EGYÜNK TEVÉT
A tevehús elterjedt az arab konyhában: a „Sunnah” tiltja a szamárhús fogyasztását, de megengedi a tevehúst. Táplálkozási értékét és ízét tekintve a tevehús nem rosszabb a marhahúsnál, és a legértékesebbek a fiatal, jól táplált egyedek tetemei. Sütjük, pároljuk és főzzük kisebb -nagyobb darabokban, és ezt a húst gyorsan lefőzzük és megsütjük.
A főzéshez a tevehúst forró vízbe tesszük, és három-négy órán át alacsony forrásponton tartjuk. Durva sütéshez a legjobb a fiatal állatok bélszínét és vékony peremét használni. Apró darabokban (azu, gulyás, marhahús stroganoff) történő sütéshez a húst először két-három órán keresztül ecetben kell pácolni: lágyabb lesz, és az íze is jobb lesz.
A tevehús diétás termék, mivel nem tartalmaz belső zsírréteget. De a tiszta zsírréteget a púpos zsír tartalmazza: újramelegítik és főzéshez használják (és nem csak), és azokban az országokban, ahol gyakori a tevék, ezt a zsírt magasabbra értékelik, mint a bárányt és a marhahúst.
A tevehús első említése a bibliai időkre nyúlik vissza. Mózes törvényei megtiltották a tevehús elfogyasztását, bár a tejét itták, és még mindig itták. A tevehús évszázadok óta a hagyományos nomád főzés fő támasza. A nomád törzsek csak hosszú távú tárolásra használhattak élelmiszereket, vagy a magukkal hozott állatok húsával táplálkozhattak: általában tevék voltak.
Az utazó, nomád törzsek tevehúst cseréltek más ételekre és tárgyakra. Így történt a tevehús terjesztése az egész világon.
Az ókori Rómában és Perzsiában a tevehús csemegének számított. Mongóliában a tevehúsból értékes zsírt készítettek. A tevehús elterjedt Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában. A tevehús még mindig ritkaság Oroszország számára, a legközelebbi hely, ahol megvásárolható, Kazahsztán.
Érdekes módon a tevehús, amelynek nincs belső zsírrétege, diétás terméknek számít.
EGYÜNK BÖLÉNYT
Magas fehérjetartalommal, kevés zsírral és rengeteg, a szervezetnek hasznos vitaminnal rendelkezik a bivaly húsa.
A bivaly a legjobban úszó állat, akár 60 másodpercig is a víz alatt tud maradni, 50%-kal erősebb, mint az ökör, a ló után a leggyorsabb, akár 60 km/h sebességgel is képes futni. Az idegenekkel szemben elég vad tud lenni, de a gondozójához rendkívül barátságos. Húsa ásványi anyagban és vitaminokban gazdag és az egyik legtisztább állat, hiszen amikor csak teheti fürdik.
- Húsát a vörös húsok közé sorolják.
- A vörös húsok közt az egyik legegészségesebb, mert kisebb az izmok közti zsírtartalom, alacsonyabb a kalória- és a koleszterintartalma.
- Magasabb a fehérje, a vitamin és ásványi anyag tartalma a marhahúshoz képest.
EGYÜNK MEDVÉT
A medvehús meglehetősen ritka és drága. De nagyon alkalmas használatra. Az emberek régen gyakran ették, és az északi régiókban a vad még mindig fontos pozíciókat foglal el az étrendben. A terméket téli készítmények készítésére használják – nagy mennyiségű hús nem fogyasztható egyszerre.
Ami az állat máját illeti, annak ehetősége az állat típusától függ. Jegesmedvéknél a szerv túl sok A-vitamint tartalmaz. Csak 100-200 g termék elegendő a súlyos halálozással járó súlyos mérgezésekhez. A barnamedvék mája kevésbé mérgező, és sokkal kevesebb retinolt tartalmaz. Azonban a legjobb, ha nem eszi meg, mivel túl könnyű meghaladni a termék biztonságos adagolását.
A kiváló minőségű medvehús nagy mennyiségű értékes anyagot tartalmaz. Ezek között vannak:
- B-vitaminok – B1, B2, B6 és B12;
- szelén, foszfor, réz és kalcium;
- PP-vitamin;
- mangán és vas;
- nátrium és kálium.
A termék 100 g-jában körülbelül 155 kalória van, 20 g-ot tartalmaznak a fehérjék, és körülbelül 8,3 g-ot a zsírok. A medvehús íze olyan, mint a sertéshúsé, de észrevehető édes íze van. Szerkezete meglehetősen merev.
A medvehúsnak számos egészségügyi előnye van. Ugyanis:
- javítja a vér összetételét és növeli a hemoglobin szintet;
- segíti az izomrendszer betegségeit a magas B-vitamin-mennyiség miatt;
- elősegíti az izomnövekedést;
- erősíti a szív- és érrendszert, valamint a szívrohamok és agyvérzések megelőzésére szolgál;
- növeli az immunitást és pótolja a vitaminok és ásványi anyagok hiányát a szervezetben.
A leghasznosabb az őszi vadállatból nyert medvehús. Tavasszal a vad kevés értékes anyagot tartalmaz, mivel az állat hibernálás közben egyedül képes elfogyasztani őket.
ÉS ÍME A TEVE, A MEDVE ÉS A BIVALY RECEPTJE: