2021. MÁRCIUS 20.- SZOMBAT ESTÉRE EGY POHÁR SKÓT VISZKI ÉS MELLÉ JOUROVÁ ASSZONY

írta | márc 20, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Gazdaság, Honvédelem, Humor, Mese, Politika, Portré, Történelem, Videó

viski

EURÓPAI BIZOTTSÁG:

MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG EURÓMILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOKTÓL ESHET EL

Az egész eljárás még idén, a magyarországi választások előtt lefolyna. A Bloomberg azt megjegyzi, hogy Orbán kormánypártját a magyar közvélemény-kutatások szerint megelőzte az ellenzéki szövetség, és a pénzügyi büntetések erősen befolyásolhatják az újraválasztás esélyeit.

jourova sorossal
JOUROVÁ ASSZONY ÉS SOROS GYÖRGY

Az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumokat, Magyarország és Lengyelország eurómilliárdos támogatásoktól eshet el – írja a Bloomberg hírügynökség Vera Jourovára, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökére hivatkozva.

Jourová interjút adott a Bloombergnek, és megismételte: a bizottság eltökélt, hogy érvényesítse a január elsején életbe lépett feltételeket, és ő maga személyesen is ezen dolgozik. Azt szeretné, ha még idén lenne eredménye az eljárásnak.

A sokat emlegetett jogállamisági mechanizmus elvileg lehetőséget adna arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében előírt támogatásokat a követelményeket megsértő országoktól. Magyarország esetében ez 7,2 milliárd eurónyi összeget érinthet.

Orbán és Morawiecki lengyel kormányfő tavaly a költségvetés (és így a gigászi, 18 000 milliárd eurós koronavírusválság-kezelő alap) vétójával fenyegették a többi tagországot abban az esetben, ha a jogállamisági mechanizmushoz kötik a kifizetéseket. Akkor olyan kompromisszum született Németország közvetítésével, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak a kritériumok megsértésével vádolt országok.

Orbán és Morawiecki ezt győzelemként kommunikálta a hazai közvélemény felé, mondván, a kompromisszum lehetetlenné teszi, hogy az EU pénzügyi eszközökkel kikényszerítse a feltételeket. 

Jourová most megismételte: eltökélt abban, hogy a bizottság érvényt szerezzen a mechanizmusnak. Az Európai Bíróság nyár elején döntést hozhat, ezután a bizottság két hónap alatt véglegesíti és végrehajtja a szankciókat – mondta az alelnök.

Az egész eljárás még idén, a magyarországi választások előtt lefolyna. A Bloomberg azt megjegyzi, hogy Orbán kormánypártját a magyar közvélemény-kutatások szerint megelőzte az ellenzéki szövetség, és a pénzügyi büntetések erősen befolyásolhatják az újraválasztás esélyeit.

Jourová szerint a kompromisszum óta romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon és Lengyelországban is. Az alelnök szerint a bizottságnak megvan a hatalma arra, hogy befagyassza a támogatásokat abban az esetben, ha azt látja, hogy az egyes tagországokban nincs független igazságszolgáltatás, amely képes volna megakadályozni, hogy az EU támogatásaiból a hatalom körei gazdagodjanak. A cseh politikus egyértelműen utalt arra, hogy Magyarországon és Lengyelországban ez a helyzet. A bizottság alelnöke február végén a CEU konferenciáján kijelentette: Magyarország beteg demokrácia. (444)

Plesi-riposzt, vagyis viszki-visszahívás…

Kollár kollégám és blogmesterem felhívott és – megtiszteltetésemre – megkínált engem szombatesti viszkijével, vagyis szellemi értelemben, legfrissebb bejegyzésével. A “virtual whiskey” még csak lecsúszott gyorsan… így legalább nem árt meg! A kis összeállítással viszont erősen megbirkóztatott, mert nem mondta el, hogy mi a feladat?! Hogy kerül a macska a nulláslisztbe, avagy hogy fingjunk csizmaszárba… ha elég jól indítok ezen képzavarokkal…?

