2022. április 25. – Lánc és reakció – egy édesanya reménye

írta | ápr 25, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Szeretet

rabsag 1

Minden ezer emberből kettő-öt élete egy időszakában a szkizoaffektív zavar tüneteitől szenved, ez a teljes népesség 0,2-0,5 százalékát érinti.” – olvasható a szabad enciklopédia hasábjain. 

Élelmiszerbolti eladóként dolgozott 30 éves koráig, amikor a kezdődő, súlyos lelki betegségre utaló tünetei miatt a szakorvosok skizoaffektív depresszióval diagnosztizálták. A férfi az azóta eltelt 23 év óta különleges bánásmódot igénylő személynek minősül és rokkantnyugdíjas. 

81 éves édesanyjával egymást kölcsönösen segítve, békében éltek egy magánházban a Szeged melletti Hattyason. Az utóbbi két évben azonban a férfi szorongása egyre fokozódott, ezt alkoholfogyasztással igyekezett elfedni, sikertelenül. Egy heves szóváltás után 2021. december 28-án este 9 órakor az elkeseredett édesanya végső kétségbe esésében a mentőket értesítette. Pillanatnyi reményvesztettségében fogalma sem volt arról a  „láncreakcióról”  ami ott és akkor elindult. 

„Én ezt az egészet nem akartam!” – kezdi történetét az édesanya, aki kerékpárral jött be Hattyasról Szegedre. 

Elmondása szerint fia rossz társaságba keveredett, kihasználták, rokkantnyugdíját elvették tőle és folyamatosan kigúnyolták. 2010-ben a Szegedi Járásbíróságon benyújtott kérvénye alapján fiát részleges gondnoksága alá helyezték. Az időközben eltelt nyolc év alatt kapcsolatuk harmonikus volt, csekély jövedelméből fiának még megtakarítása is keletkezett.

A szóban forgó estén amikor hazaért, úgy tapasztalta, fia zavart állapotban van, nem tud kijönni szobájából ezért szólongatta, mire heves szóváltásba keveredtek. Ekkor pillanatnyi ijedtségében tárcsázta a segélyhívót. Mentők és rendőrök is jöttek, kényszerítő intézkedés után fiát a mentő elszállította. A hirtelen lezajlott történések sokkolták az édesanyát. A késő éjszakába nyúló kihallgatás során ebben a zavart állapotában kellett újra és újra felidéznie a történteket. 

„Kérem, írja le, hogy nem szeretném, hogy ha börtönbe kerülne, hanem alkalmazzanak valami gyógykezelést nála, mert csak azzal lehet rajta segíteni!”

– emlékszik vissza könnyek között a kihallgatáson általa elmondottakra –  itt szünetet tartottunk. Olyan dolgokat mondtott a kihallgatáson amelyeket nem akart mondani a nyomozóval folytatott beszélgetése során, ahol  az is elhangzott: „fiam soha nem emelt rám kezet”.

Előzetesen gondozóorvosa már rehabilitációs kezelést is intézett fiának az Emberbarát Alapítványnál. Édesanyja elmondta, az eset előtt egy nappal fia mondta neki, hogy változtatni szeretne függőségén, hiszen a hatféle rendszeresen szedett gyógyszerrel együtt az élet számára csak szenvedés. 

„Másfél hónapig nem tudtunk róla semmit!” 

derült ki egy újabb részlet. Idén februárban sikerült telefonon keresztül megtudnia, fia melyik intézetben tölti előzetes letartóztatását, melynek esetleges meghosszabításáról 2022. április hónap végén döntenek majd.

A fejleményekről olvasóinknak beszámolunk.

Kategóriák