2022. ÁPRILIS 1. – SZAVAZZUNK A BÉKÉRE

írta | ápr 1, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Demokrácia, Gazdaság, Háború, Honvédelem, Politika, Történelem, Választás, Vallás, Zene

277585607 523001969197406 602384241344781660 n

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke interjút adott a Kossuth Rádiónak péntek reggel. „Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök kijelentéseit, hiszen bajban van a hazája”– jelentette ki Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy mit gondol azzal kapcsolatban, hogy Volodimir Zelenszkij kritizálja Magyarország semlegességét. Kifejtette, az ukrán elnök azt reméli, úgy tud kikerülni ebből a szorult helyzetből, hogyha másokat is belevon a háborúba. Vitám a magyar baloldallal van, aki szót akar fogadni az ukrán elnöknek”– tette hozzá. Kihangsúlyozta, Magyarország elítéli az orosz támadást, azonban „nem tudunk úgy segíteni Ukrajnának, ha tönkretesszük magunkat. Ez nem a mi háborúnk”– fejtette ki a miniszterelnök.

Továbbá elmondta, Németországnak, Ausztriának, Bulgáriának is nagy nehézséget okozna az orosz energiahordozókról való leválás. „Itt nem arról van szó, hogy felvesszük a pulóvert és lejjebb csavarjuk a fűtést, ha nem jön Oroszországból energiaforrás, akkor nem működik a magyar gazdaság.”Belénk könnyebb belekötni, mint a németekbe.” Az utolsó uniós csúcson a német-osztrák-magyar hármas egyértelműen fogalmazott – mondta Orbán Viktor. Egyelőre senki nem tudja, hogyan jutna el Magyarországra az amerikai cseppfolyós gáz. A probléma a baloldallal van, mivel megállapodást kötött a háttérben az ukránokkal: elindulna a fegyverszállítás, és elzárnák az energiaforrásokat. A baloldal a tűzzel játszik – mondta a kormányfő. Hozzátette, hogy eleinte próbálta megérteni ezeket az egymásnak ellentmondó gondolatokat, de végül feladta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk. A baj gyökerei mélyebbek, mint a háború oka – tette hozzá. Egyik része a versenyképtelenség és az energetikai átállás – mondta a kormányfő. Minderre jött a szankció, amit mi sohasem támogattunk, de az egység érdekében megszavaztuk. „Az energiaválság egy gazdasági válsághoz vezet majd. A következő kormánynak ezt valahogyan ki kell cselezni” – tette hozzá. „Csapdában vagyunk, és az európai vezetők is egyre idegesebbek.” Hozzátette, hogy „itt vagyunk a mezőgazdasági munkák kellős közepén. Ukrajna és Oroszország ha kiesik a piacról, az élelmiszerválságokat hozhat elsősorban Afrikában, de Európában is jöhet.” Orbán Viktor arról is beszélt, hogy kérdéses a világ gabonaellátása is. „Mindez pedig élelmiszerválságot okozhat, olyasmi is megtörténhet, hogy alapvető élelmiszerekből hiány is lehet” – tette hozzá. Magyarország látott az elmúlt 30 évben gazdasági válságokat, a baloldal mindig megszorításokat alkalmaz – mondta a kormányfő. A nemzeti oldal gazdasági növekedést ér el, adócsökkentést alkalmaz – tette hozzá.

A kormányfő elmondta, nem a külső erőkben bízik, ezért pénz akkor van, ha dolgozunk. Az elmúlt időszakban egymillió új munkahely jött létre, ezért pénz is van. Orbán Viktor szerint munkából lehet válságot kezelni. Arra kell törekedni, hogy megőrizzük a munkahelyeket. Ki kell védeni az energiaár-emelés, a háború következményeit, és utána lehet a terveinket megvalósítani – mondta a kormányfő. Van még néhány lyuk a mostani rendszeren, amiket be kell toldozni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a háború ráborult a választási kampányra, és a népszavazás is háttérbe szorult. A nemzeti oldal békét akar, a baloldal kockázatot jelent a békére – tette hozzá. Az emberek érzik, hogy vasárnap lesz 13 óránk, hogy eldöntsük Magyarország sorsát. Ha jól döntünk, megmentjük a következő 4 évet, ha nem, akkor bajba sodorjuk a következő 4 évet – fejtette ki. A gyerekünk jövőjéről kell döntenünk. Nyugat-Európába is eleinte legyintettek a genderkérdésekre. Mára Nyugaton lobbiszervezetek megszerveződtek, és nem a szülők döntenek a szexuális felvilágosításról – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, hogy most nem a baloldal, hanem az ország jövője a fontos. Meg kell akadályoznunk, hogy belesodródjunk ebbe a háborúba. Békére van szükség, hogy építkezni tudjunk. Az utóbbi 30 év óta nem volt ekkora tétje a mostani voksolásnak. Szavazzunk a békére – zárta a kormányfő.

Kategóriák