2021. MÁRCIUS 5. – PÉNTEKI SZIGORÍTÁSOK

írta | márc 5, 2021 | Gazdaság, Archívum, Egészségügy, Vírusnapló

813972

Két hét szigorításról döntött a Kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. Bár a célegyenesben vagyunk, és a beoltottak száma már közel 900 ezer fő, a vírus utolsó rohama itt van.

Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. Éppen ezért két hét szigorításról döntötünk abban a reményben, hogy húsvétkor újra tudjuk indítani az életet.

A minden eddiginél nehezebb, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők:

– Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

– Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

– Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

– Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

– Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

– A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

– A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

– A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

– A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

– A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

– Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.

– Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

132320

Szemben egyes megjelent állításokkal, az oltási program nem állt le, a hétvégén is folytatódik – tisztázta a Koronavírus Sajtóközpont. Közleményükben azt írták: A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztrált idős emberek oltása a Sinopharm, a Moderna és a Pfizer vakcinával, A következő napokban így közel 400 000 regisztrált állampolgárt fognak beoltani – tették hozzá. Egyedül a 74 000 AstraZeneca vakcinával való oltás került felfüggesztésre, erre a jövő hét második felében kerül sor. A többi három oltóanyaggal jelenleg és a hétvégén is zajlik a tömeges oltás.

Kategóriák