2021. SZEPTEMBER 17.- FÁRAÓK BIRODALMA

írta | szept 17, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Képzőművészet, Történelem, Vallás

Szépművészeti Múzeum kiállítása:

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora

A kiállítás II. Amenhotep ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. A tárlat fókuszában a fáraó Királyok völgyében megtalált sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll. A sírkamra falait borító színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg. A sírkamra körül a látogató az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélheti a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphet II. Amenhotep lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába.

SZEMÉLYES ÉLMÉNY

Minden ifjú rajongásának egyik eleme az ókori Egyiptom, annak minden titokzatosságával – én is közéjük tartoztam.

1975-ben láttam az akkor kiemelkedő jelentőségű „Egyiptomi művészet a berlini Egyiptomi Múzeumból” kiállítást.

1989-ben zemélyesen is voltam megnézni ezeket a csodákat Kairóban. Felejthetetlen élmény volt, nemcsak azért, mert a ferihegyi repülőtéri bombariadóban elveszett a bőröndöm, hanem mert féltem, hogy nem tudom megjegyezni a látottakat. Most már leírhatom, hogy minden akkori benyomás máig is hat !

Reggel nyitáskor én léptem be először a múzeum ajtaján. Zárásig háromszor jártam körbe az egész múzeumot. Három nap után a két biztonsági őrnek gyanús lettem és a marcona arabusok szorosan a hátam mögött álltak, miközben ezeket a kis rajzokat készítettem. Kellemetlen volt.

Névtelen 1

A vonalvezetésük érdekelt, hiszen ezeket a papirusz tekercseket az ősi kánon szerint rajzolták. Volt egy terem, ahol hegynyi lapos kő volt felhalmozva, azokon a gyakorló rajzok voltak. Rontott példányok.

Névtelen 2

A hosszú papirusztekercsről kiragadott részlet – Ré ókori egyiptomi napisten. Egyiptom történelmének egyik legjelentősebb istene. Hatásköre kiterjedt az égre, a földre és az alvilágra is, több teremtésmítoszban is fontos szerepet tölt be és a király isteni atyjának is tekintették. Hieroglif jele a fényt és az időt jelentő szavakban is előfordul.

nevtelen 3

Apophisz a sötétség és káosz megtestesítője. Kígyó, krokodil, a későbbi időkben ritkán sárkány alakjában ábrázolták. A Középbirodalomtól kezdődően hittek benne. Az ókori egyiptomiak elképzelése szerint Ré napistennek minden éjjel fel kellett vennie a harcot a sötétséget és káoszt megszemélyesítő óriáskígyóval

Névtelen 4

Sajnos ez most is így van, “a kígyók- kígyóznak “

Kategóriák