2022. ÁPRILIS 23.- MENNYIRE FELVILÁGOSULT ÉS DÖNTÉSKÉPES AZ EU PARLAMENT?

írta | ápr 23, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Gazdaság, Háború, Honvédelem, Politika, Történelem

GÖNDÖR GENDER DILEMMA

Az oroszok szerepe a globális energiaellátásban óriási: Oroszország a világ legnagyobb földgáz-exportőre. Ha ezt számokban akarjuk kifejezni, akkor tavaly nagyjából az EU földgáz-felhasználásának 50%-a – mely elengedhetetlen a fűtéshez, az áramellátáshoz és az ipar működéséhez – Oroszországból érkezik.

Jelen pillanatban Európa 5 nagy rendszeren keresztül kap gázt az oroszoktól: Északi áramlat, Fehérorosz vezeték, Ukrán1. és Ukrán2. vezeték, valamint Déli áramlat. Ezeken keresztül Oroszország évi 175 milliárd köbméter gáz ad el Európának.

Major Russian Gas Pipelines to Europe 06 2021 ru.svg 1

Bizonyos információk hiányában az EU Parlament teljes orosz földgáz importembargót követel. Lehet, hogy Grétával nem konzultáltak ezzel kapcsolatban?

Hát senki sem szólt az EU Parlamenti göndörhajú-háziasszony képviselőinek, hogy ez egy kurva nagy hülyeség, mert technikailag kivitelezhetetlen az is, hogy Európa ne fogadjon orosz gázt, de az is, hogy az oroszok elzárják az Európába irányuló gázcsapokat.

Ha valamelyik oldal elzárná a csapokat, akkor is csak egy időre lehetne megoldani, mert kezdeti 30 napon a fölösleges gázt, az oroszok gáztározóikba tölthetnék, utána a kutaknál fáklyákat kellene gyújtani és a gázt el kellene égetni.

Talán a EU Parlamenti okoskáknak elfelejtettek szólni, a gázcsapok elzárása után technikailag a gázkitermelést nem lehet leállítani.

orosz02

És most jön az EU-s csajok kabalája Gréta Baba: ha Európa bojkottálja az orosz gázt, akkor a gázkutak fáklyái által kibocsájtott káros anyag, 145 tűzhányó egyöntetű működésével lenne egyenlő, és 8 napon belül olyan lyukat vágna az atmoszférába, hogy a Göndörök Grétával együtt elmehetnének a jó fenébe, mert így ők, a legnagyobb rongyrázó környezetvédő zöldek, okoznák elő az azonnali klímaváltozást.

Továbbá szeretném felhívni a demokratikus EU Parlament nagyon demokratikus tagjainak figyelmét arra, hogy jelen pillanatban a kedvenc kis táncoskomikusuk és teljes Ukrajna orosz gázzal melegszik, és működteti gazdaságát és hadseregét, amiért az orosz államnak semmit sem fizetnek – azaz jelen pillanatban az agresszor vigyáz az ukrán népre, hogy meg ne fagyjon.

3609796 407c860594b8d7b3f02ae3a8256edfc4 wm

Kis tudástár a Göndör Gendereknek?

A földgáz, amely tiszta formájában színtelen, szagtalan és átlátszó fosszilis tüzelőanyag. A földgáz több ezer méteres mélységben található, nyomása némely esetben meghaladja a 300 bart, hőmérséklete pedig a 180°C-ot.

A kitermelés gazdaságossága érdekében egy platformról több fúrást is mélyítenek ugyanabba a telepbe, függőlegesen vagy kisebb-nagyobb hajlásszöggel. Egy földgázlelőhelyet ily módon több furat segítségével tárnak fel. A kitermelés érdekében a furatba egy hosszú acélcsövet vezetnek, a termelőcsövet. Ez a teleptől egészen a felszínig ér, ahol egy speciális szeleppel, az úgynevezett karácsonyfával zárható le. Ez a szelep a földgáz elszállítására szolgáló vezetékek csatlakoztatására és a gáz nyomásának szabályozására szolgál. A kitermelt földgázt ezért a lelőhelyről gyűjtővezetékeken keresztül a földgázkezelő rendszerbe juttatják, ahol a minőségétől függően további nemkívánatos összetevőktől tisztítják meg. Ehhez különböző fizikai és vegyi eljárásokat alkalmaznak.

A nagy távolságokat áthidaló távvezetékekhez különösen nagy csőátmérőket szoktak választani. Az itt használt csövek átmérője elérheti a 160 centimétert, falvastagságuk pedig a 16 millimétert. A távvezeték-hálózatba betáplált földgáz hozzávetőlegesen 80 baros nyomással indul útjára. Ez a távvezeték-hálózat úgynevezett üzemi nyomása.

A távvezeték-hálózatban történő optimális szállítás érdekében a földgáz utazási sebességének minél magasabbnak kell lennie, és állandónak kell maradnia. Ezt a célt szolgálják a kompresszorállomások. A távvezeték-hálózatban 100–200 kilométerenként találhatók ezek a létesítmények.

Egy köbméter gáz átlagosan 34 MJ/m³ , tehát egy köbméter földgáz tökéletes elégetése hozzávetőleg 34 MJ energiát nyújt.

Kategóriák