2021. OKTÓBER 26. – ÚJ FORMÁK

írta | okt 26, 2021 | Archívum, Podcast, Videó, Vírusnapló

PODCAST

podcast 1

BEVEZETŐ

A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra. Az ilyen technológiával közzétett műsorok neve a podcast. A hordozható zenelejátszók egyre szélesebb körű elterjedésével a podcastok követése is 2004 vége körül vált népszerűvé. A felhasználó egy erre alkalmas kliensszoftver használatával feliratkozik a podcast XML-hírcsatornájára (RSS vagy Atom feed), mely hivatkozásokat tartalmaz a podcastot közzétevő szerverén található digitális médiaanyagokra. A szoftver – egy feedolvasóhoz hasonlóan – időről időre automatikusan ellenőrzi az XML-csatornát új epizódokért, és letölti az MP3 vagy videó-állományokat, melyek ezután internetkapcsolat nélkül is meghallgathatóak. A számítógépen működő podcastkezelő programok egy része képes ezeket automatikusan átmásolni a csatlakoztatott hordozható médialejátszókra. A legtöbb okostelefon platformra is elérhetőek podcastok közvetlen letöltésére és meghallgatására, megtekintésére szolgáló alkalmazások. Az Apple Inc. az iOS rendszerű készülékein saját fejlesztésű alkalmazást is kínál „Podcasts” néven.

7 tips to make a successful podcast 5e3d9fa1ad735 1520x800 1

ÚTMUTATÓ (Hires Norbert)

Reggel úton a munkába bekapcsolod a rádiót. Az aktuális slágert egy beszélgetős műsör szakítja meg. A rádiót egyébként a könnyed magyar popzenéért hallgatod, de ez a beszélgetés valamiért megfog. Érdekes a vendég, jó a téma, de 5 perc után ismét felcsendül egy Shakira szám, majd egy 2 perces reklámszpot következik. Felvetődik benned: milyen jó lenne, ha a minőségi beszélgetős műsorok a rádión túl is léteznének. Ma már ez nem álom. Nem kell ahhoz milliós stúdiófelszerelés vagy egy komplett stáb, hogy valaki elkezdjen egy podcastot. Egy közepes minőségű mikrofon sokszor elég az induláshoz, míg a terjesztést segítő applikációknak hála könnyen nagy embertömeget érhet el a lelkes műsorkészítő.

Az alacsony belépési küszöbnek hála magyarul is egyre több podcastot találhatunk, de sokszor nagyítóval kell keresnünk a két ismeretlen beszél és szétnevetik magukat unalmas koncepciótól eltérő műsorokat.

De ne szaladjunk ennyire előre – beszéljünk a formátum eredetéről, a podcast szó jelentéséről, a podcast hallgatás előnyeiről és a legjobb podcast appokról: A podcast olyan rádióadás-szerű műsor, amely hanganyagként az interneten elérhető, online és alkalmazásokon keresztül hallgatható, a kiválasztott készülékre letölthető audiofájl. A formátum nevét az Apple zenelejátszójának, az iPodnak és a broadcasting (közvetít, sugároz) szavak vegyítésének köszönhetjük.

marta2

A podcast hallgatás előnyei:

  • Holtidő kihasználása: Míg egy több átszállással fűszerezett tömegközlekedési kaland közben legtöbben valamilyen kellemes zenével múlatják az időt, addig a reggeli rohanás lehetőséget nyújt egy kis passzív tanulásra is. Míg egy könyvet problémás lehet a tömött metrón vagy a futópályán hatékonyan olvasni, addig autót vezetve, sorban állva és maratont futva is tudunk podcastot hallgatni.

  • Más nézőpontok megismerése: A sok tematikus podcastnek hála sosem volt egyszerűbb, hogy különböző emberek véleménye egyszerűen eljusson hozzánk. Programozó szeretnél lenni, de nem tudod mi is pontosan egy szoftverfejlesztő feladata, hogyan néz ki egy átlagos munkanapja? Szeretnéd a kissé hihetetlen kódoló promók mellett a negatívumokkal is kiegészíteni a képet? Hallgass meg egy freeCodeCamp podcast részt, vagy itthon sokkal relevánsabb Letscode podcast egyik epizódját.