Értem én a csőbehúzósdit! Látom az eu-s tánc-és illemtanáraink fotóját és olvasom hozzá a “Tudni illik, hogy mi illik” mai komilfóját (de lehet, hogy nem helyesen írtam le ezt se, ahogy szoktam…). Úgy döntöttem, hogy ezt így, egy másik töménnyel ne keverjük! Kicsit máris megártott… Engedjünk inkább a könnyebb, szívmelengető, koktélos témák vonzásának…

BB, (csupa nagybetűs Bé-vel) ugye, a zsenge kamasz-szívünk nemzedéki vágy-bálványa, a BrizsitBardó… Évekig próbáltam, csak a haja ívét-kontúrját, minél jobban lerajzolni (hogy a többi ívéről ne is beszéljünk…)! Ésakkormost, ez a fhánya provokatőh Fráter Feri, idehozza nekem – Bette Midler dögös Mambo Italianio-jára – a táncos didívát (bocsi, ugrott a tű…) a kamaszkorunk legszöbb nyaraiból… Illetve, nekem még legénytoll sem pelyedzett állacskámon, amikor az emlékezetes tánctanító jelenetek készültek, az “Akar velem táncolni?” című 1959-es filmben. Igen, a kicsi Bardot-cska minden álma a táncos karrier volt, meg is tett érte kezdetben sokat, de így se rossz… Mindenesetre, még ma is nagyra tartanám, ha 86 évesen (nem én!) még lassúzhatnék egyet Vele…

Ám, ha már így hozta a szombati eszmei részegeskedés, hogy a “csapos is közbeszólhat”, akkor engedtessék meg nekem, hogy kikutassam ezt a felejthetetlenül bájosan idétlen profi táncos partnert, aki feminin allűrjeivel még jobban kiemeli Brigitte-ünk nőies báját. A tettes társ-táncos nem más, mint a török-zsidó származású Darío Moreno, énekes, zenész, zeneszerző, akinek, ha meg is adatott ez az irigyelt táncpartnerség, de az egész életére, mintegy 47 évet kapott mindössze a Teremtőtől. Szomorú végű története arra tanít bennünket, hogy nem szabad nagyon összeszólalkozni repülőtéri tisztviselővel, aki nem akar még engedni, hogy felszállj a repülőre, mert úgy járhatunk, mint szegény Darío, akit az Atatürk repülőtéren egy ilyen eset után elvitt egy szívroham! Akkor most tehát az ő emlékére és a mi emlékeink felfényezésére nézzünk vissza egy jelenetsort, a táncésillemtanóra jegyében az említett filmből és próbáljunk összefüggéseket (netán allegóriát) keresni a fenti eukrónikával… (persze, hogy ennek is nagy rakkendrollozás lesz a vége!) :

A táncrend: tango… cha cha… durregypofon

No de az én igazi riposztom most következik, kedves Feri barátom! Telnek-múlnak az évtizedek, ugye, de a mi ízlésünk képes állandóan újrafiatalodni, nemde?! Akkor most tessék, itt a visszahívás a viszkidre, egyben válaszom az egész kérdéskörre! Ez a zsenge szépség is ráindult a Rosemary Clooney féle “HejmambóBette Midler által dinamizált cover-jére… vagyis valaki érzékien rákomponálta a zenére az igéző snitteket. Ez a drága román leán’ka is a vén Európa színeit gazdagítja, ugyeugye és mi milyen büszkék vagyunk, hogy innen a szomszédból származik, nemde… és ebben értő, korosztályos asztaltársaságunk is minden bizonnyal egyet ért majd vélünk… ?!

Mădălina Diana Ghenea – a 33 éves román színésznő és modell, hazáján kívül olasz és angol földön is gyönyörködteti a mambo-kedvelőket…

Könyörgöm, kapcsoljon már ki valaki…! 🙂 Azt se állhatom meg, hogy a kedves Dariófiú, legnagyobb énekes sikerét is fel ne dobjam a végére. Igaz, ezt a számot egy Bob Azzam nevű egyiptomi illetőtől “nyúlta”, de annyibajlegyen…! Igaz, ez már nem a mindenekelőttvaló EU-ból való, amolyan keleti cucc, de beválik – még jó, hogy nem vakcina…!

… ha már kihozta a szó 😀 !

Bocsi az anyag meghekkeléséért… semmi esetre sem akart heccelés lenni! Ámde, ha mégis, úgyse rossz!!!

Remélem, a jogállamiságba azért még belefértem… 😉 (Pleskonics András)

Kedves Barátom, örömmel konstatálom, hogy a szimpatikus Jourová Asszony milliárdos intelmeit megfelelően fogadtuk: azaz BB jutott eszünkbe (persze nem Jourová szelleme inspirált ez irányba). Ha már mambó, ha már musztafa, akkor elmondhatom, hogy a Tánc ereje határokon átnyúló és nem fenyegető, hanem összetartó erő. A tánc mint a zene a népek közös nyelve – ezt a politikusok, főleg Jourová Asszony figyelmébe szeretném ajánlani. Ha az európai politikusok is elkezdenének táncolni, talán még a milliárdos fenyegetéseket elfelejtenék és megtalálnák a közös nevezőt.

Kategóriák