2021. SZEPTEMBER 10.- NAGYON FIGYELEMREMÉLTÓ BESZÉD

írta | szept 10, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Gazdaság, Honvédelem, Politika, Portré, Történelem, Vallás, Videó

MA A NYUGATNAK NINCS KÜLDETÉSTUDATA

A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés, a tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium évnyitóján a diákoknak. Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig. Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára? – tette fel a kérdést.

A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra – mondta a kormányfő. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. Hozzátette, a politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az, hogy a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való. Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra – mondta a kormányfő. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett – tette hozzá. Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is.

Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt – mondta Orbán Viktor. Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást – tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy a woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni – mondta a kormányfő. A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában mondta Orbán.

thumb 12107 default big

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a Nyugat egyetlen koncepciója – mondta a kormányfő. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő rámutatott arra, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik. Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet – tette hozzá. Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem – mondta a kormányfő. Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Orbán Viktor elmondta, hogy a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.


A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor közölte, hogy amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek. Nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek. Orbán szerint egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában. Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok – tette hozzá. Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van.

A kormányfő elmondta, hogy Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Orbán Viktor szerint minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak – mondta a kormányfő. A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle – tette hozzá. Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet.

A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát – mondta Orbán Viktor. A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés – tette hozzá. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta a komrányfő. Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat. (Origo)

Kategóriák