  • Naprakész tudás: Bármilyen területen szeretnél jobban elmélyülni, szinte biztos, hogy van legalább egy angol nyelvű podcast a témában. Nem kell manapság az USA-ba utaznunk ahhoz, hogy az aktuális marketing trendekkel képben legyünk. Elég reggel letölteni a kedvenc marketinges podcastunk legújabb részét egy kis iránymutatásért. A demokratizált egyetemi kurzusokhoz hasonlóan több neves egyetem felsimerte a podcastban rejlő lehetőségeket és különböző tudományterületek géniuszainak előadását mindenki számára elérhetővé teszik. Személyes kedvencem a London School of Economics podcastja.

A Castbox volt az első app amit kipróbáltam, majd majdnem egy évig aktívan használtam. Néhány rosszul sikerült update után elkezdett fagyni az app, nem töltötte le a kért részeket, illetve előfordult, hogy nem játszotta le az elvileg letöltött epizódokat.

A Castbox után magától értetődő volt a Spotify, amit azóta is használok. Szinte minden podcast megtalálható az appban, gyors és a Spotify Premiumnak hála a hirdetések sem okoznak gondot.

Az általam használt két appon kívül számtalan egyéb platformfüggetlen, illetve csak Androidra vagy csak iOS-re készült applikáció elérhető. A külső tárhelyszolgáltatók és az RSS technológia segítségével szinte minden elérhető appon megtalálhatóak ugyanazok a podcastok.

A különbséget általában a dizájn, a sebesség, illetve a hirdetések jelentik.

Platformfüggetlen podcast appok: Stitcher, Podbean, TuneIn Radio

Podcast appok Androidra: Google Podcasts, Player FM, Podcast Republic, Podcast Addict

PÉLDÁK – MINTÁK

BIZNISZ BOYZ

A Biznisz Boys 3 fiatal vállalkozó mastermind jelleggel indított podcastja, amely eleinte üzleteik fejlődéséről szólt, majd érdekes tematikus adásokkal és vendégekkel egészült ki. Az átlagosan 1 óra hosszúságú epizódok kapcsolódnak egymáshoz, így valós a binge listening veszélye. A részek jól strukturáltak, a tematikában a vállalkozói fősodortól eltérő részeket Extra jelzővel illetik, így mindig tudjuk mire számítsunk.

IGENEK ÉS NEMEK

Az Igenek és nemek Kenyeres András coach interjúpodcastja. Mindent lehet mondani erről a podcastról, csak azt nem, hogy sekélyes. A személyes hangvételű részek sokszor a vendég gyerekkoráig nyúlnak vissza és a hallgatók számára is könnyen lefordítható leckékkel szolgálnak. Az Igenek és nemek erőssége egyben az Achilles-sarka is: a változatos hátterű vendégek. Az epizódok érdekessége erősen függ az interjúalany személyétől.

HALOTTAK A COACH

A Halottnak a coach röviden a mentális egészségről, részletesebben pedig karrierről, munkahelyről, kiégésről szól. Interjúkat és konkrét témákat (útkeresés, kiégés) feldolgozó extra részeket hallgathatunk Bán Andrásnak hála. A coach útmutató kérdéseivel a háttérből irányítja a beszélgetéseket, tapintatossággal felderítve a probléma gyökereit. Kevés hoszt képes ennyire észrevétlen maradni miközben egy tanulságos epizódot vesz fel.

LAPOZZ 99-RE

A Nincs időm olvasni kihívás ötletgazdája, Szabados Ágnes ezúttal egy új platformon folytatja az olvasás népszerűsítését. A Lapozz a 99-re mögött egy profi csapat áll, ez pedig mind a hangminőségben, mind a vágásoknál a külföldi podcastok minőségét idézi. A podcast formátuma érdekes és pörgős. Általában az interjút két könyvajánló követi, így sosem maradunk olvasnivaló nélkül.

FELFORGATÓK

Van a magyar internetnek egy furcsa szeglete, ahol nincs szükség elektromos autóra vagy teltházas színháztermekre, hogy egy beszélgetés élvezetes legyen és emlékezetes maradjon. Kadarkai Endre régóte készít olyan portrékat, amelyek több év után visszanézve is élvezetesek. Kérdései sosem merülnek ki az aktualitásoknál, Arckép című műsora a go-to forrásom az érdekes magyar személyiségek útvesztőjében.

