. a csontsűrűség-veszteséget leküzdő gyakorlatok és étrendek kidolgozása;
  8. az oszteoporózis (csontritkulás) mechanizmusának megértése;
  9. fejlettebb vakcinák tervezése;
  10. űrkutatási projektekben való részvételi lehetőség diákoknak;
  11. mellrák-diagnosztikai és -kezelési módszerek fejlesztése;
  12. vízminőség-felügyelet az űrből;
  13. természeti katasztrófák nyomon követése az űrből;
  14. az orvosi eszközök hatékonyságát javító folyadékdinamikai tanulmányok;
  15. a beltéri levegőminőség javítása.

Természetesen a kínai űrállomás akármikor átalakítható űrfegyverré is és attól kezdve katonailag Kína uralhatja a Földet.

HAMAROSAN MEGKEZDŐDIK A HOLD GYARMATOSÍTÁSA
Hamarosan megkezdődik a Hold gyarmatosítása

Kategóriák