2021. MÁRCIUS 19. (péntek) – szerelem csütörtök… vagy akár péntek! (Film-Szín-Játék)

írta | márc 19, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Film-Szín-Játék, Humor, Videó

Néhány évvel ezelőtt igazi ínyencségre bukkantam. A recept így szól:

Végy egy nagyszerű rendezőt! Adj hozzá legalább 13 dkg kiváló színészt, 
majd az egészet keverd addig, míg a massza csomómentes nem lesz! 
Mindeközben fűszerezd bátran humorral és bájos fordulatokkal, 
majd ha ezzel megvagy, süsd 195,9 fokon 77 percig! 
A kész, könnyed végtermékhez jó szórakozást kívánok!
Szerelem csütörtök
Zenthe Ferenc, Garas Dezső, Somogyi Erzsi, Takács Mária

A Fejér Tamás által rendezett, Szerelem csütörtök c. film egyik főszereplője Máró (Pécsi Sándor), a mindig tettre kész és fáradhatatlan fuvaros, aki segíteni szeretne a fiatal házaspárnak – Árpinak (Zenthe Ferenc) és Évának (Takács Mária) – leendő lakásuk megtalálásában. Addig is az ifjú házasok, jobb hely híján minden csütörtökön Árpi teherautójában randevúznak. Ám várva várt szerencse egy napon rájuk kacsint, az idős Mikuláschné (Somogyi Erzsi) személyében; aki hirdetést ad fel az újságban. A hölgy egyedül él, egyetlen társasága Rezsőke – a papagája – elszökött és elhatározza, hogy annak adja ki háza egy szobáját, aki megtalálja. Máró az egész fuvaros brigádot mozgósítja, majd… Nem, inkább nem árulok el többet a történetről, akit érdekel nézze meg, hogy mi lesz a madár és legfőképpen a szerelmesek sorsa. (Ha ezzel még nem sikerült volna felkeltenem a kedves Olvasó(k) érdeklődését elárulom, hogy a film mellékesen a retro gépjárművek szerelmeseinek is kedvez.)

Szerelem csütörtök 1. rész
Szerelem csütörtök 2. rész

Szereplők: Pécsi Sándor, Somogyi Erzsi, Zenthe Ferenc, Takács Mária, Avar István, Kibédi Ervin, Garas Dezső, Komlós Juci, Fónay Márta, Rajz János, Raksányi Gellért, Suka Sándor

Zene: Fényes Szabolcs

Őszintén megvallva, egy jeles évforduló is megerősített abban, hogy második ajánlóm tárgyául ezt a filmet válasszam. Ami nem egy világot megváltani akaró vagy nagy filozofikus gondolatokat tartalmazó alkotás, hanem egy üde színfolt, amin jót mosolygunk; de lehetséges, hogy még napokig emlegetjük. Ehhez (legalábbis az én esetemben biztosan) hozzájárul Máró karaktere. Akit a 2021. március 18-án 99 éve született, már az égi deszkákat taposó Pécsi Sándor alakít. Úgy gondolom, hogy aki legalább egyszer látta őt – legyen szó akár a Liliomfi, a Szent Péter esernyője vagy A fekete város című filmekről -, az meggyőződhetett az ő folytonosan vibráló, lángoló jelenlétéről. Mert Pécsi bármilyen szerepet is öltött magára, ami közös: az a mozdulatai mögött lobogó láng, a tekintetéből áradó fény és a teljes átalakulás.

Pécsi Sándor
Pécsi Sándor

Horváth Teri színművésznő így emlékezett egy közös útjukról:

Hírt kaptam a minisztériumból: filmküldöttség utazik Prágába……..a tüneményes Pécsi Sándor is…..Az első állomás Pozsony……..a díszvacsorán Pécsi Sanyi kékesszürke tropikálöltönyt öltött, úgy virított, mint a szeme színe….huncutkásan nevetett, amikor a hallban összeverődtünk: „Húú! A mi küldöttségünk! hogy kicsípte magát!” Aztán minden lámpát, szobrot szeretett volna hazavinni. Mindent megnézett egy szempillantás alatt…..Vendéglátóink átnyújtották az elkövetkezendő programot írásban, Prágába utaztunk. Már délelőtt a múzeumokat bújtuk Pécsi Sándorral. Valósággal megszédült Pécsi a korai középkor fából faragott Madonnáitól. Hogy tudott lelkesedni a szépért, te jó ég! Csínytevő gyerekes öröm bujkált mindig a szeme sarkában. Láttam rajta sóvárgást, hogy szeretné mindent hazavinni. De a szépség mindenkié…… Körbe karikába jártuk a múzeum összes termeit. Pécsi Sándor csak állt, mint a bálvány. Begörbítette a mutatóujját, megdörzsölte csillogó szemét. Magas hangon kacarászott: „Hát nem káprázatos? Csodás! Ezt nem lehet itt hagyni! Imádom a fát, a köveket……. Engem nem érdekel az ebéd, fölfalom itt ezt a tenger szépséget.” valóban nem ebédelt. Szinte ott lakott a múzeumban egész nap. Végre késve, csapzottan caplatott a vacsorához. Pálos Gyuri tréfásan megkérdezte:

– Te Sándor, bizonyos, hogy nem loptál el valamit?

– Sajnos nem sikerült, az őr résen volt….

Horváth Teri: Fényben és árnyékban, 1992
Pécsi Sándor otthonában
Pécsi Sándor otthonában

Búcsúzóul megragadnám az alkalmat, hogy bátorítsak minden film és színház iránt érdeklődő Olvasót arra, hogy amennyiben van valami kívánsága (egy színész, színésznő élete, esetleg egy alkotás, amiről szívesen olvasna) vagy kedves élménye, egy történet, amit szívesen megosztana velünk; írjon olvasói levelet Szerkesztőségünknek! Minden gondolatot, ami a témával kapcsolatos nagy érdeklődéssel várunk és az írásokat a következő bejelentkezéseknél közzétesszük.

Kategóriák