Októberben startolt Kadarkai új podcastja a Felforgatók. Érdekes vendégek, pörgős beszélgetések és egyedi megoldások jellemzik az új podcastot, ami engem az első pár rész után meggyőzött.

SZERTÁR

A tudományról (különösen a természettudományokról) sokaknak az értelmezhetetlen képletek, a soros-párhuzamos kapcsolás vagy egy csík lakmuszpapír jut eszébe és itt általában megáll a tudomány. Valószínűleg az sem villanyoz fel, ha egy podcast leírásában azt olvasod, hogy az Magyarország leghallgatottabb tudományos podcastja. Legalábbis én így voltam ezzel.

A Szertár podcast részeit hallgatva két kérdés fogalmazódik meg bennem szinte minden résznél:

  1. Ez valóban létezik?

  2. Ezt tényleg magyarok csinálják?

A vendégek és a témák sokszínűek. Az Iwiw szétesését vizsgáló szociológustól kezdve a látássérülteket segítő fejpántot fejlesztő gimnazistán át egészen a különböző tudományterületek szakértőiig terjed a skála (és most elárultam a kedvenc részeimet).

A hoszt, Zsíros László Róbert képes úgy alakítani egy műszaki témáról szóló beszélgetést is, hogy mi is kedvet kapunk Raspberry PI-t építéséhez. A 170-nél is több részt számláló podcast sokszínű epizódjai közül érdemes szemezgetni, biztosan találsz jópár részt, ami kimozdít a komfortzónádból és egy új világot mutat be.

KÜLÖNVÉLEMÉNY

A Különvélemény podcastban népszerű gondolkodókról és világnézetekről beszélget Somody Imre és Szabados Ádám. Nem mindenkit érdekel Harari vagy Jordan B. Peterson. Sokan kiszaladnak a világból, ha a posztmodern gondolkodást, a transzgenderkérdést és a keresztény etikát egy mondatban látják leírva. Viszont, akik gondolkodni, nem csak olvasni szeretnek, azoknak hasznos lesz a Különvélemény.

A hosztok felkészültek, az epizódokat megelőző kutatómunka érződik. Írtam korábban én is Jordan B. Peterson gondolatairól, a podcastban meghallgatható Peterson-elemzés, azonban kivételes igényességű. Üde színfolt a Különvélemény a nem elég mélyre mutató magyar tartalmak tengerében.

VÉGRE HÉTFŐ

Hogyan válhat a hétfő a hét legjobban várt napjává?

A Végre hétfő podcastban Nagy Attila vendégeivel erre a kérdésre keresi a választ. Pszichológia, önismeret, marketing és vállalkozásfejlesztés teszik ki az eddigi epizódok során érintett témákat. A felszín kapargatása és a több podcastban megszokott körülbeszélés helyett konkrét tippekkel, személyes példákkal találkozhatunk.

Különösen tetszik az a radikális transzparencia, amivel a negyedik epizódban egy magyar nyelvű kurzus bevételeibe és kiadásaiba enged bepillantást a hoszt. Több ilyenre és több ilyen podcastra van szükség.

POGI PODCAST

Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus hosszabb-rövidebb monológjai, elemzései és interjúi több olyan fontos kérdést magyaráznak el és tesznek magyarul is könnyen fogyaszthatóvá, amit eddig csak angol nyelvű forrásokból ismerhettünk meg. Szerencsére azonban nem csak forrásokat fordít a szakértő hoszt, hanem a magyar viszonyokra fordítja le a globális folyamatokat.

A közgazdász házigazda vendégeivel képes olyan átpolitizált témákról beszélgetni pro és kontra érveket ütköztetve, mint az euró bevezetése, a kínai beruházások és a Fudan-ügy, vagy épp a minimálbér emelése. Olyan érdekes aktualitásokról is hallhatunk magyarul a Podi Podcastnak hála, mint az NFT-k, a Dogecoin, a nemvövekedés elmélete, a viselkedésgazdaságtan (kognitív torzítások), és sok más.

Kategóriák