2021. OKTÓBER 25.- A NÉPSZAPORULAT EMELÉSÉNEK TITKA

írta | okt 25, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Politika, Történelem, Videó

2021-ben Magyarországon a nemek szerinti összetétel a következő: férfiak– 4656907, nők– 5082123 fő – azaz összesen 9739030 lakos. A lakosság 70%-a városokban, illetve városi közösségekben él. Budapesten és agglomerációjában a teljes népesség közel 30%-a összpontosul. Az elmúlt években tovább erősödött az a folyamat, hogy az ország lakónépessége Közép-Magyarországra, illetve az ország nyugati részére koncentrálódik.

A kormány évek óta mindent megtesz, hogy javítsa a demográfiai mutatókat, de ezzel kapcsolatban felreppent a hír, melyet most a VÍRUSNAPLÓ olvasóival is megosztunk, hogy Baján új módszer van kialakulóban.

Az utolsó népszámlálás szerint Baja népessége 36 573 fő. Népsűrűsége 206 fő/km2. Lakások száma 16977, népességet figyelembe véve, ez 2.2 fő per lakás. 1870-ben 22 000, 1941-ben 32 000, 1949.ben 28000, 1990-ben 39 000 ember élt Baján.

VIRUSNAPLÓ kép
Baiai megyeháza épülete

Petőfi Sándor írta:

-„… Pest, április 29. 1848. Kliegelnek a nagy gépésznek, új találmánya van. Nevezetes nagyszerű találmány! Tegnap mutatta be a Körben. Egy véghetetlenül tökéletesített vaspálya, melybe hegynek völgynek utazhatni, kanyarogni, jobbra balra s elkészítése felényibe kerülne, mint a mostani vaspályáké, az utazási költség is a mostaninak csak fele lenne. A Magyarországon keresztülkasul kijelölt vasutak, ha elkészülnek, körülbelül 160 millió pengőbe fognak kerülni. Kliegl szerint 80 millió pengőbül ki lehetne állítani. Milyen nyereség!

Tisztelt Úri Közönség tudni illik, hogy Kligel József a híres Baja város szülöttje. Kliegl a közlekedési miniszterhez ment új találmányával. A közlekedési miniszter Szécsényi István.

Ezt tudni elég, hogy az eredményt is tudjuk. Szécsényi olyan ember, aki a fogpiszkálókat is Angliából hozatja magának, élvén azon szent meggyőződésben, mint a magyar hatökör az effélékben. Meg sem nézte Kliegl gépeit, hanem küldte őt találmányával egyetemben nem tudom kihez. No, de a nagy emberek ilyen gyöngeségein ne akadjunk fönn. Nem is Szécsényi itt a hibás, hanem Kliegl uram maga, mert volt olyan együgyű, hogy Magyarországot választotta születése helyéül. Ha valahol Boroughbridgében született volna s a neve P. B. Krokszen-brokszen volna, akkor aztán majd másképp fogadta volna Szécsényi. Ha tehát ennek után megint föltalál valamit, legyen annyi esze, hogy szülessék Angolországban, vagy menjen az Alföldre fakilincseket és kulacsokat csinálni, és ne törje a fejét olyan hiábavalóságokon, amelyekért nálunk egy fityinget sem dug a zsebébe. „-

Magyarország fennállásának ezredik (millenniumi) évfordulója alkalmából ünnepségsorozat volt országszerte 1896. május 2. és október 31. között. Az id. Petrovác Antal (1872–1928), bajai tamburás által vezetett zenekar fellépett a millenniumi világkiállításon Budapesten. Id. Petrovác Antal 1906. október 29-én Kassán, II. Rákóczi Ferenc újratemetésének gyászmenetében is zenélt.

VIRUSNAPLÓ MODERNA
A bajai tamburazenekar

Nem utolsó sorban kell megemlítenünk a 75 éves tradícióval rendelkező Firányi Pékség híres lakodalmas kalácsát. Ezt a több száz éves hagyományt igyekszik feltámasztani Firányi Ferenc pékmester. Baján és környékén úgy hírlik, hogy egyesek csak azért kötnek házasságot és rendeznek lakodalmat, hogy ehessenek ebből a kalácsból. Bajai szülész-nőgyógyászok terjesztik a hírt, hogy aki a nászéjszaka előtt jóllakik ebből a kalácsból, annak biztos fia születik. Egyes hírforrások szerint akár ikrek is lehetnek.

Nos hajrá Bajaiak! Minél előbb legyen meg a bűvös 40.000 lakos.

VIRUSNAPLÓ MODERNA
Firányi féle lakodalmas kalács

Kategóriák